[Mörkercykling med lampa i samarbete med Silva Sweden]
Jag har samlat lite tips och tricks till dig som vill cykla MTB med lampa*
Det doftar höst. Gula löv på backen. Röda toppar som sprakar i trädkronorna. Tidig skymning. Nattfrost. Älgjakt. Lampa på styret och hjälmen. Reflexplagg. Vätterhimmel som höstglöder. Goda vänner i klunga och ljuskägla i kolsvart skog. Lite extra fartkänsla. Och en känsla av oövervinnerlighet, ingen säsong kan stoppa en cyklist. En kopp varm must och en dusch på det och hösten är fångad på bästa vis.
Här är några tips som underlättar när du ska cykla MTB med lampa. Jag har pysslat med det här i över tio år och testat lite allt möjligt. I år kör jag med grymma Silva Free och massa erfarenhet och jag känner mig trygg i min ljuskägla.
*Tipsen funkar förstås exakt på pricken lika bra om du vill cykla gravel med lampa. Eller landsväg. Eller lådcykel eller, ja du fattar.
Var ska man sätta lampan när man cyklar?
Det finns två ställen som fungerar bra: styret och hjälmen. Allra bäst är om du har två lampor och då är min rekommendation att ha den starkaste på hjälmen. Jag kör med Silva Free 2000 lumen på styret och Silva Free 3000 lumen på hjälmen. Jag har tillbehören Free Bar Mount Kit, Free Helmet Mount Kit och Free Extension Cable. Jag har det stora batteriet till pang-lampan på hjälmen och mellanbatteriet till tvåtusenlampan på styret.
Var ska man sätta batteriet när man cyklar med lampa?
Batteriet till lampan på styret fäster du enklast på ramen. Batteriet till lampan på hjälmen kan du fästa på hjälmen, ha i cykeljackans bakficka eller i en ryggsäck, väst eller i ett hipbelt. Jag föredrar att ha mitt batteri i höftbältet.
Finns det något man ska tänka på när man cyklar med lampa?
💡Var schysst när du möter trafikanter. Titta bort, vinkla ned ljuset eller stäng av den starka lampan. Tretusen lumen bländar rejält.
💡Rött ljus bak, glöm inte det. Även om du mest kör i skog så är det ju ofta en liten transport dit, då vill du synas.
💡Har du två lampor sätter du med fördel den med mest lumen (ljusstyrka) på hjälmen.
💡Jag gillar att använda reflexsele – det sitter på plats bra och ökar synligheten. Det finns även cykelvästar, jackor, handskar och skor samt skoöverdrag i reflexmaterial och i färger som syns lite extra – det är smart på riktigt.
💡Kör du ensam tycker jag du ska berätta för någon vart du ska. Och dela en live track från cykeldatorn eller se till att någon familjemedlem eller vän har din gps-position på annat vis.
💡Du behöver göra det enkelt för dig. Se till att du har en alla fästen monterade i god tid och låt dem sitta hela mörka säsongen. Gör en liten laddstation där du snabbt kan panga in batterierna på laddning efter träningspass så du alltid vet att du sticker ut med fulladdade batterier. Mitt laddhörn i dagsljus nedan ⬇️
💡Ett par cykelglasögon med klara glas är grymt. Det skyddar från grenar, stenskott och stänk men utan att minska hur mycket du ser.
💡Du kommer att få en helt annan fartkänsla när du cyklar med pannlampa. Känslan av att det går fort kommer tidigare, njuuuuut!
Vad gör en lampa till en bra lampa för cykel och träning?
Det finns mängder med lampor på marknaden. Och ställen att köpa dem på. Jag har testat lite allt möjligt och det är inte rocket science att det är följande kriterier som gör en bra lampa till träning:
💡Låg vikt. Särskilt om du ska ha den på hjälmen.
💡Starkt ljus En bra lampa att träna med, oavsett om du ska cykla eller springa med pannlampa – är en lampa som gör att du ser bra. Det är skillnad på att se bra och att synas.
💡Lång batteritid. Det är trygghet att veta att batteriet går att lita på. Jag lovar att det inte är kul när en lampa plötsligt slocknar i skogen.
💡En bra lampa är enkel att sätta på och stänga av samt ändra läge på.
💡Det är en bra om det går snabbt att flytta lampan snabbt så att den på ett kick kan bli pannlampa och på nolltid är tillbaka i hjälmfästet. En bra lampa vill man använda till mycket. Från att hämta posten på landet till löprundan eller cykelpasset i mörker.
💡Bra batterier även när det gäller användning. Silva Free har en smart konstruktion med möjlighet att välja olika storlek på batteriet beroende på hur mycket kräm du valt i din lampa samt hur du ska använda den. Kort löppass kräver ju inte lika mycket batteri som längre runda på hojen.
Är det inte lyxigt med 3000 + 2000 lumen? (Följarfråga!)
Kanske. Men på riktigt, bra grejer gör skillnad. Jag har kört med lite av det mesta genom åren, från high end till kinalampa och det är värt att satsa på mycket ljus om man vill ha en bra träningsupplevelse. Och låg vikt om man inte vill ha spänningshuvudvärk. Och pålitliga varumärken om man vill ha service.
Två lampor är dessutom säkerhet. Skulle du krascha rejält är det högst osannolikt att båda lamporna går sönder.
Och så ett tips – om ditt styre också är lite avsmalnande som mitt:
Jag har en to-die-for-hoj med superfancy Syncros Fraser-styre och integrerad styrstam. Lätt. Snyggt. Ljuvligt. Tills man vill fästa någonting på det. Då visar det sig att det är både smalt och avsmalnande. Och att det är en svindålig kombo om man vill fästa en lampa. Well, I MacGyvered it. Gör såhär:
Klipp av en bit cykelslang på två ställen så du får såpass mycket slang att du kan linda det ett par varv runt styret. Linda det runt styret. Två varv behövde jag. Tejpa sidorna med eltejp, ungefär som när man lindar en styrlinda. Fäst lamphållaren, stick ut och cykla i mörker. Funkar perfekt och dessutom skyddar det styret från repor!
Ride on i mörkret, och fyll gärna på med dina bästa tips kring att cykla i mörker med lampa!