Nyårsintentionerna

Nyårsintention

Jag minns inte riktigt när, men det är ett tag sedan jag slutade med nyårslöften* och jag tycker det känns fint så.

Att lova sig själv stor förändring när man ändå innerst inne är den man är oavsett faller liksom platt, det är som att stå där vid tolvslaget och lova att göra sig själv besviken om ett par veckor eller en månad eller så. Däremot har jag en nyårsintention. En tanke och ett mål med vart jag ska 2017. Vad jag vill bli bättre på, vad jag vill göra, prioritera, utveckla och lära mig.

Här är några saker jag vill med 2017 – därmed inte sagt att jag lovar att göra dem eller kommer att hinna med alla, men jag har ändå en intention att flera av dem ska koka ihop till att jag blir lite bättre och kommer lite mer i den riktning jag vill.

elna_dahlstrand-2

 1. Jag vill utveckla mitt skrivande. Jag älskar att skriva. Har alltid gjort, kommer alltid att göra. Jag skulle vilja bli ännu bättre. Bättre på att ta mig tid att arbeta med språket, att klä känslor, stämningar och händelser med ord som känns riktiga och äkta. Arbeta igenom flera gånger, ta mig tid att experimentera med ordföljder och meningsbyggnader och hitta rytmen, tonen, berättelsen och utmana mig själv att använda färre ord men ändå åstadkomma samma resultat, jag skriver nämligen ofta på tok för långt.
 2. Jag vill utveckla mitt bildspråk. Och nu snackar vi inte att jag ska bli en perfekt fotograf – min intention är att bli bättre på att langa fram kameran och fota det som händer när det händer för att visa allt spännande jag är med om på ett bättre vis. Och bli bättre på att visa alla vackra miljöer jag tränar i dagligen. Och bättre på att visa upplevelser jag tar mig an, det är så tråkigt att komma hem från en grym grej och känna att det inte finns bra bilder – alltså måste jag träna på att vara både cyklist och bloggare samtidigt, inte för att jag måste utan för att jag vill.
 3. Jag vill arbeta mer med rörlig bild och min youtubekanal. Jag har sagt det många gånger innan och jag har investerat i en GoPro Hero4 men jag har inte använt den så mycket för jag tycker den är lite krånglig, lite klumpig och har kass batteritid och så min hårddisk är alltid full. Allt det där har lösningar.
 4. Jag vill gå klart en webbkurs i digitalt entreprenörsskap från branschorganisationen Influencers of Sweden som jag började med i höstas. Livet hände och att fördjupa sig i företagande blev lägsta prio – men nu vill jag igen.
 5. Jag vill hitta tillbaka till mitt yrkesmässiga självförtroende. Det är kört i botten på så många vis och jag är vid någon brytpunkt. Antingen måste jag tänka om och hitta något annat (typ byta bransch fullständigt) eller så måste jag hitta tillbaka. Den blir knivig att lösa men jag kan inte hålla på när jag inte tror på mig själv. EDIT: igår när jag gick igenom allt jag gjort på jobbet under året blev jag förvånad över hur många bra grejer det är och hur mycket fint jag tyckt varit dåligt och slängt i högen med killed darlings. Borde slänga den duktiga flickan i den högen istället.
 6. Jag vill komma ut och träffa er på föreläsningar runt om i Sverige. Tillsammans med Anders hoppas jag att vi får många tillfällen att kombinera min cykellycka och inspiration med handfasta råd och träningslära från Anders grymma bakgrund som förbundskapten, coach och MTB-proffs.
 7. Jag vill bada mer. Man kan aldrig bada för mycket, särskilt inte i klart och iskallt vättervatten. Och så vill jag vara ute mer, massor mer. Och promenera mer. Och cykla massor. Och grilla över öppen eld under stjärnhimmel. Och paddla kanot. Och klättra i träd. Och springa.
 8. Jag vill lära mig såga snickarglädje. Och kanske lite andra tekniker inom byggnadsvård – vårt Kvarnskogen behöver den typen av kärlek och jag tycker om att arbeta med händerna.
 9. Jag vill höra av mig mer. På riktigt är jag superdålig på det. Det hänger lite ihop med mina bokstäver och min tidsuppfattning och att jag har så mycket i huvudet. Flera gånger per dag dyker det upp i mitt huvud att jag vill höra av mig till den och den och den och den innan det är alldeles försent och vi tappar kontakten för bollen ligger hos mig och jag har haft den för länge men så dyker något annat upp och jag glömmer bort. Min intention är att höra av mig mer. Ett vykort. Ett SMS. Kanske tillochmed ringa.
 10. Jag vill ha mindre skärmtid och mer härvaro. Kanske låter svårt i kombination med de flesta andra punkter men jag tänker jobba mot att den skärmtid jag har ska vara mer effektiv. Inte slösurfa. Kanske inte läsa bloggar varje dag utan göra det ett par kvällar i veckan istället. Inte pilla så himla mycket med telefonen om det inte behövs utan istället vara här och nu. Helst med vänner och familj, jag vill spendera massor mer tid med mina fina vänner och min familj.
 11. Jag vill arbeta med långsiktiga samarbetspartners som vill jobba med mig som bloggare på ett äkta och bra vis. Jag vill liksom inte vara komersiell men jag vill kunna göra mer av det jag brinner för, på mitt vis och jag vill på sikt kunna leva på det lite mer än jag gör idag, det är en dröm som faktiskt skulle kunna bli sann om jag arbetar för den. Det finns många idéer men inte så mycket mod, intentionen är förstås att våga mer.
 12. Jag vill ägna tid åt det som är viktigt för mig och J. Jag önskar mig oss-tid på Öländska kalkstensklippor, vi behöver fixa saker med vårt hem och bara vara i vardagen – sådär som är viktigt för att vårda relationen. Tänker man att man ska leva med varandra ungefär hur länge som helst måste man ju ständigt vårda kärleken och hitta på saker och projekt ihop.
 13. Jag vill vara stark och frisk och glad. Se det stora i det lilla, hitta glädjen även när det är tungt och alltid arbeta aktivt med att undvika ångest och dippar.
 14. Jag vill fortsätta inspirera er. Varenda dag, med stort och smått, med högt och lågt. Jag är oerhört tacksam att jag har möjlighet att göra det och att ni hänger här.

Hur gör ni med nyårslöften? Är ni mer konkreta och traditionella än jag är eller skippar ni helt?


*Förra året lovade alla på vår nyårsfest att vi skulle prova något nytt, ett kollektivt löfte liksom. Jag lovade att testa repklättring utomhus, och jag har (tyvärr) inte hållt det. Typiskt nyårslöften.

10
 1. Jag avger aldrig nyårslöften..ser ingen större mening i det. Löften som mest rinner ut sanden. Däremot gör jag lite som du, lite mål och planer inför året som kommer. Vad jag vill bli bättre på osv.
  Jag tycker redan idag att ditt språk är fint, du har din stil som jag gillar! Och för långt?? Eh…nja…nä…;-) Jag skulle nog behöva korta ned men det är så mycket som vill ut och jag gillar som du att skriva!
  Spännande saker Elna och ett fint inlägg. Roligt att du delar med dig av dina tankar.

  Mitt mål är att utveckla mitt bloggande under 2017, bli lite mer modig och faktiskt inse lite mer att jag gör bra saker. Första steget blir ju Åre!

 2. Avge inga nyårslöften som man inte vet man kan uppfylla utan sätt små mål och ett längre tidsperspektiv att klara målen. Intressant att följa din blogg framöver

 3. Nyårslöften suger. Har aldrig avgett några, inte ens som rökare på den tiden jag var det. Däremot har jag oftast, som du, intentioner. Kanske är det dags att sätta dom på pränt och följa upp, rent av i ett blogginlägg? 🙂

 4. Åh jag gillar intentioner bättre än nyårslöften, som en känsla man vill uppnå under kommande period! Jag filar också på mina intentioner för nästa år och har en bra magkänsla inför det nya året.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också