Förra helgen gjorde vi flädersaft här hemma. Vi har en fläderbuske alldeles bakom vårt garage och den har blommat så ljuvligt mycket i år. Den har också blommat sent men det var ändå i sista sekund för det började blomma över. Fyra ekologiska citroner, fyrtio klasar fläder, två kilo socker och tre liter vatten. Och små vita blommor och frömjöl och sockerspill över hela köket – precis som det ska vara när man gör saft tillsammans. I de flesta recept på flädersaft är det citronsyra – den hoppar vi över och fryser istället in saften i lite vad som finns hemma. Pet-flaska, burkar, iskubslådor – sedan tar man fram det man behöver för tillfället och låter det tina och så slipper man konserveringsmedel.
Här är vårt recept på flädersaft:
4 ekologiska citroner 🍋 (skölj och skiva)
40-ish stora blomklasar
2 kilo socker (ibland tar jag lite mindre, typ 1,5, det räcker)
3 liter vatten
Gör såhär. I detalj nu, inte fuska:
Leta på en rejäl bunke. Och en kastrull. Koka upp vatten och socker. Spill gärna lite socker här och var för autentiskt klibbig sommarkänsla på golv och bänkyta. Det hör till. Medans du försöker hålla koll på att vatten och socker inte plötsligt börjar stormkoka över varvar du skivade citroner och blomklasar i din stora bunke. Häll över kokande sockerlag. Veva runt lite med en träsked och fundera över vad det var för mening med att varva skivor och blomklasar när allt ändå hamnar som det vill. Låt svalna. Kom på att det är smidigare att förvara kalaset i kastrull än i bunke och kladda lite med att hälla tillbaka allt i kastrullen. Ställ någonstans svalt där det är lite lagom mycket ivägen i fyra dagar.
Efter fyra och en halv dag (i bästa fall) kan du komma på att saften är klar. Gärna med lite fan-nu-hinner-jag-inte-ju-känsla. Leta som en idiot efter den där präktiga silduken som du inte sett sedan du köpte för fem år sedan när ditt nya liv med bara hemgjord saft skulle börja. Skit i den och sila i en vanlig sil istället. Lite bös i saften sjunker till botten. Frys in. Andas ut. Repeat nästa år!
P.S. Saft i flaskan när man cyklar. Smakar sommar året om!