Januari – när allt blir som vanligt igen och vintercyklingen sätter guldkant på vanligheten

Januari. Allt blir som vanligt igen efter långhelger och ledighet och vintercykelpassen sätter guldkant på det alldeles vanliga. Många kör långa distanspass om  helgerna, många ben ligger i högläge om söndagskvällarna och många gör årets första väggning när passen utomhus blir längre.

Ibland frasar dubbdäcken på en MTB sådär härligt mot frostiga stigar, ibland rullar vintercykelns däck tyst, tyst mot vintervita vägar. Nyplogade vägar, där snön är packad och kanske hal och utmanande. Rimfrost på träden, blå himmel, årets första sol. Rosor på kinderna och rosaskimrande morgonrundor eller motljus hela vägen hem om eftermiddagen. Dock kan det lika gärna vara grått och slaskigt, sådär så den som inte har en kompislapp får ligga längst bak i klungan och skämmas. Disigt och fuktigt – ylleunderställen får jobba i ett par, tre plusgrader när vätan kryper inpå bara kroppen. På något vis har även det sin charm, att jobba sig igenom sina cykelpass i fuktiga plusgrader stärker pannben minsann.

I januari blandas spinningpass med styrka, långa distanspass utomhus med effektiva intervaller på trainer. I januari känns det plötsligt inte så långt kvar till säsongen, inte så långt kvar tills formen ska sitta. På något vis är det mycket pirrig förväntan i januaricyklingen. En vintrig månad av tolv månaders cykelträning – en uppbyggnadsmånad där både pannben och uthållighet kan få sättas på prov.

Om jag längtar efter januaricykling? Skoja inte! Gör du?

6
  1. Instämmer helt, känns lite pirrigt på något sätt! Nu börjar uppladdningen inför säsongen på riktigt liksom. För min del blev det intervaller på rullen idag 😅

    Tack fresten för en härlig och intressant blogg! Har följt dig ett tag nu och det är alltid lika kul att kika in här.
    Ha det gott!

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också