Vistabanan: [MTB-banor i Jönköping & Huskvarna]

Vistabanan i Huskvarna är en av Sveriges äldsta tävlingsbanor. Det är MTB-tradition att avsluta tävlingssäsongen med att rejsa loss i tävlingen Vista Mountain som går på den kurviga, flowiga, roliga och vackra banan i Kaxholmen, strax utanför Huskvarna. Letar du tips på bra ställen att köra MTB på i Jönköping- & Huskvarnaområdet är Vistabanan ett av många fina alternativ och också först ut i en bloggserie om de fina MTB-banor vi har i krokarna.

vistabanan_kaxholmen_2016-10

Våren 2015 gjordes ett rejält jobb med att bättra på banan, röja, dränera och göra en bansträckning som skiljer sig något från hur det ser ut på tävling men som är permanent uppmärkt för cyklister. Över surhål som inte gick att dränera byggdes två alternativ, bro eller spång med hopp. Sedan dess har de nya stigarna satt sig riktigt fint och är väl underhållna av traktens eldsjälar.vistabanan_kaxholmen_2016-26vistabanan_kaxholmen_2016-28vistabanan_kaxholmen_2016-29

Vistabanan slingrar sig fram genom lövskog med små men branta kuperingar och tvära, härliga kurvor. Marken är lite känslig, om hösten är den jordiga stigen ofta slirig och det pratas väl fortfarande om hur lerigt det var 2012, då gick det knappt att ta sig fram. När våren är torr eller om sommaren, är banan perfekt och alldeles ljuvlig, snabb och härlig. Ofta är stigarna lite fuktigt greppiga och vansinnigt roliga att köra. Vackrast är banan i mitten av april – då doftar luften honungssött av miljoner vitsippor som kantar stigen.

vistabanan_kaxholmen_2016-17 vistabanan_kaxholmen_2016-20 vistabanan_kaxholmen_2016-11

Om du åker bil till Kaxholmen är det enklast att parkera vid Vistavallen. Du korsar vägen från parkeringen och följer stigen genom betesmarken upp till motionsspåren och rätt snart ser du första banmarkeringen, blå markering med vit cykel på. Stravasegmentet börjar och slutar vid anslagstavlan, i anslutning till den finns en fulparkering som antagligen försvinner inom kort pga byggnationer.  

Banan har inga svåra hopp, dropp eller extrema tekniska partier. Utmaningen består i att ligga på i kurvor och om man är nybörjare – våga cykla nedför branta backar. I mitten av banan ligger det som kallas Tullebo Ring, där är det härliga flowiga kurvor och för den som är skillad går det att duppelhoppa över whoopiesarna, är man mer jordnära rullar man bara över hoppkullarna, de är så små så det är inga konstigheter.

vistabanan_kaxholmen_2016-2vistabanan_kaxholmen_2016-5 vistabanan_kaxholmen_2016-4

Vistabanan är en favorit bland traktens cyklister. Det är perfekt att ta sällskap dit även om man cyklar på olika nivå, banan passar alla och ett varv är såpass kort  att det går fint att ligga och köra runt tills alla kört sig tillräckligt trötta.

Skulle man bli kaffesugen är det bara tio minuters cykling till Gårdsrosteriet Vista i Jönköpings Toscana och i Kaxholmen finns även en mataffär och en pizzeria om det krisar. Tänk på att banan vid ett par tillfällen korsar eller går parallellt med elljusspår, visa hänsyn till fotgängare och löpare.

En tur till Visabanan är nästan alltid en succé och rekommenderas varmt!

vistabanan_kaxholmen_2016-22

Vistafakta
Längd: ca 2,5 kilometer
Utmaningar: Korta & branta backar samt kurvor.
Vem kan köra här? Banan passar både nybörjare och rutinerade åkare. Alla har kul på Vista.
Parkeringsmöjligheter: Finns vid Vistavallen, därifrån är det bara några minuters cykeltransport till banan.
Närmsta idrottsanläggning:Vistavallen
Badplats: Hunnerydsbadet i Landsjön
Utflyktstips:Gårdsrosteriet Vista – här köper stans cyklister sitt kaffe.
Stravasegment: Ja – två stycken. Ett långt som täcker hela banan och ett kort som täcker in den flowiga teknikdelen.

24
 1. TACK! Precis den informationen jag behöver. Vi i vår familj gillar att cykla och åka på weekends och just Jönköpingstrakten är alltid kul. Nu har vi en anledning att ta oss upp dit snart igen. Funderar på en helg på Isaberg med pit stop för Store Mosse och varför inte kröna det hela med Vista?

  1. Kan verkligen rekommendera Vista! Men kan man cykla på Store mosse? Eller tänkte du bara ett besök vid Naturum?

  2. Åh, vad kul att höra att guiden kom till användning direkt!!!
   Isaberg är ju ljuvligt, var där igår, att kombinera ihop det med Vista & Store Mosse låter som en världsbra helg!

 2. Fint skrivet om “min” härliga hemmabana. Bor i Kaxholmen så det blir något eller några varv i veckan trots min ålder (65). Har kört MTB i 25 år. Under 20 av de åren har man nästan aldrig träffat på andra MTBare i skogen. Bara sett sina egna spår. Därför är det så häftigt att man numera oftast möter någon eller några andra under mina rundor på banor och stigar. Det har blivit en cykelboom. Härligt!
  Jag har en favorivända som jag kör några gånger i månaden och som jag kan rekommendera. Det är John Bauerleden norr ut från Gestra ovanför Kaxholmen till Gilebosjön. En härlig sträcka med möjlighet till ett svalkande dopp i sjön innan man kör tillbaka.

 3. Hej, funderar på att cykla lite mtb med min bror i jönköping trakten med min bror i början på april. Vi är från Stockholm men har alltid velat utforska naturen kring husqvarna och Jönköping. Om man vill cykla trevligt och nära stan vad kan du rekommendera? Grym blogg förresten, du ger underbara cykel tips.

  /Luis Antonio

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också