Vi måste snacka menskopp

Vi måste faktiskt snacka mens, jag kom att tänka på det när Jessica skrev om mens och prestation idag. Vi måste verkligen snacka mens. Det ska inte vara tabu, det ska vara normalt. Och så måste vi faktiskt snacka menskopp, en grej jag aldrig hade hört talas om förrän för typ tre år sedan. (Är du kille? Sluta inte läs, du kanske har en kvinna nära dig som inte heller har hört talas om menskoppar – tipsa alla bruds du känner.)

Min mens är ett litet helvete varje gång. Jag har väldigt ont, jag blir vissa gånger väldigt deppig av PMS och jag blöder mer än vad som anses normalt. Dessutom är den oregelbunden och tajmar helst in tillfällen när det verkligen inte passar, som viktiga jobbmöten, tävlingar eller resor. Oftast är jag stark och arg just innan och sedan ynklig i sju röda dagar innan två veckor av normaltillstånd äntligen inträffar. Jag älskar de där två veckorna av normaltillstånd just efter menstruationen, då jag känner mig stabil och glad och normal.

Hursomhelst, det finns en liten smart pryl som har gjort min mens lite enklare att hantera och som dessutom är skonsam både mot miljön och mot slemhinnor och det var ju just den vi skulle snacka om: menskoppen.

En menskopp är en liten droppformad kopp gjord av medicinskt silikon av som man använder istället för tamponger eller bindor. Den samlar upp blod utan att märkas ett dugg. Man kan passa på att tömma den när man går på toaletten eller står i duschen.

Den funkar att träna med, basta med, simma med, springa med, cykla med, sova med. Den syns inte, den skaver inte, den luddar inte, den läcker inte. För oss som cyklar är det dessutom guld att slippa pillet med att se till att tampongsnöret inte hamnar så det skaver mot sadeln och det är supersmidigt att inte behöva tänka på att ha med sig tamponger i bakfickan.

Vidare är menskoppen awesome för miljön. Bindor och tamponger är engångsartiklar som blir onödigt skräp och som innehåller massa onödigheter. Jag läste någonstans att en genomsnittskvinna använder 17000 tamponger, bindor eller trosskydd under sin livstid, fatta hur mycket skräp det är och hur mycket pengar det kostar. En menskopp kostar några hundralappar och man kan ha den länge, vilket gör det både eko och ekonomiskt.

Att lära sig använda menskopp var riktigt klurigt. Faktiskt tyckte jag att det var panik och katastrof och skitsvårt. Jag trodde det skulle vara plättlätt eftersom jag använder pessar (jag mår piss av hormoner som p-piller och spiral) och därmed har lite vana av att peta upp grejer där nere, men icke, det började kaotiskt med blod och tårar. De första tre perioderna var misär, någon enstaka gång lyckades jag få menskoppen att sitta som den skulle och då var det super, men lika många gånger hamnade den fel och det blev läckage och nödläge och kändes mest rätt uppgivet.

Till sist funderade jag faktiskt på att lägga ned och börja använda tampong igen men eftersom dem jag pratat med om menskopp verkligen talat sig varma över hur bra det fungerar gav jag det en fjärde chans och då hade jag äntligen fått in snitsen. Nu har jag använt menskopp i ett par år och jag kan verkligen inte tänka mig något annat. Dessutom lär man sig liksom ganska fort hur ofta man behöver tömma, i början

En menskopp är gjord i medicinskt silikonmaterial och kostar någonstans mellan trehundra och femhundra spänn. Jag köpte min på apoteket och jag klippte rätt snart bort den lilla pinnen längst ut på koppen eftersom den mest skavde. Det går fint att få grepp om koppen ändå. Man viker den dubbel och så vecklar den ut sig när den sitter på plats, det blir nästan som ett litet vaccuum när den sitter rätt. På mig gör det pyttelite ont just precis när jag satt in den eftersom jag är så himla känslig, men det går fort över och det är säkert individuellt som precis allt annat som har med känslor kring menstruation att göra.

Har jag övertygat er? Hoppas verkligen det, det är liksom värt några panikperioders meck för att få in snitsen – när det funkar är det smidigt och på något vis känner man sig friare. Googla menskopp så hittar du snabbt rätt om du vill köpa en på stört. Frågor på det?

1

 1. Har faktiskt en menskopp liggandes i mitt badrumsskåp. Fick den av en välmenande tjejkompis för typ, tre år sedan? Måste erkänna att jag aldrig riktigt försökt, den creepar ut mig lite, ogillar stoppa in obehöriga saker där nere (here), hatar t ex tamponger, gynundersökningar etc. Inser dock fördelarna med en sån så nån gång borde jag verkligen ge den en chans.

  1. Typiskt bra kompis det där! Tyckte faktiskt också det kändes rätt creepy, drömmen vore ju att slippa allt sånt där pill, huvaligen. Hoppas att du ger det en chans trots creepykänsla, det är verkligen bra!

 2. Jag har använt menskopp i 1 år och jag älskar den, den är fantastisk 🙂 Lärde mej hur den skulle sitta under första mensen så det måste inte krångla och det är verkligen värt att stå ut om man inte får det att fungera första gångerna.
  Tack för en jättebra blogg

  1. Tack för att du delar, kanske skrämde folk med min krångliga historia, låter himla fint att det går att få det att funka direkt. Jag hade nog lite för dåligt tålamod 😀

 3. Kan bara instämma! Menskoppen är guld värd!! Jag har använt det i sex år nu. Rekommenderar det varmt, även om jag också tyckte det var lite meckigt i början.

  1. Lätt värt mecket när man lärt sig. För sex år sedan visste jag inte ens att menskopp fanns, önskar jag gjort det! 😀

 4. Jag håller med dig! Det var inte lätt att få det att fungera i början, men oj så värt besväret det var när jag fick det att fungera! Det är verligen en toppengrej, och som du säger är det så himla skönt att slippa andra skydd, framförallt på cykeln. Det bara funkar liksom. Den är alltid med (den sitter ju i en), man behöver inte oroa sig för att tampongerna ligger hemma eller vart man kan hitta närmsta toalett. Sååå bra grej!!

  Jag köpte min från http://www.menskopp.se de tillverkar i Sverige och har storleksgaranti. Grymt bra om man inte riktigt vet vilken storlek man ska ha. 😀

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också