När vi skulle på utflykt för någon helg sedan gjorde vi det enkelt för oss. Vi packade mitt lilla vedeldade Wild woodgas-kök och så lånade vi en konservburk köttsoppa ur vårt om-ryssen-kommer-skafferi. Jag tog med mig lite småbitar från vedbon att elda med, faktiskt sorterar jag undan det som passar köket kontinuerligt så att jag alltid har lite redo till just sånt här.
Jag la ut en story på instagram och fick genast flera frågor om mitt kök. Jag skriver mitt kök för jag fick det i fyrtioårspresent av kollegorna på Placebrander.
Jag tycker den är supersmidig för den går att elda med det mesta. Småpinnar och kottar eller det där krafsiga som alltid samlas i vedbon. Till saken hör att jag älskar att elda, men avskyr att lukta rök, tycker att gasol är en extra pryl att släpa runt på, inte orkar mecka med sprit och mest snabbt värmer saker snarare än lagar mat. Kanske att jag steker lite äpplen i kanel eller en korv emellanåt.
På ett litet kick är det här köket igång. Man får mata det kontinuerligt men det behövs fascinerande lite material för att få bra värme. Det ska vara ganska små bitar och vi brukar alltid ha med oss friluftsyxan så man kan sitta och greja lite med småved. Det är också en sorts mindfullness.
Jag har en stekpanna och en kastrull som jag använder till köket. Båda är loppade på Butiken Hjälpen i Ölmstad, vårt lokala paradis för preloved prylar.
I vår del av Östra Vätterbranterna är det vanligt med flata stenar vid stränderna. Vi kom på att vi kunde lägga ihop några till ett bord att ställa grejerna på. Tomater från egen trädgård fick vara piffet den här dagen.
Vi fick lite mys-tid medans soppan blev varm. Åh, det är inte klokt vad jag älskar att borra ned näsan i hennes fluffiga hår, njuter av varenda gång jag möjlighet. Kommer att sakna det när hon är storstor.
Köttsoppa och Jimmys hembakta frallor med ost. Går givetvis lika bra med köpegrönsaker och butiksbröd. Det viktigaste är att man kommer ut.
Det är så galet lyxigt att ha det här nära. Finare restaurang får man leta efter.
Lite varm choklad går det åt också, har man en liten chokladälskare är det obligatoriskt på höstutflykt.
Vi har haft preppskafferi ganska länge. Även om vi inte bor extremt långt ut på landet tycker vi att det är tryggt att vi vet att vi klarar oss ett par veckor. Vi har kranvatten i dunk, vatten från grävd brunn med gårdspump, vi kan elda för värme och matlagning i vår vedspis och kakelugn och har alltid mat hemma så det räcker ett tag. När man norpat en utflyktssoppa från preppskafferiet köper man en ny i näst man handlar.
3 comments
Vilket härligt inlägg! Här har det varit fokus på att landa i nya livet, men ser fram emot mer utomhustid i höst!
Sådär är det ju, ibland måste man landa lite innan det blir tid för utomhus. Det finns mycket fint att hitta på med kids där du hamnat, det ska bli roligt att spana på vad ni hittar på äventyr med Linkan som bas!