Ramgodis: MucOff för matt lack

Häromveckan pratades det om ramvård i facebookgruppen Vi som älskar mountainbike. Det gällde produkter som kan göra att finishen på en matt ram blir fin igen och eftersom min förra hoj var blandad matt och blank och jag hade ett medel hemma i hyllan som jag inte var nöjd med – istället tipsade jag om ett jag aldrig provat. Men sådär kan man ju inte hålla på, tipsa om saker man inte vet någonting om bara för att andra grejer från det varumärket brukar hamna på gillalistan – så jag köpte mig en flaska MucOff Matte Detail Finisher när vi var förbi Sportson i Jönköping förra helgen.

I vanliga fall smyger jag mig in i verkstadsdelen av garaget och lånar något bra ur J:s bilvårdsskåp. Han har typ allt och han är dessutom väldigt noga med sina hojar och har lyckats pränta in det där i mig också – en cykel ska vara ren och vaxad. En mekaniker ska inte behöva bli alldeles svart av gammal olja om fingrarna och en vaxad ram är enklare att hålla ren. Och snyggare. Och så håller rena grejer längre, det blir mindre slitage.

Men en matt ram är lite klurigt, och min nya Scott Spark RC 900 WC är helt matt i finishen. Vi har dessutom väldigt mycket kalk i vårt vatten hemma som lämnar en massa vita fläckar på lacken när vattendropparna torkar. Fult och lite trist men med lite omsorg håller man lacken fin ändå.

MucOff Matt Lack

MucOffen luktar godis, är bubbelgumspastellig och sprayas på rengjord, sval ram och torkas sedan av med microfibertrasa. Och det funkar ju! Hejdå kalkfläckar och blankhet, resultatet blir superduper – men jag måste nog köra hojen ett tag för att verkligen se, den är ju så ny fortfarande – utmaningen för MucOffen blir ju att hålla den snygg efter en hel säsong – ska försöka återkomma när jag hårdtestat den på riktigt.

Hur gör ni med era matta ramar? Och ni med blanka ramar, nallar ni också bilvax eller kör ni med specialprodukter för cykel?

15
  1. Jag älskar Mucoffs grejer. Först trodde jag inte att det skulle vara SÅ bra som alla säger men efter att ha testat de grejerna i samband med ett CX-race så gick jag och köpte hela (nästan hela då) kittet till Jonas. Snacka om att vara otroliga på cykelvård!

    1. Jag var också skeptisk, tror iofs det är mitt standardläge att vara skeptisk till allt nytt – men tvättgrejerna är verkligen sketabra, vi har den rosa tvättgrejelimojen på dunk här hemma. Fin present till Jonas!!! 😀

  2. Gahh vilket dåligt samvete jag fick över att jag inte vaxat min matta ram på Fujin. landsvägsracern som visserligen är blank har alltid vaxats. Nu när jag får hem min nya så ska jag prova den här! Har inte testat mucoff-grejer bortsett från en kedjeolja som vi inte alls var nöjd med det.

    1. Oh nooooooooooooooooo – inte få dåligt samvete, superonödigt att lägga energi på det!!! Gör’t någon gång när du känner för’t istället!
      Jag gillar tvättprodukterna men använder andra oljor!

  3. Jag köpte Muc Off wet lube till kedjan på mtb’n och tyckte att den funkade bra. Satt kvar länge. Och jag smorde kedjorna på pendlarhojarna i höstas med den oljan och det håller sig bra fortfarande. Fast kedjorna är ju kolsvarta och kladdiga. På mtb’erna har jag gått över till Squirt Lube, ett vaxpreparat med vatten som bärmedium. Vaxet är naturligt och så även vattnet, inga miljöfarliga kemikalier. Får smörja kedjorna efter 2-5 turer, men kedjorna blir inte svarta och kladdiga i lika hög utsträckning som med oljor. Funkar för mej.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också