Mina fem finaste på cykel hemomkring Huskvarna & Gränna

Cykla Huskvarna

I vintras på Winter Workation i Åre fick jag ju äntligen hänga lite med Helena, min bloggkollega som också skriver om cykling och gillar att köra MTB och leva vardagsäventyr. Vi har mycket gemensamt och ibland skriver vi ju förstås om liknande saker – och hur kul det är att vi är fler som fyller internet med cykligheter. Hursomhelst – vi bestämde oss för att tajma ett inlägg där jag tipsar om de fem finaste hemomkring mig och Helena om de fem finaste hemomkring Östersund. Samma sak – fast på olika bloggares vis och hörrni, ni kan väl kika in hos Helena också (om ni inte redan hänger där) – hon är för jäkla go’ och bra på alla sätt och vis! 

Här kommer fem fina favoriter på cykel hemomkring Huskvarna & Gränna

 

MTB: Cykla Bauerleden från IKHP-stugan till Gränna

Om du vill ha en vacker och rolig men ganska tuff utmaning fixar du med logistiken så att du kan köra John Bauerleden med start från IKHP-stugan på Huskvarnaberget och hela vägen till Grännaberget. Det är en sisådär sex mil och det kan vara bra att konsulta en local eftersom några sträckor (den strax efter Reaby tillexempel) är lika bra att hoppa över. Det är mycket teknisk åkning, många vackra platser, massor av höjdmeter och det blir ett sådant där äventyr som bara en dag i MTB-sadeln kan bli. Se till att ha ordentligt med energi och vätska med dig om du inte vill knacka dörr för att fråga efter vatten, det är backigt och dåligt med ställen att fylla på.
Sommardag på BauerledenEn av mina absoluta favoritplatser på Bauerleden, bänken med vidunderlig utsikt mellan Ölmstad och Gränna.
Flow
En flowig bit led genom Bauerskogen.

MTB: Häng på IKHP:s XCO-banor med magisk utsikt på Huskvarnaberget

IKHP, min kära cykelklubb, har ett gäng riktigt goa XCO-banor i anslutning till klubbstugan i Norra Klevaliden, med magisk utsikt över Huskvarna, Jönköping & Vättern. Våra cyklister är duktiga och många håller en mycket hög teknisk nivå och därför är våra banor kanske lite läskiga om man är nybörjare, men det finns B-spår för den som tycker att det känns läskigt att fara nedför dropp och branta stenar. Den blåa banan är vår enklaste, men full gas här är extremt jobbigt – det är många kurvor, knixigheter och igångdrag. Den röda banan är lite flowigare och en perfekt bana att ligga och köra leka tävlingsfart på. Den svarta banan är hiskeligt jobbig med långa klättringar men ack så kul. Här finns stenkista och små dropp, kurvor och rötter och berghällar och utförsåkningar som är sådär härligt XCO-iga. Vill du ha utmaningarnas utmaning kör du EM-banan så fort du orkar – jag lovar att du blir sådär riktigt trött i benen. Vill du fika finns det servering med våfflor och kaffe och fika varje söndag i anslutning till tipspromenaden, annars kanske en avstickare ned till Kroatorpet café, bageri & bryggeri kan sitta fint – tanka in rejält med kakor så energin räcker att klättra upp för branta Norra Klevaliden eller Strutsabackens liftränna efteråt.

Såhär såg det ut när backen började fyllas med publik inför EM i maj 2016. När eliten körde var här knökafullt och stämningen var helt galet härlig.Det här stället kallar vi för “lilla droppet på toppen av skidbacken”.

 

MTB: Cykla en av Sveriges äldsta och roligaste MTB-banor

XCO-elit och MTB-kids, tävlingsälskande masterscyklister och off-season-landsvägs-cyklister har tillsammans med glada motionärer gjort upp om pallplatser på en stigar som är så härliga att det känns som att åka berg-och-dal-bana mellan klättringarna. Är det lerigt är det ungefär hur lerigt som helst och är det torrt är det bland den coolast och snabbaste cykling du kan tänka dig. Utmaningarna ligger i att få med sig fart rätt och inte skrämmas av korta och branta backar, men här finns inga läskiga drop och hopp och stenbumlingar – vi snackar stigkörning och goa serpor. Fikasugen efter det? Antingen kikar du förbi Grafitgrå eller så köper du lite picnic på ICA Kaxholmen och fikar nere vid Hunnerydsbadet. Här finns min Vistaguide.

MTB: Stigfinn på Grännaberget

På Grännaberget finns det ungefär hur mycket kul stig som helst och just nu håller jag på och återupptäcka skogarna jag orienterade mig igenom hela min uppväxt. Grännabygdens OK har en MTB-slinga som är uppmärkt från klubbstugan och när du kört dig ett par varv runt den tycker jag du ska stigfinna fritt (tips: ta sikte på skyltning mot utsiktsplatsen Tegnértornet) en sväng innan du avslutar med Sveriges godaste räkmacka som finns att fika på Kaffestugan med utsikt över Vättern och Gränna. Här finns en mer utförlig guide.
Grännaberget MTB-banaMTB-leden på Grännaberget går genom ett hav av Ramslök om våren. 

Kör racer runt Landsjön och njut av Jönköpings Toscana

Utanför Huskvarna ligger Landsjön och området runtomkring den sjön brukar kallas för Jönköpings Toscana. Det är magiskt vackert om senvåren när äppelträden blommar och hemmacyklisterna har för länge sedan tappat räkningen på hur många varv de rastat sin racer runt sjön. En alldeles lagom kvällsrunda, en perfekt tempoträning och ett riktigt bra varv att ta med nyfrälsta cyklister på. Vackert, vackert och vackert hela vägen. Kör två varv och du har plötsligt gjort dig förtjänt av ett fikastopp på Gårdsrosteriet som brukar bjussa cyklister på kaffet, eller hos GrafitGrå som också ligger längs med rundan, eller ta en avstickare till Flättinge Gårdscafé eller Rudenstams Gårdsbutik och kafé. Det finns flera varianter av Landsjön runt på Strava, tillexempel med start och mål från Kroatorpet.Jönköpings Toscana i skördetider.

Jönköpings ToscanaJönköpings Toscana när äppelodlingarna blommar och solen dalar. Något av det vackraste som finns!

17
 1. Men vad mycket härligt! Jag vandrade Bauerleden för snart 2 år sen, kan tänka mig att den är underbar att cykla även om vissa partier borde vara sjukt tekniska. Håller också med om din favoritplats, vet att jag var där då på vandringen men har försökt hitta tillbaka dit utan någon vidare lycka. Så fin plats minns jag det som!
  Vackra platser allihopa. Just GBOKs stigar är spännande, brukar vara på berget ofta men har fortfarande inte hittat till MTB-banan (kanske beror på inaktivt letande).

  1. Superdupermegateknisk cykling! Jag har aldrig vandrat hela till fots, men går ofta delar av den, underbara stigar oavsett hur man tar sig fram. Bänken ligger just precis där det börjar gå brant ned mot Vättern, man har gått under motorvägstunneln och börjar gå nedåt, efteråt kommer en riktigt teknisk stig nedför, ganska lång också, innan man kommer ned till Vättern i närheten av Röttle Rasterna. 😀

   MTB-banan börjar på toppen av skidbacken och sedan slingrar den sig bort mot ravinen i skogen bakom Pengakällan.

 2. Än idag tackar jag Jönköping för att en gång förändrat mitt liv till det positiva (får väl blogga om det nån gång). Ni är “truly blessed” som bor i de trakterna. Längtar verkligen till nästa gång jag får en möjlighet att cykla där nere.

  1. Oh, den bloggposten ser jag fram extra emot 🙂 Jag får nog också tacka Jönköping för att ha förändrat mitt liv, hade det inte varit för en tävlingsledarutbildning i stan hade jag säkert inte suttit här och bott granne med backarna gud inte glömde!

 3. Hej, härlig läsning för nyinflyttad Norrängsbo o tillika återupplivad “mntnbajkare”. I helgen blir det dock vandring med helggäster. Vilken del av leden är finast att gå tror du? IKHP-Bunn el Bunn -Röttle? Må så gott!!!:)//Cecilia

  1. Hej, vad kul att du är återupplivad mtb-åkare! Båda delarna av Bauerleden är så himla fina men jag hade nog valt Bunn-Röttle eftersom sista sträckan efter Reaby och ned mot Vättern och via Röttle Raster är så gudomligt vacker i höstskrud! 😀

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också