Vett & etikett på MTB: möta fotgängare

 

Nu är det dags för lite utbildning; det blir vett- och etikettskola för MTB-cyklister, det är obligatorisk närvaro och vi börjar såklart med the basics. Hur ska man bära sig åt när man möter fotgängare? Kanske inte helt självklart för nybörjaren och lätt värt att bli påmind om ifall man hållt på ett tag.

Om vi ska kunna hålla på med det vi älskar, att cykla MTB i skogen, vare sig vi gör det i rekreationssyfte eller tränar för att tävla måste vi vara kompis med människorna vi möter. Människor som kanske inte alls förstår sig på oss, snarare tvärtom. För så är det tyvärr – människor som promenerar eller löptränar får emellanåt för sig att människor som cyklar är rena, rama ligistvandalerna som borde förbjudas omedelbums. Ibland är det faktiskt inte svårt att förstå dem – för vi kan bli alldeles fartblinda och susa förbi tokfort, inte konstigt att det känns läskigt.

Att möta eller passera fotgängare är ju förstås lätt som en plätt, mest massa sunt förnuft + tydlig kommunikation + hänsyn, men det skadar inte att vi påminner varandra om det:

 

 • Var alltid beredd på att en människa som går eller springer kan dyka upp var som helst och kom ihåg: de har företräde. Så är det bara.
 • Bromsa ned och minska farten i god tid, det gör inget om det känns överdrivet långsamt när du passerar.
 • Tänk på att den som inte håller på med MTB har inte den blekaste aning om hur bra koll du har på cykeln eller hur effektiva moderna skivbromsar är. Tvärtom – om du inte bromsar in utan fortsätter i normal fart kommer hen att tycka att du är en marodörsmarodör som förstör skogsfriden.
 • Jagar du Strava-segment? Sorry vännen – du får försöka igen helt enkelt, inga sekunder i världen gills om det är så att du skrämmer slag på andra människor när du jagar tider, vare sig du är pro, wannabe-pro, rookie, junior eller fikasvetto.
 • (Nu kommer det absolut viktigaste) Le med hela ansiktet. Se jätteglad ut, skaffa ögonkontakt och säg “Hejhej” med trevlig och glad röst.
 • Har människan du möter/kör om hund som är i vägen/nyfiken/arg, se glad ut och säg att vovven är fin. (Spelar ingen roll om man inte tycker det – man måste vara kompis med hundmänniskorna på stigen)
 • Passera fotgängare bakifrån? Börja med att plinga på ringklockan, men tänk på att om personen har lurar med musik i öronen kanske hen inte hörde dig.
 • Bromsa in i god tid även när du ska passera någon bakifrån, heja glatt innan du passerar i lugnt tempo.
 • Om du hinner upp och personen inte verkar ha märkt dig trots ringklocka och glada “hejhej” kan du försöka igen, testa att berätta vilken sida du kör om på (“hejhej, nu kör jag om dig till höger”)- och var beredd på att hen hoppar högt av förskräckelse, för det gör man ju när man blir överraskad.
 • Är ni en grupp som hinner upp en person bakifrån är det vettigt att alla kör om på samma sida.
 • Är du först i en grupp som är lite utspridd? Säg “Hejhej, det kommer fyra till bakom mig” och se glad ut.
 • Är du sist i en grupp som är lite utspridd? Säg “Hejsan, jag var sist, nu ska det nog inte komma fler cyklister”
 • Även om det finns supermycket plats på stigen tycker jag att du ska kosta på dig ett hej och ett superhärligt leende. Ju trevligare människor på cykel är mot människor som inte cyklar – desto färre konflikter uppstår det.
 • EDIT tack vare bra kommentar från Maria: Glöm för allt i världen inte bort att säga “tack” när någon kliver åt sidan för att släppa fram dig och din cykel på stigen!

 

Att le, säga hej, sakta in och visa massor av hänsyn kommer man långt på – och det är särskilt viktigt nu när MTB-cykling börjar bli en folkrörelse och många blir förvånade över att det plötsligt är så mycket cyklister i skogarna. Cykel är både träning och rekreation, och vi måste hjälpas åt att vara supertrevliga för att förebygga konflikter som kan uppstå och i värsta fall leda till att vi som cyklar möts av tråkiga förbudsskyltar i de områden vi helst vill cykla i.

Vad tycker du? Fyll gärna på i kommentarsfältet, och läs gärna mina andra inlägg på samma tema, länk nedan.
Vett & etikett: möta hästar
Vett & etikett: cykelvård
Vett & etikett: allemansrätt

 

14
 1. Du har helt rätt, man behöver själv bli påmind då och då. Är man inte inne i sporten, man kanske inte ens cyklar då vet man helt enkelt inte hur det fungerar och det skapar bara massor av irritation. Samma gäller med andra sporter där kanske inte gemene man är det vanligaste. Men jag tror på att vara glad och respektera andra. Jag tycker också vi i samhället borde bli bättre på att hälsa på alla. Nu är det (om man har tur) att de olika inriktningarna endast hälsar på varandra ute på vägarna, jag menar MTB/MTB, rullskidor/rullskidor, landsväg/landsväg osv och löpare hälsar sällan. Samhället borde bli ännu bättre! Men tack än en gång för påminnelsen, det behövs!

  1. En av dem jag cyklar med är galet bra på det där – han hejar på alla, oavsett vad de håller på med – och automatiskt blir allting så himla mycket trevligare. Fram för mer gränsöverskridande sporthejande! (Kul att du kommenterade förresten, landade en sväng på din blogg tack vare det)

 2. På stigar blir det ofta så att fotgängaren får ta ett steg åt sidan för att cykeln ska komma förbi på stigen. Då är ju ett “tack” eller “tusen tack” på sin plats!

  1. Ja – självklart, tack för att du tänkte på att ett “tack” ska med – minst lika viktigt som heja och se glad ut! Får göra en edit tror jag 🙂

 3. Suverän lista! Som sagt, ju gladare alla är desto roligare har vi allihopa!
  Länkar till den från vårt mtb-forum i Västerås. 🙂

 4. Hej!
  Riktigt bra skrivet, och precis som du skriver så är det lätt att glömma bort vanligt folkvett. Tack för påminnelsen!

  Ville också passa på att notera om man möter en ryttare på häst så är det rekommenderat att stanna helt och prata med ryttaren för att fråga om och hur man kan passera på ett säkert sätt.

  Viktigt också att nu i mörkerkörning att blända av belysningen så den man möter eller pratar med inte möts av ett helljus rakt i nyllet.

  Ses i skogen!
  /Elias från västerås

 5. Jag började cykla i skogen för 22 år sedan och samma råd gav jag då till kolleger och cykelkompisar. Glöm inte ryttarna i skogen! Många hästar är lika nervösa som somliga ryttare och då är det bäst att stiga av cykeln. Färöiska och isländska hästar tycker att vi är spännande men vi ska ändå sakta ner kraftigt pga ryttarna som inte lika lugna. God fortsättning på cyklandet och träningen!

 6. Hej, har läst igenom det här inlägget och den listade gruppen med inlägg om vett och etikett under inlägget och hade gärna sett en del om hur man ska bete sig gentemot varandra när man cyklar i grupp – träning och tävling och gärna en del om hur man ska bete sig vid sidan om en tävling – som funktionär/publik.

  Jag gillar att du inte bara skriver – så här ska du göra. Du förklarar också varför, vilket är jättebra för det får en att tänka till och förstå att det är för både min och andras skull.

  Tack för en härlig blogg

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också