Livet Racer

Till dig som körde Vätternrundan

Skräpigt efter Vätternrundan

Du som körde Vätternrundan i helgen. Vilken grej du gjorde. Jag har gjort det en gång och det var en sjuhelvetes resa och därför är jag med hela mitt cykliga hjärta imponerad av varenda en av er. Imponerad av dig som cyklade snabbt i subgrupp. Imponerad av dig som cyklade långsamt genom natten. Av dig som frös om fingrarna, hade stela tår och av dig som tog dig i mål fastän det trillade uppgivna tårar efter tjugo mil. Men ikväll när jag transportcyklade gamla riksettan mellan Stamseryd utanför Gränna där jag bor och Kaxholmen strax utanför Huskvarna märkte jag att många av er glömde grejer längs med vägen.

Skräpigt efter Vätternrundan

Så. Till dig som körde Vätternrundan, fick punktering och lämnade din slang i vägkanten just där man kör in i Skärstad. Vet du vad? Den ligger kvar där, din slang. Vem ska plocka upp den?

Till er som lagade punktering vid busshållplatsen vid Kullen. Kolsyrepatronerna ligger kvar och skräpar.

Till dig som tog en gel strax efter Ölmstadsdepån och slängde förpackningen i åkerkanten. Den ligger kvar.

Till er som kastade de där röda plastkorkarna till Enervits liquids i vägkanten. De ligger kvar där.

Du som kör med High5, de där långsmala och supersmidiga förpackningarna som du tog en av för att få energi innan Kaxholmsbacken och sedan slängde i vägkanten. Den ligger kvar.

Du som körde med Vitargo, du som körde med Enervit, du som körde med Dalblads – dina gelförpackningar och papperen till barsen du åt ligger kvar och skräpar. Massor av dem. Många bäckar små du vet.

Du som tappade en flaska på landsvägen nedanför min morfars hus. Den ligger kvar där. Den där vita med svart text du vet.

Du som slängde en vattenflaska i diket. Den är kvar. Du som kastade en flaska på samma busshållplats som någon annan slängde kolsyrepatroner, den ligger kvar.

Ni hajar. Så himla mycket skräp. Så massa mycket jävla skräp på en del ställen att det är riktigt, riktigt pinsamt. Visst, man kan tappa något och inte kunna stanna för att man sitter fint i en klunga, shit happens och det är okej, men jag tycker vi har ett gemensamt ansvar att försöka hålla lika hårt i en tom gelförpackning som en gör i en oöppnad. Shit happened lite för många gånger på den knappa milen jag inspekterade idag.

Naturen är vår arena och vi MÅSTE ta hand om den. Det finns INGA ursäkter att med flit slänga skräp. Inga som helst. Det ligger för mycket skräp som inte är tappat längs med vägarna nu, och då hade du som slängde det knappt ens kört tio mil. Hur ser det ut på andra sidan sjön undrar jag. Huvaligen. Jag skulle tagit ett foto på en del högar med gel-förpackningsskräp nu när jag tänker efter, det ser anskrämligt ut!

Skräpigt efter Vätternrundan

En grej förresten. Du som lämnade en Assaver innan backen upp till Siringe-Flättingekorset. Den ligger inte kvar där. Tack – jag har velat ha en av den senaste modellen länge, så jag tog den. Och så slängde jag några andra grejer du glömde när jag ändå var i farten. Vi som bor här får väl köra ett extra #ettskräpomdagen och hoppas på att du inte glömmer lika många saker om ett år, för vi gillar ju liksom Vätternrundan och folkfesten.
Edit: det finns skräpzoner och städpatrull. Men det är verkligen ingen ursäkt att slänga saker på fel ställen.

1

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply
  Dessi
  21 juni, 2016 at 22:55

  Bra inlägg! Tråkigt med allt skräp 🙁

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:05

   Tack! Och ja, så himla trist är det.

 • Reply
  Anna
  21 juni, 2016 at 23:01

  Åh så himla tråkigt!!

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:05

   Yesbox, det är rackarns tråkigt när folk inte har vett!

 • Reply
  Åsa Evensson
  21 juni, 2016 at 23:04

  Så bra, Vasan har nolltollerans mot nedskräpningen och som förstagångsåkare o nybörjare uppmärksammade jag det! Blåögd o naiv som man är tror man gott om alla….tji fick vi! Hoppas på bättring 😖😉

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:04

   Skräpnissar finns ju överallt. På stranden, i skogen, de paddlar, cyklar, löper, vandrar, klättrar – det är som om vi glömt bort hur rädda vi måste vara om allemansrätten.

 • Reply
  Jesper
  21 juni, 2016 at 23:09

  Plockade själv upp en slang och lite annat i Ölmstad i söndags, och tänkte ungefär detsamma.

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:03

   Fint gjort av dig! 😀

 • Reply
  Sofia
  21 juni, 2016 at 23:20

  Tråkigt men bra skrivet!

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:03

   Tack! 😀

 • Reply
  Johannes
  21 juni, 2016 at 23:39

  WORD!
  Så svårt är det inte. Gillade vad Cykelvasan gjorde back in the days (vet inte om de gör längre) med att man fick en vattenflaska mot att man slängde sitt skräp i mål!

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:03

   Cykelvasan har infört skräpzoner och jag tycker det funkar ganska bra. Det mesta skräpet man ser längs med Vasan är sådant folk tappat av misstag, mycket cykelpumpar och vattenflaskor. Och jag håller med dig, det är inte så himla svårt!

 • Reply
  Ida
  21 juni, 2016 at 23:42

  Det är verkligen pinsamt! Bra inlägg!!!

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:02

   Pinsamt var ordet! Tack 😀

 • Reply
  sara
  22 juni, 2016 at 00:49

  sjukt tråkigt. samma slags skitkänsla som när jag nyss läste att det klottrats på klipporna vid en fors i mina fjäll. så jävla onödigt.

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:02

   Meh, det var ju riktigt onödigt, vad är det för jubelidioter som klottrar på naturliga element…fy!

 • Reply
  Joakim S från Finland
  22 juni, 2016 at 05:37

  Superbra inlägg, lite som all hundskit som kommer fram på våren när snön smälter. Tyvärr så var ju inte sakerna du hittade biologiskt nedbrytbart.

  Om man orkar cykla rundan så borde man nog oxå orka släpa med sig alla saker man hade med sig ända till mållinjen.

  Tack till er som anmärker o städar upp

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:01

   Tack! Verkligen som hundskiten, och jag kan bara hålla med. Orkar man cykla trettio mil orkar man slänga saker på rätt plats!

 • Reply
  Anicka
  22 juni, 2016 at 06:23

  Mycket bra inlägg Ella! Jag är en av dem som körde och reagerade på att det var mycket slängt och lämnat utmed vägen🙄 det finns ju skräpzoner där man kan slänga eller att man tar med skräpet till depån. Min man såg hur en kille slängde sin flaska i diket😠 vi som cyklar har ett gemensamt ansvar att inte lämna något utmed vägen😊

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:00

   Tack Anicka! Vi har verkligen ett gemensamt ansvar. Ett eget ansvar att ta med vårt egna skräp hem och ett gemensamt ansvar att hjälpas åt att ta hand om det någon kanske tappade av misstag. Tänk vad fint det skulle vara utmed vägar och på stränder om alla gjorde så.

 • Reply
  Göran Appelgren
  22 juni, 2016 at 13:27

  Håller med. Grejerna ska med hem. Och den här jävla lösa Enerviten-korken. Snacka om korkad förpackningsdesign, jag menar kränger man socker för 870 kr kilot borde man ha råd med en liten flärp som håller fast korken vid aluminiumemballaget (som bedöms har samma nedbrytningstid ute i naturen som strontium) . Ett annat helvete var de här enervitrören i hårdplast som, kastad på vägen, spricker upp i vassa plastbitar med risk för punkteringar. Koncentrationen av vassa plastbitar på vägbanan var mycket hög vid de här sk “skräpzonerna”. Jag brukar baka/koka/blanda mina egna bars och slå in dom i papper (som jag naturligtvis tar med hem). Nu hann jag inte så jag köpte en handfull 50 g “Snickers” som förstärkning. Och omslagspapperen följde med i mål.

  • Reply
   Elna
   22 juni, 2016 at 13:31

   Vi kanske ska höra av oss till Enervit och föreslå en förbättring? Jag gillar deras energi mycket men tycker liquiden är pillig pga korken så oftast blir det bara gel.
   Supert att skräpet ditt följe med hem, det gör mitt också och många andras med – vi får hjälpas åt och jobba för att alla ska börja ta gemensamt miljöansvar, oavsett om det är engångsgrillar eller enervitkorkar, det man tar med ut tar man ju med hem!

   • Reply
    Göran Appelgren
    22 juni, 2016 at 13:42

    Jag är ingen vän av Enervit, jag tycker att deras produkter är orimligt dyra i förhållande till alternativen och nyttan, produkterna är extremt processade och som lök på laxen, illa förpackade. Jag mejlade för övrigt Enervit för några år sedan efter ett vasalopp där jag tyckte jag vadade igenom deras gelförpackningar från Sälen till Mora med just idéer om att göra förpackningarna miljövänligare om de nu till äventyrs skulle hamna i naturen. Jag fick väl ett sånt här icke-förpliktande svar om att man hela tiden arbetar med miljöaspekten men vid en samfälld bedömning… o s v.

    Men smaken är olika.

    Jag meckar ihop mitt eget om tid och lust finnes. Fin blogg.

    • Reply
     Elna
     23 juni, 2016 at 08:59

     Glad att du tycker bloggen är fin! Jag hinner inte mecka ihop eget och magen gillar Enervit. Fast egna bars, åh vad det är gott!

 • Reply
  Björn
  22 juni, 2016 at 14:06

  Som cyklist så har man 2 alternativ att göra sig av med skräpet. Antingen i ryggfickan eller under cykelbyxan vid låret. Bra skrivet jag delar denna på FB / Björn

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 08:58

   Tack för att du delar, det gör mig väldigt glad! Och WORD – skräpet ska med hem!

 • Reply
  Tommy
  22 juni, 2016 at 21:27

  Härligt skrivet å bra uppmaningar . Tar så attans lång tid att försvinna å så lätt att i fickan stoppa å slippa proppa grundvattnet med gifter å dricka . Duktig ” flicka ” du är så jag delar vidare så de som ” glömmer ” får skämmas .

  • Reply
   Elna
   22 juni, 2016 at 21:33

   Duktig pojke! 😉

 • Reply
  Cecilia
  23 juni, 2016 at 09:31

  I Karlsborg stod ett 10-tal och pissade rakt in i folks trädgårdar. Fy fan. Kan man inte göra det på en P-ficka?

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 09:36

   Ja, det var ju faktiskt ett himla olämpligt ställe att lätta på trycket på!

 • Reply
  Sebastian Nykvist
  23 juni, 2016 at 18:17

  Bra skrivet. Jag förstår inte hur svårt det ska vara att göra sig av med sitt skräp på ett för ändamålet avsett vis.

 • Reply
  Daniel Arvelund
  23 juni, 2016 at 23:26

  Kanonbra! Självklart ska man hålla rent och ta ansvar för sitt eget skräp. Jag delar vidare på FB.

  • Reply
   Elna
   23 juni, 2016 at 23:42

   Tack för att du delar, det uppskattar jag väldigt, väldigt mycket! 😀

 • Reply
  Göran Rydell
  24 juni, 2016 at 10:34

  Bra skrivet.
  Det som plockas upp kanske ska skickas till Vätternrundans organisation, dom har ett visst ansvar anser jag

 • Reply
  Henrik Olsson
  25 juni, 2016 at 11:56

  Bra skrivet! Det borde vara självklart för deltagarna att inte skräpa ner i naturen!!

 • Reply
  Bloggens topp fem 2016 - Elna Dahlstrand
  30 december, 2016 at 14:35

  […] Till dig som körde Vätternrundan […]

 • Reply
  Vasaloppet inför tidsstraff för nedskräpning - Helena Enqvist - hon som cyklar lite
  17 januari, 2017 at 11:50

  […] är ett exempel på ett lopp som lämnar mycket skräp efter sig. Elna skrev i somras ett inlägg om hur det såg ut när loppet passerat de områden där hon […]

 • Kommentera