Scott Spark RC 900 WC 2018 – första intrycket

Scott Spark RC 900 WC 2018

Vad tycker jag om den då, mitt nya vrålåk, min Scott Scale RC 900 WC från min cykelsponsor och samarbetspartner Sportson i Jönköping? Efter tre pass känner jag att det är på sin plats att leverera en snabb rapport om det första intrycket av hojen. Orkar du inte läsa hela kan jag sammanfatta hojen med några superlativ i stil med episk, underbar och awesome. Älskar den och funderar på att gifta mig med den. 

Nyheter
I stora drag är det som är nytt för i år att man bytt framgaffel från Fox till Rock Shox, bytt bromsar från XTR till SRAM, istället för Syncros kommer hojen med rent DT Swiss-brandade hjul och istället för Rocket Ron kommer hojen med ett par Maxxis-däck. Den som är nyfiken hittar specen här.

Ramgeometri
Förra året lanserade Scott ny ramgeometri på Spark-modellerna och den var en succé. Stabilare, rappare, härligare åkning – förstås är designen kvar på årets modeller. Ska bli awesome att köra skiten ur den här cykeln och verkligen se vad den går för – min tjugosjuttonhoj gick ju bara försiktiga gravidpass.

Utseende
Jag var faktiskt ganska skeptisk. Röda handtag och dämpare? Hmmm…jag gillar när det matchar helt igenom och höll på att ångra mig och byta till Scott Spark Contessa RC istället för den är så tokigt snygg 2018, men leveranstiden var längre så det fick vara. Och när hojen väl kom blev jag ändå störtkär – det är ju kul med färg och den där röda dämparen leverar ju en vitaminkick till gråmulna dagar som dessa.

Lacken är förresten blank i år. Matt är snyggt som attans men behöver lite mer underhåll. Vi har mycket kalk i vårt vatten och det blir färre fläckar på blank yta – jag är glad att det glansiga är tillbaka.

Däck
Jag fick en gång för mig att köra Maxxis Crossmark som allround-däck vilket var osmart i allra högsta grad eftersom det är ett skitdäck i lera. Dock fattade inte jag riktigt att det inte var ett bra allround-däck utan bestämde mig för att Maxxis inte var bra däck alls och var i smyg lite sur över att säsongens hoj kom med Maxxis Aspen Kevlar. Har jag bestämt mig för att något är dåligt är det ju så. Eller? Näe – faktiskt, det här är bra däck. Ett greppigt sommardäck, ett snabbt och kul däck att tävla XCO på – inte alls dåligt. En får väl ta och ändra sig helt enkelt och inte dra alla däck över en kam.

Dämpare
Fox Nude bak och så nyheten, den knalligt röda Rock Shox-gaffeln fram. I ärlighetens namn kan jag inte säga vad jag tycker för jag har inte ens brytt mig om att justera in dem – jag tappar gravidkilon hela tiden så det får vara lite halvdant inställt ett tag till. Dessutom orkar och håller jag inte för att köra så hårt som behövs för att kunna avgöra skillnaden. Men – stort gilla på svarta gaffelben fram. Det finns någon finurlig charger-funktion fram som jag inte ens hunnit kolla upp – återkommer i frågan framöver.

Växlar
Alltså – SRAM Eagle-kassettens alla lägen är ju guld. Stooor tumme upp. Det här är också något jag inte riktigt kunde hårdtesta på förra säsongen eftersom jag var på smällen – och jag ser fram emot det nu. Dessutom gillar jag SRAM-klonket. Chefsmekanikern gör det inte – han muttrar alltid något om XTR och tysta växlingar men han vet att jag gillar det där goa ljudet och justerar in dem fint åt mig ändå.

Bromsar
Behöver jag ens skriva vad chefsmekanikern tyckte om att XTR-bromsarna bytts ut mot SRAM. Jag tycker de nyper en anings dåligt men har inte hunnit kolla på om det beror på justering eller märke. Ska kika lite på det och återkommer där.

Ramstorlek
Jag går tillbaka till M i år efter två år på S. Jag hamnar precis emellan i storlekstabeller och blir bättre på kurvtagning på en mindre hoj men har inte riktigt hittat hem när det gäller bra teknik i hopp och dropp – där funkar en större ram bättre för mig och jag kände direkt att jag var toknöjd.

Helhetsintryck
Jag hade förväntat mig en grym hoj. Och det var precis det jag fick – och vet ni – den känns faktiskt lite bättre än jag trodde. Lite bättre än förra året – jag tror nog det är hjulen som gör det, de är nog snäppet bättre (rätta mig om jag har fel, jag har inte läst på i detalj). Jag ser så galet fram emot varenda pass på den här hojen. Wrooooooom!

Vill du veta något särskilt om hojen? Don’t be shy – fråga på så ska jag kolla upp! 

 

 

24
Warning: printf(): Too few arguments in /storage/content/97/174097/elnadahlstrand.se/public_html/wp-content/themes/overflow/comments.php on line 34

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också