Hylteleden i två dagsetapper är ett annonssamarbete med Visit Hylte
Vi har varit på ett sånt där makalöst härligt cykeläventyr igen – jag och några av de fantasiska vänner jag cyklar ihop med. Vi gillar att sätta guldkant på livet genom att gå all in på temat upplevelseatlet en helg då och då. Vi har cyklat nästan varenda stig i hela Småland och vi har hängt på olika leder och destinationer och jag känner mig alltid så lycklig och nöjd efter en äventyrshelg.
Den här gången packade vi in oss i en bil tidigt en lördagsmorgon och satte GPS:en på Halmstad slott där leden startar. Det var Elin, Jenny, Emma och jag och en viss nervositet över att Marie som alltid navigerar oss rätt inte kunde hänga på just den här helgen.
Regnet vräkte ned och det gick nästan svallvågor på asfalten när vi var halvvägs och vi vågade knappt hoppas på det som hände: vi lastade av våra cyklar i ett soligt Halmstad, snirklade oss ut ur stan och fick medvind en hel dagsetapp. Ljuvligt.
Hylteleden går att cykla på flera olika vis. Den börjar och slutar i Halmstad och letar sig via härliga småvägar in till Hyltebygden där den går förbi otaliga gårdsbutiker, caféer, bruksmiljöer och genom små orter. Den går igenom Hylte kommun som ligger till hälften i Halmstad och hälften i Småland. Den är arton mil lång och vi valde att dela upp den i två etapper och att köra på MTB-cyklar så vi skulle kunna göra en avstickare till Hultagärdsbacken i Torup och få en stigvisning av gänget där.
Vi satt i sadeln en hel lördag och en halv söndag. Vi fyllde minnesbanken med gott snack, skratt och ljuvliga vyer. Vi fick grillad korv och bröd till lunch i Hultagärdsbacken på lördagen och vi åt lax med potatissallad från en lokal restaurang om söndagen. Vi hade tänkt att varenda stopp skulle göras på ett av de fotovänliga och charmiga ställena vi cyklade förbi men ni som cyklar mycket vet hur det blir: man äter när man måste och det passar och så fotar man alla platser i farten eller petar in dem i minnesbanken.
Uppförsbackar i höstskrud ändå. HUR fint?
Instagrampaus vid Knystaforsen.
Höstspraket är på gång, kolla det gula trädet!
Hylteleden är idylltät!
Smala halländska vägar kantade av alléer puttade oss med vänlig motvind och lite busig sidvind mot Hyltebygden och kringelikrokar in och ut ur Småland. Vi har rullat genom bokskog, förbi ekskog, genom barrskog. Vår väga har korsat Hallandsleden, passerat odlingsbygd och tagit oss genom täta skogar och förbi vackra sjöar. Leden har cyklat oss längs med Nissans ösom brusande ömsom lunga vatten och andra busiga, brusiga vattendrag – vi har häpnat över hur idylltätt det varit med röda hus, vackra kyrkor, söta små byar och fina gårdscaféer.
Vi har cyklat genom i små brukssamhällen – en del som står och längtar efter en eldsjäls omsorg, en del som redan fått den kärleken och blomstrat upp till fina verksamheter och ompysslad idyll. Vi har swishat förbi gårdsbutiker, caféer och bruksmiljöer. Vi har kört små slingriga asfaltsvägar, grusvägar och banvallar som räckte i en hel underbar evighet. Ja, inte riktigt men det kändes ljuvligt att cykla banvall som aldrig ville ta slut.
Avstickare för mat och sömn halvvägs
Efter ungefär halva leden gjorde vi en avstickare. En paus för att äta gott, sova och ladda om på ett ställe vid sjön Bolmen. Vi körde strax över elva mil första dagen – men då var vår avstickare på stig i Hultagärdsbacken med. Det glömde vi bort. Det blev 16 kilometer vi inte räknat med. Vi kopplade på pannben, teamwork, klungkörning, beslutsamhet och vilja för att ta oss till övernattningen.
Andra dagen blev det runt sju mil och vi rullade in i Halmstad igen fulltankade med upplevelser och med perfekt trötta ben.
Olika sätt att cykla Hylteleden
På väg hem diskuterade vi olika sätt man skulle kunna ta sig an leden på, varsågod för inspiration:
- Med gravelcykel eller komfortracer i en dagsetapp. Som ett genrep till Vätternrundan eller ett långpass inför motionslopp eller tävlingssäsong.
- Bikepacking-style – det finns ju mängder med fina ställen att stanna och slå upp ett tält på. Vi mötte faktiskt ett par trendigt kittade bikepackers på gravelhoj.
- Med MTB eller gravel i två dagsetapper – som vi gjorde.
- Med exakt vilken cykel som helst för att göra en utflykt mellan orter i Hyltebygden
- Som den maffigaste fika och mat-gravelrunda man kan tänka sig. Klicka här för fyrtioåtta timmar led med fina stopp.
- Med elsupportad cykel och lagom packning i flera etapper för den som är lite mer ovan.
Människorna i Hyltebygden var helgens guldkant
I vanlig ordning är det förstås människorna som gör platsen. Tamas och Jens som körde våra grejer till övernattningen, Ida och hennes kollegor på Hylte kommun som med enorm stolthet och stort engagemang sålde in sin bygd till oss, gänget som visade oss sina hemmastigar i Torup, lokala eldsjälar som berättade om stigar kring Bolmen så att vi på stört bestämde oss för att komma tillbaka. Tack Hyltebygden, det här var rackarns bra!
4 comments
Himla fint, vilket perfekt äventyr!
Ja verkligen, perfekt äventyr 🤩
Det låter som en helt underbar tur och helg.
Just Hyltebruk har jag ett speciellt minne ifrån som visar att det du skriver om människorna i Hyltebygden är bygdens guldkant.
2018 cyklade jag genom Sverige med Aron Andersson, i vissa städer och samhälle hade de ordnat små jippon när vi anlände. Just jippot i Hyltebruk kommer jag aldrig att glömma. När vi rullade in i samhället till det lilla torget som finns där så åkte en brandbil före och blinkade med sina sirener. Överallt stod människor och viftade med flaggor och musik hördes. När vi kom till torget så hade de musik och uppträde där, de bjöd på fika och andra godsaker. Tillsammans hade de även samlat in massa pengar till barncancerfonden som var just det som vi cyklade för. :-).
/ Richard
Men ååååh, vad härligt, vilken grej. Festivalkänsla liksom. Det här med att människorna gör platsen är ju så sant, och detta var ett ytterst klockrent exempel. 🙌