Välkommen till Huskvarna & Jönköping

Stigmumsarmaskin med utsikt

Har du just flyttat till Jönköping med omnejd? Grattis – du har hamnat på en magisk plats att leva cykel på. Jag själv är uppvuxen några mil utanför Huskvarna och efter många år på annan ort hittade jag den stora kärleken och flyttade hemhem igen. Jag har inte ångrat mig en enda sekund, om man som jag älskar att ha nära till vardagsäventyr och bra cykling är det här ett perfekt ställe att bo på. Här är några tips för att komma in i stans härliga cykelliv.
IMG_8599.JPG

Vad heter den lokala cykelklubben?

Vi cyklar så mycket i den här regionen att det finns flera cykelklubbar att välja på. Jag är medlem i mer än en och det fina i kråksången är att cykelklubbarna samarbetar med varandra för att skapa stora event, som tillexempel SM och EM. Magiskt bra.

 • IKHP
  Min hemmaklubb med stadion på Huskvarnaberget, har sektioner för cykel, friidrott, skidor, orientering och triathlon. Medlemmarna sysslar mest med MTB även om en del av oss tränar lite landsväg också. Här finns röd, blå och svart MTB-slinga samt EM-bana. Klubbtröjan är blå med två ränder i guld och gult.
 • IF Hallby Cykel
  I vackra skogarna nära Axamosjön ligger Hallbys arena. Här finns flera olika MTB-banor och en rolig teknikbana samt banan som användes till SM 2014. Vita och blå klubbkläder som bland annat syns på snabba Martin Setterberg!
 • Jönköpings Cykelklubb, JCK
  Samlar landsvägscyklister (förstås kör många av dem mountainbike också, det här är ju tillexempel Alexandra Engens hemmaklubb) och har många tävlingsaktiva cyklister. Klubbkläderna är svarta med grön, röd och gul rand.
 • La Lepre Stanca 
  Klubben som satsar på social cykling med mycket fart efter kamrat och nästan alla cyklister i krokarna har någon gång varit med på deras mycket populära måndagsrundor. Du känner igen “de trötta hararna” på sina rosa och svarta klubbkit.

IMG_8669.JPG

Hur hittar jag cykelkompisar?

Plättlätt. Välj en klubb och dyk upp på en träning! Det finns också några intressanta facebook-konstallationer:

 • MTB Huskvarna & Jönköping
  En grupp för alla som gillar kombon MTB + våra magiska omgivningar.
 • She Rides Jkpg-Huskvarna
  Gruppen för cykelbrudar och hangarounds – just nu tränar vi tillsammans med IKHP varje onsdag och vi har superkul i hop. Träning anpassas så alla kan bli trötta och lära sig något nytt, det är mest tjejer som kör men vi gillar grabbar och alla kan hänga med!
 • Tjejklungan Jönköping
  En grupp för cyklande tjejer i Jönköping med omnejd.
 • Cykellistan.se
  Det är är mailinglistan som blev en blogg som blev en facebookgrupp och som samlar massa goa cyklister som kör MTB, landsvägscykel och cykelcross ihop.
 • Grännabygdens OK
  Vll du ha cykelkompisar utåt Gränna till finns det såklart cyklister där med.
 • Ölmstad MTB
  Den lilla byn där jag bor ligger i anslutning till samhället Ölmstad, och vi har både en egen MTB-grupp och vi har massor av fina stigar.
 • MTB Tenhult
  Tenhult ligger en bit utanför Huskvarna och här finns förstås både cyklister och en riktigt trevlig MTB-bana

Under försommaren skriver jag en serie om MTB-banorna i våra krokar som finns på IKHP, Hallby, i Olsbo, Tenhult, Gränna och Torsvik och det kommer även att komma några guldkorn bland dirt-ställen och några av mina bästa landsvägsrundor – så håll utkik på bloggen så kommer det mer. Den första är redan klar, här kan du läsa om Vistabanan som är som att åka den härligaste av bergochdalbanor.IMG_0506.JPG

Vad kan man hitta på om när man inte cyklar då?

Åh, det här är en sådan guldgruva av magiska smultronställen. Du kan åka till Röttle utanför Gränna, du kan vandra någon av alla magiska leder i trolsk Bauerskog eller låta tankarna vandra fritt på en utsiktsplats med magisk utsikt över Vättern. Du kan springa traillöpning på Grännaberget eller vid IKHP, du kan uppleva kulturreservat vid Åsens by, du kan bada i stort, klart och kallt vatten eller i mörk och mysig skogssjö. Det är alltid nära till en utflykt, ett kvällsäventyr eller en övernattning i vindskydd.

Visste du förresten att man inte kan bli hemmablind på vackra solnedgångar? Ingen kväll är den andra lik när solen går ned över Vättern, ibland är himlen försiktigt persikorosa och ibland sprakande röd. Och förstås, mulet emellanåt, men även då är utsikten vacker.

7
 1. Hurra! Bra inlägg. Blir nästan sugen på att flytta hemåt när jag läser 🙂 Ett tips är även Öresrums OK, tror de är mer aktiva än de i Gränna på cykelfronten.. 🙂

  1. Tack för tipset, hittade en FB-grupp och där verkar det varar mycket aktivitet, kul!
   Vem vet, du kanske letar dig hemåt efter några år iväg också 😀

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också