Cykelshortsen blev det nya svarta som är här för att stanna

Det här är ett inlägg i samarbete med mina vänner på Craft Sportswear. Alla tankar och åsikter är mina egna.

När snabbisarna började köra i shorts

Tänk att det inte var så länge sedan XC-cyklister med förkärlek till tävling och XCO-varvbanor fnissade lite i smyg åt cykelshorts. Fladdriga grejer som fastnar i sadeln, typiskt tyska fullgungsstigcyklare* med ryggsäcken full med fika och   absolut inget för snabba och tävlingsinriktade XCO och långloppscyklister. Nej – tight skulle det vara, lycran skulle sitta som gjuten minsann och därmed punkt.

Men. Så hände det något. En och annan snabbis dök plötsligt upp på träning i shorts. Ett och annat ögonbryn höjdes allt – det där kunde väl ändå inte vara något. Fast – så blev det fler. Och ännu fler. Plötsligt åkte klubbens snabba H30-cyklister och hämtade hem pallplatser iförda stigcyklarshorts. Töntstämpel borta, shortsbralla i XC-tappning här för att stanna.

Jag hörde till skaran som skeptiskt satte näsan i vädret, skakade på huvudet och tyckte att det minsann inte passade sig alls, tänk bara om man fastnar i sadeln i allt fladdrigt shortstyg, jomenjagtackar jag – tight cykelbyxa för mig tack. Cykelkläder ska inte märkas, inte fladdra och en bra cykeloutfit ska inte innehålla shorts. Men äsch då – en är väl inte sämre än att det går att ändra lite på hur en tycker om en tyckte galet?

Craft X-Over Shorts. En favorit jag har i flera färger.

Och när shortsen faktiskt blev det nya svarta

För folk slutade varken snacka shorts eller köra med shorts. Det är skönt med shorts, var det flera som sa. Shortsen tar ner ambitionen, som att man duger precis som man är och inte måste cykla snabbt eller snyggt när man har shorts på sig – det blir liksom fokus på att ha kul och gör man något snyggt är det en bonus, sa de shortsfrälsta. Och sedan gjorde de ett fräsigt bunnyhopp, droppade ledigt nedför en sten och sladdade till lite snyggt framför kompisarna som kände sig stencoolast utan shorts. Hmmm.

Till slut blev jag nyfiken. Och så testade jag, litegrann i smyg förra våren. Och ni vet ju hur det gick. Shorts är grejen, det bästa stigcyklarplagget, det nya svarta som är här för att stanna – jag vill liksom helst inte köra utan nu.** Fast jag kör alltid med egna bibs (cykelbyxor med hängslen) under shortsen istället för isättsbyxan med pad som följer med shortsen, men det är ju en smaksak. Om jag har fastnat i saker med fladdrigt shortstyg och trillat? Eh, nej. Om jag har gjort det när jag haft vanliga bibs bara? Alltså, okej, det har hänt. Typ en gång. Det är dock högst tveksamt om det var brallans fel.

Craft Velo XT Shorts W – mysiga och sköna stigcyklarshorts med kul mönster.

Bra grejer med cykelshorts:

 • Extra vindskydd i grenen – aaaawesome!
 • En kan smita in i mataffären för att plocka upp en liter mjölk på väg hem från träning och utan att känna sig uttittad fastna riktigt länge vid plockgodishyllan.
 • Skyddar favvobibsen från att bli grusiga i paden när det regnar katter och hundar och leran sprutar.
 • Det är gött med lite vattenavvisande tyg över bibsen när det är regnigt och lerigt. Så himla härligt är det faktiskt inte att bli kall och blöt mellan skinkorna.
 • Det är ju faktiskt snyggt. En ser cool ut med shorts när en kör mtb. Och en ser cool ut när en springer runt på stigen och analyserar spårval.
 • Om en inte kan byta om efter cykelpass är det bara att dra av sig sina leriga shorts och vips går det att sätta sig i bilen utan att kleta ned sätet med monkeybajkgegga.
 • En får vara sig själv för en liten stund – det är som att shorts sänker förväntningarna och prestationskraven och det blir mer fokus på kul. Konstigt – men så är det för mig.

Cykelshortsfavoriter:

 • Craft X-Over Shorts – en ganska rejsig shortsfavorit som är konstruerade av en fin blandning vindavvisande tyg och tyg som andas. Elastiska, slitstarka, har bra fukttransport och möjlighet att reglera temperatur. Jag har ett par svarta som är lättmatchade och ett par rosa när jag vill ha en knallig outfit att leka stigcykling i – tokgillar dem. J kör i ett par svarta i herrmodell och stortrivs med dem.
  X-over Craft Shorts(Foto: Craft Sportswear)
 • Craft Velo XT Shorts W – mjuka, följsamma och supersköna och mysiga shorts med en bred mudd i midjan. Elastiska & slitstarka, har reflekterande detaljer och liten framficka med dragkedja och är supersköna att ha även när man inte cyklar. En kan springa i dem, bada i dem eller bara glida runt i dem en go’ sommardag.
  Velo Shorts Craft(Foto: Craft Sportswear)
 • Craft Escape Shorts W – ett par prisvärda och riktigt snygga stigcyklarshorts, de är liksom både dressy och sportiga samtidigt. Midjan är justerbar och elastiska paneler ger optimal rörelsefrihet. Finns förstås också för herrar.
  (Foto: Craft Sportswear)
 • Craft Ride Shorts W – ett par cykelshorts framtagna för att kunna cykelpendla med stil. Snygga, sköna, gråa shorts ur cykelpendlarserien Ride som är en av säsongens nyheter. Älskar dem och tokgillar dessutom cykelpendlarjackan som är så snygg att den funkar att springa en vända på stan i.(Kolla in Crafts MTB-sortiment här om du är nyfiken på fler shorts eller grymma plagg som matchar!)

Räck upp en hand alla som tyckte shorts var helt fel för några år sedan men som nu kör runt och känner sig coola och nöjda i lite baggy brallor – jag är bombsäker på att det är fler än jag. Enda gången jag skippar shorts numer är när det är väldigt varmt ute (jag gillar inte att bli för varm) eller när jag ska tävla*. Men vem vet – rätt som det är kanske jag står i startfållan med shorts också.

——

*Fördomar, skämmes fröken Dahlstrand. Vad är det för fel på att vara fullgungsstigcyklare med ryggan full med fika? Straffrunda på det!
**Jaha, och nu undrar ni varför ni sett massa cykelbilder på mig utan shorts den senaste tiden när jag skriver att jag är så himla förtjust i shorts? Svaret är förstås att jag inte får ner gravidmagen i några av mina shorts. Eller gravidlåren. Hehe.

11
 1. Jag älskar mina shorts! Så pass att jag hasar omkring i dem som vanliga shorts. En annan fördel bortsett från dem som du räknat upp är att de är grymma förstärkningsplagg på vår/höst och vinter. Håller med dig om att det blir varmt i bland. Jag skulle inte (säger jag i dag) stå på start i shorts på en tävling, men vet?! (Så där himla mkt långsammare blir en inte om en får tro sina favvosegment på Strava)

  1. Så sant – ett grymt förstärkningsplagg höst och vinter, räddar upp många kalla vinterdistanspass!
   Du är så himla fin i dina lila shorts, lika snygga att hasa omkring i hemma som att hoja i. Vi får se vem som är först att stå på startlinjen i shorts 😉

 2. Nu har ju jag aldrig varit ett lycrasvetto men för mej är det shorts som gäller. Året runt. Helst med bibs under, långbenta med flossad insida på vintern, 3/4 längd på vår och höst samt korta bibs på sommaren. Ibland när det är varmt så kör jag med lösa sportfillingar med dyna under shortsen. Gillar att dom är vindtäta, vattenavstötande, rivstarka och att ha lite fickor för geler och telefon. Men jag är ju ingen XC-tävlare, bara en stigcyklare med fullgung och en rygga med, inte matsäck men pump, multitool, vätskseblåsa, reservslang, kedjebrytare, kedjelås, första förband, buntband, babyvipes, kolsyrepatroner till pumpen osv.

 3. Har escape shortsen o gillar dem för att de är lätta och lite tightare passform, däremot lite missnöjd med hållbarheten, efter en sommar utslitna i baken, har nött hål o övrigt tyg blivit supertunt, skulle behövt vara lite förstärkta. Har ett par POC flow som är kraftigare o bra vinter o höst men börjar kännas varma nu när tempen stigit.

  Hur är craft x-over jmf escape? Gillar passformen på craft shortsen men behöver ngt stryktåligare

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också