Grymma tekniktips jag fått från coola MTB-cyklister

Jag har genom åren haft förmånen att cykla med flera riktigt duktiga cyklister. Att man inte ska vara rädd för att hänga på dem som är bättre är så himla sant – man lär sig alltid något. Här är några tekniktips som verkligen hjälpt mig att bli bättre på att köra fortare, smartare och snyggare på stigarna med min MTB, tips som också blivit sådana jag använder de gånger jag får förmånen att coacha nybörjare på mountainbike.

Gör det enkelt för dig i kurvorna. Ta ut svängen om det behövs för att behålla farten, det är bättre än att snäva och tappa fart.
Tipset kom från Alexandra Engen när vi körde Olsbobanan.

Lyft blicken och titta långt fram. Det du har just framför hjulet har du redan löst – fokusera på det som ligger ännu längre fram.
Tipset kom från Anders Ljungberg under ett pass på Vistabanan.

Tänk att du är cyklist och du har en uppgift att lösa och det är det enda du ska fokusera på. Tänk inte på konsekvenser, fokusera på problemlösningen och titta inte på det du är rädd för för då ramlar du där.
Annie Söderberg tipsade när hon coachade fram mitt självförtroende på EM-banan.

Stoppa en godisbit i varje ben och kötta uppför backen.
Nicke Andersson, Kolmårdens MTB, lärde mig att man kan känna sig alldeles tokväggad men ändå hämta upp det hela på ett långpass för en herrans massa år sedan. Jag fick två chokladbitar och lite vila och sedan körde gänget vidare och jag kom uppför backen jag aldrig trodde jag skulle fixa.

Släpp bromsarna!
Min kompis Sam är grym på asbra spontana teknikutmaningar i stil med “kolla hur länge du kan köra utan att bromsa”. Ofta ligger man på bromsen alldeles för tidigt och tappar fart, att våga sig igenom kurvor utan att bromsa är superbra träning. 

Vill du ha mer tips? Cykelkatten har skrivit ett superduperbra inlägg till dig som är ny på landsvägscykling och Jessica har kontrat med ett inlägg om att vara nybörjare på mtb. Get inspired!

12
1 comment
  1. Tack för linklove hörru! Nån gg ska jag fasiken bli bra (med mina mått haha) på mtb. Jag tror crossen har hjälpt en del men det är ändå inte samma sak förstås. Jag ser fram emot att något år satsa helhjärtat på denna underbara cykelgren!

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like