Ren kedja och enkelt knakfelsök

Nytvättad kedja

I förrgår när vi körde på Vista stördes jag lite av ett knak. Det där med knak och cykel är ett gissel för det är inte alltid så himla lätt att hitta just vad det är som knakar. Det kan bero på lika många saker som det finns delar på cykeln och det kan vara litet och harmlöst eller bero på att något stort måste åtgärdas. Ibland sitter felet på ett ställe men man upplever att det knakar från ett annat eftersom ljud kan transporteras genom ramen.

Det är alltid enklare att leta fel och att åtgärda dem om cykeln är ren och därför gav jag min fina Spark-pärla rejält med kärlek och omsorg igår. Bland annat plockade jag av kedjan och gjorde rent både den och kassetten ordentligt. Vi har en särskild smådelstvätt som jag använder men de flesta har ju inte riktigt så lyxigt garage som vi – och det går lika bra att plocka av kedjan och lägga den i en burk (en glasslåda eller gammal matlåda) och skaka runt den i avfettning för att få den ren.

tvatta_kedja

När cykeln var ren och fin och alla delar som behöver det fått sig en droppe olja provocerade jag fram knaket så att J hörde hur det lät. Sist det lät på det där viset fick vi serva lager och jag trodde det var dags igen för knaket var så likt. Men faktiskt var det enklare än så – lite fett på en av titanskruvarna vid styret och så drog min chefmekaniker åt bakhjulet ett snäpp extra och sedan var knaket borta.

Nu står det en knakfri och riktigt ren och fin hoj och väntar på äventyr i garaget och jag tycker att det är en riktigt fin känsla när grejerna är i sin ordning.

P.S. Jag behöver verkligen klippa mig, det där barret är himla torrt i topparna. 

6

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också