Vinterträna som ett proffs – såhär gör du

Pepp på att vinterträna som ett proffs? Här kommer mitt supertips* på hur du gör:

Näh. Jag skojar bara. Du gör det inte.
Du ska inte träna som ett proffs. Du ska träna som du.

Jag tror nämligen att du inte håller för att träna som ett cykelproffs (med ett gäng undantag vet jag att de flesta cyklister som hänger här är motionärer och elitmotionärer). Och då snackar jag inte bara om kroppen, den kanske absolut skulle fixa det om du bara tränade och inte behövde göra något annat – jag pratar om livet i stort.

Att få träna är galet viktigt. Men det är inte allt.

Du ska hinna med så mycket mer än träning. Du ska hinna med familj, nära och kära, du ska ha tid och energi till ditt arbete och till vardagsgrejer som måste göras. Dessutom behöver den som tränar mycket också mycket tid till återhämtning – en viktig aspekt vi som kombinerar mycket träning med vanlig vardag lätt glömmer bort eller prioriterar ned.

Satsa på ärlighet och smarta perspektiv

Jag tänker att vi som är seriösa i vårt satsande på tävlingsnivå i mastersklasserna också måste prioritera att vara seriösa och ärliga mot oss själva. Det är absolut viktigt att man får träna mycket, att man får känna sig stark och snabb och grym och kanske vara med och fightas om pallplats även om man inte kör på elitnivå, men just det där valet, att inte köra på elitnivå – det för med sig annat viktigt. Det är viktigt att hitta balans. Det är viktigt att ha smarta perspektiv, äta ordentligt och se till att man hinner med att få så mycket återhämtning som kroppen behöver. Och förstås, självdistans – ta din träning seriöst men lägg till lagom i mixen.

Att träna hårt går ju förstås superbra för oss, men vi får ju inte träna så hårt att vi inte orkar med livet. Den hårda träningen ska vara precis så hård att den fortfarande genererar energi för om vi alltid, alltid, alltid kör slut på oss kör vi också slut på våra jobb och våra relationer.

Utmaning är vår livsstil. Balansen är en viktig del av en utmaning.

Det är en viktigt del i vår livsstil att vi får utmana våra gränser, köra skiten ur oss med nummerlapp, utvecklas och fascineras av vad våra kroppar klarar av. Det är också en viktig del att komma ihåg balansen och att allting i livet är en helhet, har man licens i mastersklass tränar man just så. Och är man motionär måste man komma ihåg att den härliga träningen bara är en av alla fina pusselbitar i livet.

Så. Istället för att skriva om hur du tränar som proffsen kommer det snart ett inlägg där jag berättar hur du vintertränar som en cykelbloggare. Ett inlägg om hur jag lägger upp min träning, utan att ha cyklat så mycket att jag tröttnat på att cykla lagom tills tävlingssäsongen drar igång. Jag har tokigt mycket att göra särskilt efter flytten till Kvarnskogen – ett renoveringsobjekt gör ju förstås att det finns ännu mindre tid till träning och jag jobbar ständigt på balansen men får ändå till en ganska bra vinterträning. Det upplägget ska jag dela med mig av inom kort.

Men först är jag liksom väldigt nyfiken på att höra hur du tänker kring det här? Vill du leka heltidsproffs eller är du nöjd med att jaga snabbhet i kombination med balans?

——–

*Jag brukar akta mig lite för att träningstipsa för mycket – jag vet att jag kan väldigt mycket om träning och träningslära men utan utbildning eller coachningserfarenhet i ryggen kan jag tillräckligt mycket för att veta att det är en bra grej att vara försiktig innan man kommer dragandes med sanningar om hur man ska träna. Jag vill inte heller skriva någon på näsan – det som passar för mig kanske inte passar för dig, så ta det här inlägget med kärlek och en nypa salt. Det är liksom en reflektion jag gjort när jag sett att en del elitmotionärer liksom inte riktigt tar hand om sig utan tränar alldeles för mycket, sådär på ett ohållbart vis. Periodvis har jag förstås varit en av dem, för att leka proffs är ohyggligt roligt!

Bilden är från EM. Proffsiga tjejer som vintertränat bra!

6
 1. Jag fick en bok i julklapp, Erik Wikströms bok om konditionsträning. Det började med det enkla rådet, ta inte efter elitens träning. Den funkar sällan särskilt bra för någon som arbetar heltid, inte har så många timmar till träning, har familj osv. Boken vände verkligen upp och ned på det som råder nu, att låta bli mellanmjölksträningen. Den kan fungera bra för motionären som kanske kan avvara 7 timmar i veckan till träning och kan ändå prestera riktigt bra. Han skriver utifrån egna erfarenheter från föregående år när han själv inte kunde träna särskilt mycket.

  Jag skriver under mycket av det du tar upp här och just att vi måste vara seriösa mot oss själva vi som jagar i masterklasser. Därför väljer jag att cykla mindre på vintern och ägna mer tid åt att åka skidor. Av två anledningar, att inte tröttna på cyklingen när våren kommer och för att jag inte tycker att det är värt att priortera bort något som ger mig så mycket, som jag tycker så mycket om. Prioteriera bort för att eventuellt bli lite snabbare, starkare och kanske nå en pallplats högre på sommaren. Att vara ärlig och rannsaka sig själv gjorde att jag kunde “hoppa över en tävlingssäsong” för att leka på cyklen, för att kunna prova på andra träningsformer och andra sorters utmaningar. Men visst gilar jag att träna hårt, jag gillar att få testa mina gränser och det är häftigt att nå mål som jag sätter upp, men det är inte hela livet, det är inte det jag lever för.

  Vilket tänkvärt inlägg du skrev Elna, det satte i gång mycket. Nu ser jag framemot vinterträna som en cykelbloggare. Ett koncept du nästan får skydda!

 2. Just nu kör jag mängd med fokus på upprepning och distans, blev inspirerad av Jonas Colting. 2-3 aktiva vilodagar med promenader. 2 gympass, 2 löpppass, 1-2 cykling ute och 1 Spinning Intervall.

   1. Lägger mycke tid på träningen. Men iblanu får man stryka träning pga övriga livet. Min plan är att träna lågintensivt för att öka mängden.

    1. Bra plan såhär års – det är ju just den typen av träning som behövs under vintern och som bygger uthållighet. Heja dig!

 3. Bra inlägg tycker jag! 🙂 Jag leker inte heltidsproffs, mitt problem är istället att jag vill hinna träna så otroligt många saker. Nu har jag däremot blivit himla bra på att skära ner och fokusera på en grej. Och utvecklas enormt just nu. I like!

  1. Tack! Själv skulle jag gärna vilja leka heltidsproffs, men det rimmar inte med balans i vardagen, men kan liksom inte tänka mig något bättre sätt att leva än att bara få cykla hela tiden, men det skulle ju säkert bli vardag det också. KUL att höra att du fokuserar och utvecklas, det är roligt att göra det!!!

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också