Jag älskar att experimentera med kladdkakor – den med saffran är en favorit, och för det mesta improviserar jag lite – recept är inte min grej. Det är inte svårt.
Plocka fram ditt bästa recept på kladdkaka. Dubbla satsen*, men strunta i kakaon. Är du glutenintolerant byter du vetemjöl mot bovetemjöl och/eller mandelmjöl, öka mängden något. Vill du lyxa till det riktigt kan byta ut hälften av sockret mot riven mandelmassa. När du kommer till “vispa ägg och socker pösigt” – addera saffran och vaniljpulver i pöset. Don’t be shy: en och en halv påse minst.
Här är mitt recept – dubblat och klart:
200 gram smör (SMÖR. Inte margarin!)
4 ägg (Ekologiska såklart.)
2 dl strösocker (Äsch, fika ska inte vara nyttigt)
2 dl riven mandelmassa (Fika ska vara gott, mandelmassa är gott)
5 dl vetemjöl eller bovetemjöl eller 7-8 dl mandelmjöl
Ett rejält uns vaniljpulver
1/2 krm salt
Smörj din kladdkakeform och gör ströbrödsgrejen om du brukar göra det. Smält smöret. Vispa ägg, socker och mandelmassa pösigt tillsammans med saffran och vaniljpulver. Tillsätt smöret. Blanda mjöl och salt och rör ner det i smeten, rör försiktigt, försiktigt sönder eventuella klumpar. Sjutsa in i ugnen – grädda i 20-25 minuter i 200 grader. Låt svalna lite. Ät med hallon.
*Golden rule of kladdkaka: dubbla alltid satsen. Och öka tiden i ugnen något, men i samma form som du brukar. Jag lovar – du får en cafékladdigt och magiskt god kaka då!
6 comments
Mums!! Måste laga den snarast. Och gillar din inställning om att fika inte ska vara nyttigt utan gott.
Låter så gott! Ska defentivt göras. Men hur mycket saffran använder du? ett kuvert? tror du glömde skriva det i recpetet..
Hoppsan! Jag använde ett och ett halvt kuvert den här gången, men tror det räcker gott och väl med ett kuvert!
Bakade saffransmuffins i helgen och blev nu sugen på denna kaka 🙂 mums!!
Saffransmuffins låter supergott, det ska jag nog prova. Kan liksom inte få för mycket saffran!