Vardagsbestyr med peltorkåpor & yxa

peltorkåpor och yxa

Vi har två fina eldstäder hemma. En kakelugn i vardagsrummet och en vedspis i köket och vi eldar mycket i båda två eftersom de kompletterar vårt moderna värmesystem med luftvärmepump, vedpanna och golvvärmeslingor bra. Plus att det är galet mysigt när det sparkar och knäpper från en brasa.

I vardagsrummet finns ingen golvvärme och där blir det bäst värme om vi laddar på med en brasa i kakelugnen om morgonen och en om kvällen. Kakelugnen håller värmen länge mellan eldningarna och står där som en stor och härlig radiator och strålar ut värme i rummet. I köket brukar jag elda en liten omgång till morgonkaffet, eller efter cykelpasset, och så tänder vi gärna om eftermiddagarna när vi lagar mat.

Att elda dagligen kräver en del ved och ved kräver en hel del fix. Att hugga tänd- & kaffeved är som tur är något jag verkligen gillar att göra. Det är liksom lite meditativt på något vis att stänga in sig i ett par Peltor i vedboden och gå loss på veden tills hela lådan för tändved är full. J brukar ta med sig lastpallar hem från jobbet som han sågar upp i mindre bitar och sedan hugger jag tändved av dem.

Förresten, jag har ganska litet huvud. Storlek S i cykelhjälmar och som ni ser kids size i Peltorkåpor. Funkar det med, även om det vore lite lyxigt om några av Js kåpor med inbyggd radio passade lika bra.

hugga_ved-8hugga_vedhugga_ved-7hugga_ved-9hugga_ved-11 hugga_ved-6 hugga_ved-4 hugga_ved-5 hugga_ved-3

2
 1. Vi har en murspis i vardagsrummet, men eldar mest för “nöjes skull” (dvs är inte beroende av det, då vi har vatten/luft-panna).
  Men värmen blir ju mycket go´are med eldning, därför gör vi det ganska ofta på vintern! 🙂

  1. Det gör ni rätt i och dessutom blir det ju så himla, himla mysigt att elda även om det inte behövs för värmens skull! Dessutom är det bra för murstocken att elda regelbunden, den gillar inte att stå bortglömd länge 😀

 2. Bra att du använder hörselskydd om det är högljutt i vedboden! Jag noterade att du har dina kids kåpor ganska långt utdragna i storleken och därmed borde det funka med vuxenkåpor också om du ställer in dem till det minsta. Även jag har ganska litet huvud och lånade ungarnas kåpor ibland av samma anledning, men sen testade jag peltors radiokåpor i minsta inställningen och det funkade hur bra som helst. Så nu har jag mina egna radiokåpor 😉
  Däremot tycker jag det är svårare att hitta en passande cykelhjälm (som jag äntligen beslutat att börja använda), de vuxenhjälmar jag provat sitter inte bra och barn/ungdomshjälmarna som sitter bra på mig har diverse mönster och färger som inte riktigt passar en tjej på 29 år… Haha!
  Mottager gärna tips på små hjälmar 🙂

  1. Jag försöker vara rädd om öronen och det tjongar ju till rätt ordentligt när man klyver ved. Jag får inte Peltors radiokåpor att sitta lika bra som Kids. Hjälm däremot är enklare, de flesta märken har olika storlekar, jag har en Giro-hjälm i storlek S och en S-works-hjälm i storlek S – lyssna med din cykelhandlare om de inte har någon framme, det kan finnas på lager eller att beställa 😀

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också