Fem saker jag inte visste om cykling

Att inte cykla är att gå för långt
Paus på cykelrunda – Vista Kulle i Jönköpings Toscana

Att börja cykla var spännande, utmanande och roligt och innebar en helt ny värld att upptäcka. Emellanåt kändes det även skräckinjagande och klurigt. Råd och tips om allt från prylar till träningsupplägg haglar och ALLA tycker olika. Av tusen saker jag inte hade koll på när jag började cykla har jag valt ut fem till det här inlägget. Fem saker jag inte visste om cykling är dessutom det första inlägget av lite extra cykelpeppiga temainlägg under 2016 från Helena, Sara och mig. Du är väl med? Bra – för nu drar vi igång #cykelpepp2016 

Fem saker jag inte visste om cykling när jag började cykla:

 1. Att cyklister är alldeles alldeles sprillans nakna under cykelbrallorna, undantaget specialkräm för att minska friktion. OMG – chocken innan man vande sig vid tanken att cyklister är ett gäng nakenfisar och att jag sällat mig till skaran pga inte sugen på skavsår. Kände mig naken första gången. Tänker inte ens på det längre.
 2. Att stilpoliser av den värsta sorten, som följer reglerna till punkt och pricka, faktiskt finns på riktigt. Oftast av manligt kön, oftast föredetta tävlingscyklister som dankat av sig och istället för att ha kul på hjul förminskar med den värsta sortens lilla-gumman-attityd, berättar hur fel man gör, att det var bättre förr och mellan raderna att en inte ska tro att en är något bara för att en har en blogg och får allt gratis (ehm, jag vet inte när jag någonsin fick något gratis – arbete och motprestation) och i övrigt gör allt för att försöka sätta en på plats. Som tur är – kära ni, i samma sekund som jag lärde mig att den värsta sortens stilpolis existerade på riktigt lärde jag mig också att det på varje avdankad stilpolis går minst ett helt dubbelt dussin grabbar och tjejer som hållt på med cykel minst lika länge och gör just precis tvärtom – de är hjälpsamma och välkomnande och peppande. Puh!
 3. Att när man vant sig – känns det läskigt att cykla UTAN att fötterna sitter fastklickade i spd-pedalerna.
 4. Att man aldrig lagar en punkterad slang, man byter ut den mot en helt ny.
 5. Att den främmande och skrämmande (ehm…skräckinjagande) och till början komplicerade världen av cykel-dos and don’ts, prylar, speciella kläder, teknik, tillbehör och termer jag inte kunde något över huvud taget om skulle bli den värld där jag känner mig allra, allra mest hemma och trygg och lycklig.
Cykelpepp
Cykelpepp med goa vänner på Omberg i augusti

Vad är peppen i det här då? Jo – man lär sig. Allt är nytt men det går rätt fort tills man får koll. Och även om det känns som att du aldrig kommer att få koll – lita på mig, du lär dig. Fokusera på cykellycka, välj ut ett par mentorer och lyssna på deras råd men skit i resten och att omge dig med bra folk så löser sig just precis allt och rätt som det är vet du massor om cykling.

Känner du igen dig? Berätta gärna i en kommentar eller i ett blogginlägg som du länkar hit, det vore så kul att läsa vad var det du inte hade den blekaste aning om när du började cykla? Och du, läs gärna fem saker Sara inte visste om cykling och fem saker Helena inte visste om cykling. 

7
 1. Jag upplever att den värsta sortens stilpoliser är dom aldrig riktigt nådde fram till toppen. Dom som varit där vet vad det handlar om på riktigt och är lite mer ödmjuka. Jag minns en Insta eller FB-status från idolen Jens Voigt där han varit ute på regnig långdistans en höst; med STORA flaskor, SADELVÄSKA och RINGKLOCKA. Men det är klart, det finns nog båda sorterna. 🙂

  1. Word! Så är det verkligen. Det är som att de tar ut sin bitterhet över att de inte nådde längst på nybörjare. Knäppon! Jag har ju fått hoja med Engen litegrann, hon har alltid ringklocka – och jag har såklart satt dit en på styret jag med, en riktigt fiffig sak att ha. Heja förnuftiga förebilder!

  1. Tänker att det är som med grammatik – först lär man sig reglerna och när man verkligen, verkligen kan dem – då kan man leka och experimentera och bryta mot dem 🙂

 2. Det där med att vara naken visste jag inte från början, utan lärde mig den hårda vägen! Rejäla skavsår fick jag under mitt första långlopp en het sommardag och när jag googlade på det så fick jag en aha-upplevelse 😂 När jag läste om alla BIG NO NO med kallingar under cykelbyxorna 😁

 3. Cyklade 3 mil mtb och hade trosor under brallan. Då lärde jag mig att man ska vara naken under… Jädrae vilket skav!
  Puh!

  Kul med cykelinpiration!

 4. Wow så otroligt roligt, älskar små teman som flera bloggare av samma typ gör. Heja er! Håller verkligen med dig om att det känns läskigt/konstigt att cykla utan att sitta fast, det är ju hela grejen!?

  1. Ja! Men innan man lärt sig känns det ju helknäppt att sitta fast med fötterna. När vi körde DH i somras försökte jag utan spd men fick det inte att funka så jag bytte DH-plattisarna mot spd-pedaler. 🙂

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också