En lyxig grej vi unnar oss är regelbundet fylla frysen med lammkött från Lupiners Gård några byar bort. Det är hållbarhet för mig – att äta närproducerat kött skapar försörjning för mina grannar, det håller landskapen öppna och bidrar till ökad biologisk mångfald. Jag tycker att det är mycket roligare att laga mat med närproducerade råvaror också. Men – den här rackaren till lasange kan du lika gärna göra annan färs – men du, välj gärna svenskt kött.
Börja med att göra en köttfärssås, jag gör alltid på ett ungefär såhär:
1 lök
500 g färs
3-4 tetror krossade tomater
Ohemult mycket vitlök
Rosmarin om lammfärs
Salt, peppar, kryddor du gillar
Honung (mat med mycket gillar en gnutta sött, det tar bort det lite bittra)
Fräs lök i olja, i med färsen, salta, peppra, krydda – när den är genomstekt och har fått färg öser du på tomatkross och blandar i en stor sked honung. Låt puttra, smaka av och om du har tid och framförhållning, gör det här dagen innan för då hinner smakerna i såsen stå till sig och komma fram. Tips: vill du ha en mildare smak av lamm tar du hälften lammfärs, hälften nöt- eller blandfärs.
Glutenfri bechamel-sås
6 matskedar smör
6 matskedar maizena
8 dl mjölk
En fjuttnypa riven muskot
Låt smöret smälta, vispa i maizena, häll över mjölken under omrörning. Jag mäter faktiskt aldrig, jag höftar till på ett ungefär och ibland får jag addera lite mer maizena efteråt ifall jag tagit fel på proportion. Det är inte så noga, bara det blir sås.
Varva sås med lasangeplattor och toppa med ost
Så – sätt på ugnen på 175 grader. Nu drar du fram ugnsformen, och det är inte så himla noga här heller hur stor den är. Jag hällde lite olivolja med citronsmak i botten av formen och sedan började jag med ett lager köttfärsås. Täck med lasangeplattor – jag kör förstås glutenfria men det funkar exakt samma – och sedan tar du bechamelsås. Fortsätt med varannan tills köttfärssåsen är slut och se till att du får ett lager bechamel överst.
Ös på ost på toppen. Gärna parmesan men det går att blanda ut med alldeles vanlig ost om det känns lyxigt att bara köra parmesan.
Skjutsa in i ugnen. Ungefär 35-40 minuter, den ska se sådär härligt färdig ut.
Jag serverade lasangen på mina brunblommiga mormorstallrikar som ser fina ut på riktigt men inte är riktigt snygga på bild. Äsch då. Därtill åt vi broccoli som jag köpt på en annan gårdsbutik och langat ned i frysen och rivna morötter. Högst oklart om det är det allra mest passande tillbehöret till lamm-lasange men barnet gillar rivna morötter och broccoli.
Det hade kanske varit svin-gott med en tomatsallad till. Och lite oliver. Men ge mig den femåring som äter tomatsallad och oliver. Nej just det. Hon åt i slutändan bara lasangeplattor som vi skrapat bort såsen från. Mer sås till föräldrarna – alla nöjda.