Cykelvasapepp i betalt samarbete med Hestra Gloves
Ska du köra Cykelvasan i helgen? Jag ska! Det blir min åttonde Cykelvasa och jag har gjort en spännande resa från motionär till tävlingscyklist. Jag minns väl hur nervöst det var inför premiärupplagan då jag för första gången i mitt liv skulle cykla nio mil. Det var långt.
I år är jag mer nervös inför hur ont det kommer att göra att försöka slå min egen bästatid när jag inte är så värst långloppstränad, när det är blött och när bansträckningen är ny. Sträckan vet jag att jag klarar på rutin – utmaningen är att köra den fort, det är inte gjort plättlätt. Jag tävlar inte om topp-placeringar utan bidrar till bredd i starfållan samt utmanar mig själv att slå min egen bästatid och komma så långt som möjligt innan herr-eliten går om.
Du ska få några Cykelvasan-tips i sista minuten av mig, några saker som gör dina nio mil lite härligare.
Ett pekfinger på bromsen & avslappnad sittställning
En sak jag ofta börjar med att hjälpa mina kunder med inför teknik-coachning på MTB är att justera hur de håller i styret. Kanske behöver du den hjälpen med? Såhär: du ska ha ETT finger på bromsen. Inte två. Inte tre. Ett. Då får du ett säkert, tryggt och stabilt grepp kring ditt styre och kan samtidigt ha bromsberedskap. Känns det inte naturligt med bara ett finger beror det på att du behöver justera dina reglage så att de hamnar på rätt ställe. Greppa styret, lägg ett pekfinger på bromsen och försök slappna av i armarna när du sitter på cykeln.
Ät bra mat dagen innan Cykelvasan
Du behöver inte kolhydratladda. Kroppen kan liksom inte tillgodogöra sig överätning av pasta – men däremot brukar det vara bra att se till att man äter bra mat och inte går hungrig dagen innan. Jag äter matlåda i bilen – det blir havreris med kantareller och kyckling. Och – en påse smågodis förstås.
Kör med det däcktryck du brukar trivas med!
Att pumpa däcken stenhårt eftersom vasan är ett lättrullat lopp brukar vara populärt. Jag har testat. Jag ångrade mig. Det är kanske rimligt att pumpa hårt om du ska vara med i tätklungan. Orimligt om du ska ha en go’ tur mellan Sälen och Mora. Kör med det däcktryck du brukar trivas med och underskatta inte att det är en bra grej att ha lite mjukhet kvar i däcket så att det tar upp småstötar från grus och sten och underlag. För många är det ryggen som krånglar mest under längre MTB-lopp och ju mer små stötar som går upp i ryggslutet från sadeln, desto snabbare börjar det göra ont. Har du för högt lufttryck får du betala med ryggen!
Hur ska man äta och dricka under Cykelvasan?
Förenklat räcker kroppens kolhydratdepåer i en timme. Sedan behöver den börja använda fett som bränsle och det är jobbigt. Jättejobbigt. Hjälp kroppen genom att tillföra snabba kolhydrater innan depåerna tar slut. Gör det även om du känner dig pigg. Håll koll på klockan och fyll på efter 40 minuter och sedan tar du något var 40:e minut.
Ha energidryck eller saft i flaskan, ta en mugg energi och något att äta vid varje depå och underskatta inte att tugga i dig lite saltgurka mot slutet – kroppen behöver fylla på med salter efter att ha svettats mycket. Är det fullt i ryggfickan går det förresten att gömma lita socker i brallan, scrolla ned så visar jag.
Starta med en välservad cykel
Ställ dig i startfållan med en cykel som är hel, ren och välservad. Och ta med dig det som behövs för enklare reparationer. Cykelpump, multiverktyg, kedjelås, slang. Om du tycker att du behöver fästa saker på din MTB – se till att de sitter fast ordentligt och inte skramlar, skakar eller kan orsaka besvär. Inte bara för din skull – ingen ska behöva lyssna på din skramliga sadelväska eller självplingande ringklocka i nio mil.
Ta hand om varandra i Cykelvasaspåret
Visa omtanke och hänsyn. Gör trygga omkörningar, kommunicera med cyklisterna du har runt omkring dig, kom ihåg att du är ögon och öron för den som ligger på rulle (läs: tvärbromsa eller panikmanövrera inte på oväntade vis för det kan orsaka olyckor) och var en go’ kompis hela vägen. En del har som mål att klara av att cykla nio mil, en del har som mål att göra det på en viss tid – alla har som mål att få ett trevligt lopp och det är vi cyklister som skapar det mesta av den goa stämningen.
Välj en favorithandske
Det går ju såklart inte att göra ett inlägg tillsammans med min fina partner Hestra utan att tipsa om handskar. Jag ska köra Cykelvasan i min favorithandske, den som jag alltid kör MTB i. Handsken heter HESTRA Ventair Long 5-finger. Och jag kör alltid med långa fingrar, jag vill ha det skyddet mot skrap när (inte om) jag drar omkull.
Jag trivs bäst i handskar utan gelkuddar och vill ha en handske som känns så lite som möjligt. Men – eftersom jag startar tidigt och det kan vara risk för att det är både blött och kallt packar jag med mig ett par HESTRA Bike Long SR och ett par HESTRA Nimbus Glove 5-finger vind- och vattenavvisande överdragshandskar som jag kan ha när jag cyklar från Lindvallen till Vasaloppsstarten.
Hur är nya startbacken då?
Oj. Jag har faktiskt inte en aning, jag har inte kört den ännu. Nytt för i år är att Cykelvasan för första gången går uppför samma backe som skidåkarna startar med. Det blir kul. Ta dig an den och andra backar i ett tempo som passar dig. Utmana dig men kom ihåg att nio mil kan kännas väldigt långt ifall du lägger för mycket krut redan i första backen. Bättre kanske att gasa på slutet?
Jag önskar alla som ska köra Cykelvasan ett stort lycka till. Det kommer att bli en härlig folkfest, det blir det ju alltid och jag ser så fram emot att vara med, jag har inte kört sedan 2019. Vi ses väl i Mora?
2 comments
Tack! Så bra förklarat allt. Lika till på lördag!
Tack detsamma, vad kul det ska bli! 🤩