Cykla MTB i årets idrottsstad 2017: XCO-smultronställen i Jönköping med omnejd

Cykla till Utsikten i Huskvarna

Jönköping har nyligen fått utmärkelsen årets bästa idrottstad av SVT Sport. Så himla fint – och roligt, det är ju liksom här det händer. Lägg till att Svenska Cykelförbundet ska flytta hit som en del i en satsning att göra Jönköping till Sveriges cykelcentrum – det är här man cyklar helt enkelt. 

I Jönköping med omnejd finns både bredd och topp, här tränar elit och motionär sida vid sida och här finns inte bara utmanande tränings- & tävlingsmiljöer; här finns även några av de allra vackraste platserna att snorsporta på. Addera alla härliga och engagerade människor som jobbar med att göra föreningslivet sådär himlastormandes bra som det är här – det är så man blir alldeles varm i hjärtat.

Förstås kan jag inte låta bli utan tänker fira utmärkelsen årets idrottsstad med att lyfta fram några fina smultronställen för dig som vill cykla MTB i årets idrottsstad med omnejd. Det finns många, många fler – men de här står ut lite extra.

Utsikt, mjölksyra och utmaning på IKHP och Huskvarnaberget 

IKHP cykel

Cykling i världsklass – på Huskvarnaberget, med utsikt över Vättern, Huskvarna och Jönköping – finns just det. Utmanande uppförsbackar, branta nedförslöpor, magiska platser att stanna och njuta av naturen på och flera tekniska banor för olika nivåer. Addera att skidbacken sommartid är suverän att köra riktig effektiva backintervaller till och att det finns både cykeltvätt och duschmöjligheter här – IKHP:s anläggning är ett guldkorn.

Flera grymma banor med olika svårighetsnivåer
Klubben har tagit fram flera banor med olika nivå, du kan cykla blå, röd och svart led, vill du ha ännu mer utmaning är det EM-banan från 2016 du ska ge dig i kast med och vill du testa något som är nytt för i år har man just byggt en ny bana några kilometer från stugan, i Stensholm. Värt att tänka på är att IKHP-cyklisterna bygger XC-banor med hög teknisk nivå och därför kan även de lättare banorna upplevas som lite väl kluriga av en nybörjare.

Det är inte heller tillåtet att cykla utanför uppmärkta MTB-leder eftersom området är naturreservat där man tyvärr har restriktioner kring cykling.

Hitta till IKHP
Knappa in Norra Klevaliden 13 på GPS:en så hittar du rätt – mer om klubben finns att läsa på www.ikhp.se och det finns tydliga och bra infoskyltar om banorna på plats. Vill du komma hit och tävla körs Huskvarna Mountain som en deltävling i Västgötacupen varje år, oftast förlagd till sensommaren.

Flow, flow och flow: Vistabanan – Kaxholmen

Gillar du flow och fart och banor som påminner om hur MTB-banorna var någonstans i slutet av nittiotalet? Då gillar du Vista. Här går stigarna snabbt upp och ned och i svindlande kringelikrok som bergochdalbana ungefär. Utmaningarna ligger i att behålla farten genom kurvorna, orka trycka på i korta men branta uppförsbackar och för en del nyinvigda att våga släppa bromsen i korta och branta nedförslöpor. Banan är perfekt sommartid, torr och härlig – men kan ibland om hösten bjuda in till en rejäl lerfest.

Här hittar du en guide till Vistabanan.  Vill du komma hit och tävla körs här säsongens avslutande MTB-tävling i början av oktober, banan är en av Sveriges äldsta banor och tävlingen i JCK-regi rekommenderas varmt.

Magiska vyer, branta backar och roliga stigar på Grännaberget

Gränna är så mycket mer än polkagrisar, luftballonger och Visingsöfärja – här finns några av Smålands roligaste stigar. Det gäller bara att hitta dem, och som tur är har man börjat märka upp lite leder. Dessutom finns här MTB-cykelfika-möjligheter av bästa sort, passa på att ta en bensträckare och ladda med kommunens godaste räkmackor med utsikt över Vättern och Gränna på fiket Kaffestugan.

Här hittar du en guide till MTB-cykling på Grännaberget

Hallby MTB – tekniskt flow och många roliga XCO-spår


Stigarna som eldsjälarna från IF Hallby MTB bygger och vårdar och ständigt förbättrar är verkligen värda ett besök. Här finns flera banor med olika svårighetsnivå och de flesta som tävlar i MTB har någon gång varit här och kört roliga Hallbyrundan. Det du absolut inte får missa på Hallby är den grymma slingan som kallas “tekniken” – just den är så himla bra teknikträning. Slingan är relativt platt och innehåller flera små hopp och knixigheter och är ett av stans roligaste intervallvarv. Åk hit och kör den, bara gör’t. Lägg till att Hallby MTB har byggt flera banor i olika svårighetsgrad och du har mycket stig att köra dig trött och glad på.

Vill du komma till Hallby och tävla (klart du vill, här är tävlingarna riktigt roliga) körs Hallbyrundan varje år, oftast om våren och om du är mer långloppscyklist än teknisk XCO-åkare kan du varje år om våren köra Cykelrallarn som börjar i Bottnaryd och slutar på Hallbystadion.

Välkommen till Jönköping. Och Huskvarna. Och Gränna

Hörrni, välkommen till Jönköping med omnejd – här har vi skoj på hoj och jag lovar att du kommer att gilla vår cykling. För dig som just flyttat hit eller funderar på att flytta hit har jag tidigare skrivit ihop några tips om klubbar och cykliga facebookgrupper som du hittar här.  Kör hårt!

 

11
8 comments
 1. Underbart!! Var faktiskt det första jag tänkte på, när jag var där tidigare i år – att Jönköping bjuder upp till ett enormt utbud av rörelse 🙂

 2. Glöm inte lilla Tenhult! 1 mil av mjölksyra, maxpuls, snabba o flowiga stigar och även mer tekniskt

 3. Hej Elna

  Passerar utmed E4:an på onsdag och funderar på att göra ett cykelstopp någonstans, 1-2 timmar typ med en lunch innan vidare färd till Skåne.
  Vad ska man börja på om man inte hinner alla fina Stigtips du har ☺️ Gränna, Vista, IKHP?
  Om det nu går att välja.

  Hälsningar Martin

   1. Då tar jag och gör ett stopp vid IKHP, gör bilresor klart roligare med en avstickare på cykel och testa något nytt spår. 👍🏻
    Trampar mest runt i Vrinnevi och Kolmården annars, så stök och bröt avskräcker väl inte för mycket iaf.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like