Elna Dahlstrand
Vintercykling
Cykelblogg

Vad vill du veta om vintercykling?

Vintercykling, vintercykling, vintercykling! Jag älskar vintercykling, det är en fantastisk period av en cykelsäsong som faktiskt har 365 dagar. Att få utöva sin sport oavsett förhållanden är vardagslyx och livskvalitet på så många vis.

Jag körde mitt första vinterpass i slutet på nittiotalet, under det där året då jag testade MTB för första gången och jag kommer ihåg att jag var så himla förvånad över att det skulle cyklas på vintern. Att man ens KUNDE cykla på vintern kom som en fullkomlig överraskning – men jag fick låna ett par skoöverdrag i neopren av en av klubbens tränare och frös mig fascinerat igenom några vintriga rundor, en av dem mitt i natten, utan lampor i fullmånens sken. Magiskt.

När jag började cykla igen efter många års partypinglande var det en självklarhet att jag skulle hoja om vintern också. Jag har experimenterat mycket med olika kläder, saker att ha på fötterna, hanskar, underställ och mössor – när jag började vintercykla hade jag studentikost dåligt med pengar och fick liksom ta vad man har. Nu har jag tillgång till det allra bästa materialet via min bloggsamarbetspartner Craft som hänger med mig i träningen fram till Abloc Winter Challenge, och förstås via GripGrab som sponsrar mig som atlet och jag är väldigt glad för det, men all den här kunskapen om vintercykling vill jag ju förstås dela med mig av.

Vad vill du veta om vintercykling? Undrar du vad man ska ha på fötterna? På händerna? Hur man håller sig varm? Om det är bättre med kortärmade underställströjor? Vilka små tips och tricks man ska tänka på? Hur man rustar sin hoj? Varför ska man ens ge sig ut och hoja om vintern? Fråga, fråga, fråga – jag har massor på g men vill gärna ha er input på vad inläggen om vintercykling ska fokusera på! 

 

8

You Might Also Like...

8 kommentarer

 • Svara
  Mats
  3 november, 2016 at 05:15

  – Gå gärna igenom klädsel (från topp till tå) som är funktionerligt (och som man inte fryser i, speciellt på dem långa lugna A1-passen) för vintercykling och i ett temperaturspann mellan 0 grader och minus 20 som vi har i Norrland i ganska långa perioder på vintern?
  – Hur cyklar man säkert på vintern? (t.ex. med alla plogkanter och hyvlade vägbanor som är spåriga och knottriga som gör att man inte kan svänga exakt där man vill eller när det är lössnö)
  – Vad ska man ha på sig för att synas och utan att det fladdrar och låter allt för mycket av fartvinden?
  – Hur vårdar man cykeln på vintern utan att ha ett varmt garage/pannrum där cykeln kan torka/tvättas/tina upp? Vad är viktigt kring cykelvård allmänt under vintern?
  – Tar jag min vanliga helcarbonhoj med dyra komponenter även på vintern och bara byter till vinterdäck?

  • Svara
   Elna
   3 november, 2016 at 10:11

   Tusen tack för din grymma input!!! 😀

   • Svara
    Mats
    4 november, 2016 at 19:51

    Tusen tack för en grym blogg och den energi som du förmedlar 🙂

    • Svara
     Elna
     4 november, 2016 at 20:19

     Åh, tack! ❤️

 • Svara
  Maria
  3 november, 2016 at 18:09

  Det där med val av cykel och vilka cyklar man kan byta däck på är jag intresserad av samt olika däcktyper.

  Vad gäller kläder brukar det vara lager på lager som gäller. Jag antar att man även på vintern har cykelbyxor utan något under närmast kroppen. Men hur klär man sig över dem?

  Tack för all inspiration du sprider!

 • Svara
  Skidtema på bloggen framöver- häng med! - Helena Enqvist - hon som cyklar lite
  4 november, 2016 at 15:02

  […] mycket om, men varför upprepa det som redan skrivs och skrivs riktigt bra? Här finns hennes första inlägg av två!Elna ska förresten köra det där galna vinterloppet runt den där berömda sjön. […]

 • Svara
  Vintercykling: brallor, bibs & shorts - Elna Dahlstrand
  8 december, 2016 at 16:04

  […] inlägg med tema vintercykel: Välja cykel till vinterträningen Fyra kombosar för överkroppen Dubbdäck Garagehäng: kränga […]

 • Svara
  Vintercykling: Hur ska man hålla fötterna varma i minusgrader?
  27 januari, 2017 at 12:25

  […] Håll dig varm om händerna Brallor, bibs & shorts för vintercykling Dubbdäck Smarta klädkombosar för överkroppen Vilken cykel ska man välja? Tio tips som räddar din vintercykling Inlägget där du kan ställa dina frågor i kommentarsfältet hittar du här. […]

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.