Buskintervaller eller så funkar löpning i andra trimestern – gravidguiden du inte vill missa

Buskintervaller - löpträning för gravida

Du är någonstans halvvägs igenom din graviditet och vill vara duktig och hålla igång så länge det går för det står ju minsann överallt att det är nyttigt både för den blivande ömma (bokstavligt, inte bildligt) modern samt det barn som tillverkas i livmodern. Snabbare återhämtning efter förlossning, mindre åderbrock, allmän pigghet samt gravidglow – måttlig träning är lösningen på det mesta.

Gravidlöpning

Så. Du bestämmer dig för att hålla igång din löpning genom hela graviditeten och är nöjd med insiktsfullheten i att det kommer att gå långsammare och långsammare i takt med att magen växer, men heeeey – alla kan ju springa långsamt. Och det funkar ju. Ett tag. Men sedan – runt vecka 17 eller 18 sådär, då behöver du den här löparguiden. Varsågod – buskintervaller i gravidträningsupplägget:

 1. Börja med att kissa. Börja alltid med att kissa. Börjar man inte med att kissa måste man ändå strax kissa så det är lika bra att passa på.
 2. Om du har fler än ett par löpartights – prova samtliga för att jämföra och fastställa vilket par som klämmer minst på den växande kulan eftersom den i sin tur klämmer på urinblåsan, minst tighta tights vinner fastän magen mest fortfarande är liten och praktiskt rund, det är inte storleken som räknas, det är trycket på blåsan som spelar roll.
 3. Kissa igen.
 4. Fundera igenom hur du ska lägga upp din runda. Det är en klar fördel att bo på landet med möjlighet att välja stigar och skogsvägar eftersom dessa erbjuder oändliga möjligheter. Bor du i stan? Tänk noga här nu – i vilken park finns det en bra buske, i vilken trädgård kan man smita in och gömma sig, vilka gång- och löpstråk har täta och höga planteringar alternativt små hus att gömma sig bakom?
 5. Se till att du är helt ombytt och har koll på allt från mobil till nycklar och hörlurar och allt vad som nu kan behövas för att springa. Du måste vara helt redo att dra ut på spring direkt efter nästnästa punkt – det finns ingen tid att förlora!
 6. Värm upp i hallen genom att tillexempel studsa eller småspringa på stället ett tag. Kanske lite huvud-axlar-knä-och-tå som övning inför mammarollen och kanske en små grodorna på det? Skaka rumpa ooooordentligt så lilla bebiskulan trycker mot urinblåsan så att det sista som finns där i liksom trycks nedåt ordentligt inför nästa punkt.
 7. Kissa en sista gång.
 8. KNIIIIIIIIIP och spring!!!
 9. Knip, knip, knip, knip och småjogga!
 10. Knip och powerwalka, gärna med lite lidande ansiktutryck och ihopsjunken kroppshållning.
 11. HURRA! Nu har du sprungit/joggat/powerwalka en hel kilometer. Bra jobbat, nu är det dags att hitta en bra buske/plantering/trädgård att kissa i! Nöden har en lag och det är att man efter en kilometer är så kissnödig att man kommer att DÖ om man inte får lätta på trycket.
 12. Repetera punkt 8-11 ytterligare tre gånger. Glöm inte att du ska känna dig lite mer uppgiven än innan efter varje omgång. Glöm inte heller bort att njuta av att det under graviditeten är så himla enkelt att ta i så man mår illa. Halleluja!
  Buske!!! Det var i sista j-la sekunden!!!Naturlig akupunktur. 
  Syns inte, finns inte. 
 13. Strunta i punkterna 8 (kniiiiiip och spring) samt 9 (Knip, knip, knip, knip och småjogga!) och fokusera på att tänka bra tankar samt att enbart genomföra punkt 10 (knip och powerwalka).
  Gravidglow och hallelujaNykissad: Halleluja!!! Glow: Lightroom filter!!!
 14. Avsluta passet genom att prioritera att fort som f-n låsa upp ytterdörren och kasta dig in i badrummet och lyckligt sjunka ned på toalettstolen. Kissa. Aaaaaah!
 15. Recovery time: välj din favoritcraving och gå all in, vare sig det är sushi eller lakrits – en nytränad kropp behöver ju käk! Yeah!

Den här guiden är helt baserad på egen erfarenhet från learning by doing mellan vecka 15 och vecka 18 och det behöver förstås inte vara det bästa upplägget för alla springsugna preggon, vi funkar ju olika. Har du andra bra träningstips (eller tips på smarta ställen att kissa på) är det bara att kommentera loss. 

Outfiten kommer från min samarbetspartner Craft Sportswear: Essential Tights W och Core Seamless Hood W

14

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också