Pumpa gaffeln, se över vajrarna – det är dags för vårservice!

Vårkänslor

Baaam – det är vår, det är mars, det känns minsann som att det där med att cykla torra stigar kantade av solvarma, prassliga fjolårslöv och de allra första vitsipporna inte känns så himla långt bort. Hela cykelsverige liksom längtar halvt ihjäl sig efter sol och vår och första turerna utan vinterjacka, så himla härligt det ska bli.

Men helt ärligt nu, hur såg din pärla ut när du ställde in den efter höstens sista skogstur? Var den sådär superpolerad och nyservad och megafixad som man tänker sig att den ska vara eller hade du bråttom och tänkte att du skulle göra det sedan? Och så har hela vintern gått med inomhusträning och mil efter mil på vinterhojen och du har fortfarande inte fixat finhojen? Jag kan ju erkänna att jag gjort just så ibland.

Hur som helst – det är dags att fixa vårfin hoj tycker jag, boka en dejt i garaget och se till att din mtb är som ny när du ska ut på vårens första runda. Här är bra grejer att kolla över:

 • Lufttrycket i dämparna, både fram och bak kan behöva justeras lite.
 • Hur ser däcken ut? Är de fräscha eller behöver du ett par nya?
 • Är dina slangar fräscha?
 • Om du kör med slanglöst – kolla så det inte guggat ihop sig av att vara ståendes, det kan vara klurigt att vinterförvara finhojar med tätningsgegga i hjulen.
 • Fyll på tätningsvätska om det behövs.
 • Kolla över vajerhöljena – är de hela?
 • Se över dina vajrar, behövs de bytas eller smörjas? En vajer ska vara hel och ren och ha en prydlig ändplutt som förhindrar att den fransar sig och att man gör sig illa på den.
 • Kika på om kedja, kassett och drev är fräscha.
 • Hur verkar bromsarna? Tar de bra eller behövs de luftas eller fyllas på med olja?
 • Är det något annat som är slitet? Behöver du nya handtag, ett nytt skydd till staget under kedjan eller är det dags att uppdatera flaskhållarna?
 • Är hojen ren? Om inte tycker jag att den förtjänar en ordentlig tvätt. Fram med diskborste, avfettning, MucOff och bilvax! Gör skinande rent och sätt några droppar olja där några droppar olja ska sättas. En hoj ska skina på vårens första runda, det är sedan gammalt!
 • Är allt det där fixat? Grymt – då är det bara det viktigaste kvar, anmäl dig till ett lopp för att hålla motivationen på topp!

Snart kör vi så fjolårslöven virvlar genom skog som doftar jord och vitsippor, åh – vad härligt det ska bli!

 

 

 

6
 1. Bra tips. Fast vi som cyklar på samma hoj året runt gör ju mycket av det där fortlöpande under vintern. Smorde kedjan för någon vecka sedan, servade gaffeln i mellandagarna, gjorde rent och oljade in vajrar och växelförare för någon månad sedan osv. Det som är svårt är att hålla cykeln ren, jag brukar ju oftast bara spola av cykeln noga med trädgårdsslangen efter en tur och när det är minusgrader ute så funkar inte det. Mitt garage är dessutom oisolerat så jag vill inte hänga in en blöt cykel. Jag har spolat av cykeln någon gång i vinter när det har varit barmark. Men å andra sidan blir cykeln inte speciellt smutsig när det är fruset och snö ute. Om det fortsätter att vara plusgrader till helgen så är det nog dags att tvätta cykeln med schampo och göra den vårfin.

   1. Haha, ja kanske det. Plocka ner cykeln i molekyler och göra rent allt. Nja, det är nog inte min grej. Men vårfin ska den bli.

 2. Alltså..det är lite fuskigt. det är inte vår här…det är vinter…och jag åker runt med låst dämpare för att det är för kallt att låsa upp den. MEN SNART SÅ! Bra inlägg Elna 🙂

  1. Om det är någon tröst så är det vårkänsla noll här men om man dubbelkollar kalendern är det mars månad. Känns som en gråtrist novemberdag innan snön kommit, det är bara blask och trist. Hade hellre haft riktig vinter men gav upp hoppet om sådan! 😉

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också