Träningskläder för gravida: 2XU Pre-Natal Sport Compression Tights

I samarbete med 2XU* Sweden. Alla tankar och åsikter är precis som vanligt mina egna.

Träningskläder för gravida från 2XU

Mina bästa gravidkläder finns i träningsgarderoben

Träningskläder är ju ändå bästa grejen när man är gravid. Mjukt och stretchigt och superskönt. Jag skriver det här i vecka 26 och kan ha många av mina vanliga toppar, linnen, shorts och tights fortfarande – men på två områden börjar det bli för tight för bebiskulan. Det ena är cykelbyxor – där har jag fått gå upp en storlek för att få in magen mellan hängslena och det andra är kompressionstights – mina vanliga klämmer åt för hårt i linningen och att ha tryck mot magen, även om det är långt ned är känns superobehagligt.

Eftersom jag under hela graviditeten varit extra förtjust i kompression eftersom det är skönt, förebygger åderbrock och stöttar trötta ben blev jag väldigt glad över möjligheten att provträna (och provmysa) ett par 2XU Pre-Natal Sport Compression Tights. Lite extra glad blev jag eftersom marknaden just när det gäller träningskläder för gravida inte är så värst bred, det finns inte mycket att välja på samtidigt som en både rekommenderas och gärna vill hålla igång så mycket som möjligt och gärna känna sig både bekväm och fin, ni vet ju att jag gillar det här med snygga träningskläder rackarns mycket. Tummen upp för att stora märken satsar på att ta fram unika plagg som underlättar produktion av framtida snorsportare.

Kompression & graviditet

Det händer så himla mycket i kroppen under en graviditet, det är liksom lika fascinerande och spännande som det superjobbigt och alla graviditeter är olika. Men – mängden blod i kroppen ökar hos alla gravida samtidigt som blodkärlen förändras lite av graviditetshormoner och kroppen blir mer benägen att samla på sig vätska. Dessutom går man upp i vikt, det ingår liksom i kitet. Bebisen väger, moderkaka, fostervatten och ökad blodmängd väger och så lagrar kroppen på sig lite extra fett som bra-och-ha-depå inför amning. Summan av det blir förstås trötta och kanske svullna ben och om så kan man dra på sig åderbrock, ni vet sådana där stora blodådror som syns på utsidan av benen. Åderbrock är ofarligt men har man otur kan det göra ont och många upplever att de vill dölja dem om de inte minskar efter graviditeten. Det finns förstås lite saker man kan göra i förebyggande syfte.

Tipsen till den som vill förebygga åderbrock och besvär med kramper och trötthet i benen brukar vara att inte sitta med benen i kors, låta fötterna gympa loss lite med jämna mellanrum om man har ett stillasittande jobb, att motionera sig flåsig minst en halvtimme om dagen och att promenera så mycket det går, plus att försöka ha fötterna i högläge och att använda stödstrumpor. Stödstrumpor? Jo, det är förstås det ungefär samma som det vi kallar för kompressionskläder nuförtiden och det liksom stöttar och avlastar trötta blodkärl och muskler. Jag tycker det är himla skönt dessutom, i vanliga fall har jag gärna kompressionsstrumpor eller kompressionstights efter träningspass – bästa recoverykänslan.

Träningstights för gravida

2XU Pre-Natal Sport Compression Tights

Preggotightsen från 2XUu har ett graderat kompressionstryck som kan hjälpa till att minska svullnaden i benen och underlätta blodcirkulationen. Dessutom är det förbaskat bekvämt. I min träningsgarderob finns sedan tidigare ett par mycket väl slitna 2XU-tights som jag ofta använt för att sova i eller mysa omkring i här hemma och gravidtightsen känns just precis lika sköna som de vanliga byxorna men de sitter ju oslagbart bra tack vare att byxan går upp över magen, precis som mudden på vanliga gravidjeans.

Utrymmet för magen är elastiskt och mjukt, det kommer att passa genom hela graviditeten och det sitter en liten silikonrand längst upp så det inte ska halka ned. För den som gillar att nörda in sig på material är byxorna är tillverkade av Invista Lycra, PWX 70D och Power Mesh och brallan kommer i den klassiska 2XU-tappningen black/silver. Katten ingår inte.

Gravidtights med plats för magenGravidträning med katt

Betyg? Direkt upp på förstaplats bland mina preggoplagg!

Min spontana känsla när jag provade plagget första gången var att jag inte ville ta dem av mig, det är en så himla skön byxa och nu har jag dem på mig typ jämt. Jag har dem när jag tassar omkring hemma med en kopp te, när jag tränar, när jag promenerar och när jag slänger mig i soffan bredvid cykelfröpappan om kvällarna. Tvättmaskinen går varm med nya favoritbyxorna i, tur att funktionsmaterial torkar rätt snabbt.

Träningskläder för gravida

Brallorna sitter som de ska och de håller sig på plats vare sig en krupit upp i ett bekvämt soffhörn eller om en studsar omkring på gymmet eller i skogen. Det är ingenting som skaver, trycker på fel ställen eller känns obekvämt. Jag har ju fått för mig att jag gärna vill skriva något konstruktivt i förbättringsväg om allt jag provar men jag kommer faktiskt inte på något. Okej – det är en dyr byxa. Skitdyr kan tyckas. Och jag är smålänning och ganska snål men jag tycker ändå att det här är gravidplagget som verkligen är värt sin peng med tanke på att det funkar som träningsplagg, mysplagg och har en kompressionsfunktion som kan underlätta lite graviditetsbesvär. När kroppen tillverkar det viktigaste i världen är man värd plagg som är grymma och kan användas till mycket. Det må vara en kort period i livet men sällan uppskattar man sköna kläder så mycket som när magen växer och kroppen pysslar med gravidåkommor.

2XU Pre-natal sport compression tights dam

Det är ju förstås ingen kompression i magresåren, det är bara ett mjukt och skönt och stretchigt tyg – och jag har provtöjt och dragit för att kolla läget inför mina fjorton-isch resterande veckor med växande mage och det kommer inte vara några problem, magen kommer att få plats. Tyget går hela vägen över magen och slutar strax under bysten – det tycker jag är skönt och det ser fint ut. På något vis är det plötsligt så himla viktigt att se fin ut, kanske är det för att man som tränande människa befinner sig lite i chocktillstånd över hur kroppen förändras och att den inte riktigt går att använda på samma vis och med samma energi som i vanliga fall. Att känna sig fin med sin mage i träningskläder blir liksom lite extra pepp, i alla fall för mig.

Träna gravid

Nyfiken? Du hittar 2XU Pre-Natal Sports Compression Tights Dam** här. Och för dig som redan har fött barn finns det en modell som heter Post-Natal och har riktade paneler som stöttar upp trötta magmuskler när man jobbar sig tillbaka till form. Guld!

 

*Man ska säga “twotimesyou”. Jag brukade säga “tvåexu” och sedan fick jag för mig att det hette “tocrossyou” men nu har jag koll på’t. 

**Sorry grabbar – den här finns bara i dammodell. Har ni distanspassfikat fram en mage är det bättre att ni tränar bort den – börja dagen med att investera i några galet hårda intervaller och köp preggotights till frugan istället för en extra kaka till fikat. 

 

 

10
  1. Jag sade alltid tvåexuu tills jag hörde Jessica Almenäs prata i Träningspodden om något för mig okänt märke som hette twotimesyou… Sambon fick förklara för mig tills jag hade lagt ihop ett och annat och fattade grejen. Piiiiiinsamt.

  2. Hem har aldrig fundera över hur det ska uttalas, ser 2XU som en logga. Om jag hade varit tvungen att uttala det så hade jag nog sagt “två ex u”.

    På tal om kläder, jag har förmodligen slarvat med läsningen men jag har inte hittat något om vem som vann västtävlingen. Vindvästen från Craft.

    1. Njaeeee, jag tänkte behålla dem, vi vill ju gärna ha ett syskon också så jag spar dem tills vi har lyckats med den proceduren 🙂

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också