Har du blivit bikesplainad?

Jag läste ett inlägg från hos Petra Månström idag som fick mig att dra på smilbanden. Hon skrev om runsplainare och jag tänkte direkt på att det finns ju mängder av bikesplainare också. Jag är ganska säker på att du träffat på dem, jag har tappat tålamodet på ett antal genom åren, och ibland kanske tillochmed tappat fotfästet själv och snuddat lite vid att vara en. Hemska tanke att bli en sådan – vi behöver ju inte hålla på med bikesplaining, vi behöver få alla att känna sig inkluderade, välkomna och sedda och vi behöver peppa alla att göra sitt allra bästa med just de förutsättningar och den cykel som är aktuell.

Här är några kännetecken som är vanligt förekommande hos en bikesplainare: 

 • Bikesplainare har inte fattat att velominati-reglerna ska tas med glimten i ögat och försöker istället följa dem slaviskt samtidigt som de regelbundet och högljutt upplyser andra cyklister om att de bryter mot “reeeeeeglerna”.
 • Bikesplainare gillar något väldigt mycket och anser att det är avgörande för att resten av världen också måste gilla samma grej. Som 29″-hjul tillexempel, en bikesplainare ser 29″ som lösningen på ALLT och tjatar i ett på alla som inte har 29″ om att de MÅSTE skaffa det för då kommer allt att bli så mycket bättre. Vad som inte var bra från början brukar vara oklart, för även om någon trivs med 27,5 MÅSTE hen naturligtvis byta enligt bikesplainaren.
 • En bikesplainare tycker inte att MTB är riktigt cykel. Bara landsväg är riktig cykel. Eller så tycker hen inte att långlopp är riktig MTB, nej, nej, bara lopp på teknisk varvbana är riktig MTB. Förresten tycker hen inte att något som hänt på 00-talet och framåt heller är riktig MTB, nej ni förstår att riktig MTB det är metallic-lila barends och smala styren. Som på 90-talet, “då skulle ni varit meeeeed”.
 • En bikesplainare anser att du ska köra på samma märke som hen. Det finns liksom inga alternativ till något annat än just bikesplainarens favoritmärke, du kommer att köra DÅLIGT på allt annat. Passa sig!
 • En bikesplainare kommer med miljoner tekniktips när du inte vill ha dem. Extra många om du förklarar att du har en dålig dag och kör kasst och det är så ibland.
 • Precis som Petra skriver om runsplainers så har är det “gemensamt för samtliga bikesplainare är att de med bestämdhet anser att intervaller, långpass och andra pass ska gå till på ett visst sätt.”

Vi kan nog fortsätta den där listan ett bra tag men ni har ju hajat vad jag fiskar efter, eller hur? Och ni är väl med mig på min poäng – en bra cyklist ser att det finns för- och nackdelar med det mesta och att det som är rätt för en cyklist kanske inte är det för en annan. Och att man inte kan trycka ner någon som är tokigt glad för sin första instegs-mtb i skorna medelst onödiga kommentarer om bättre material och strumpfärg och ditten med datten. Mer inkluderande cykellycka åt folket!  

31
 1. Haha, jag förstår vilken typ du menar och har stött på någon sån på forum på nätet. Dock aldrig i verkliga livet. Fast å andra sidan är jag ju med mina 1.5 år på mtb bara barnet i sammanhanget.

  1. Skönt att du inte stött på dem på riktigt 🙂
   Fast ofta kan de himla mycket, det är bara ganska dåliga på att kommunicera sin kunskap. Särskilt i forum 😀

 2. Låter ganska så mycket som Happyride aka Happymtb, som den envisa urtids bikesplainaren resolut står fast vid faktiskt är forumets riktiga namn ;pPpPPp

 3. Klockrent och blir väl årets ord? 😉 Var tvungen att nämna i min bloggpost idag! Just de där kategoriska personerna, som inte ser att alla kan gilla olika saker som säger typ “finns ingen mening att köpa HT” eller “mer än 130 i slagvolym är helt onödigt” eller vice versa. Alla gillar ju olika saker! Kul post! 😀

  1. Hahahahahaha, åh – ja, så många varianter det finns. Det som är synd är ju att de ofta faktiskt kan väldigt mycket, det är bara inte så braiga på att dela det på rätt sätt. TACK för länken <3

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också