Elna Dahlstrand
Livet

En dag för det tyngsta av farväl

Jag ville inte att den här dagen skulle komma. Jag har försökt låtsas att den inte skulle göra det. Att det inte har hänt. Att det inte var på riktigt. För hur kan det få vara på riktigt att en morfar inte längre finns? Hur är det möjligt att någon kan efterlämna en sådan känsla av tomhet och sorg?

Först kände jag lättnad. Äntligen fick morfar fara till sin himmel där mormor väntade på honom. Äntligen slapp han vara skruttig och gammal och full av hjärtesorg.

Sedan kände jag mig tom. Så tom att jag knappt gråtit. Så tom att jag knappt funnit ord nog att göra honom rättvisa. Hur kan det vara möjligt att jag ska leva resten av mitt liv utan min finurliga morfar och utan min mormor med det största av hjärtan? Hur kan det vara möjligt att vi aldrig ska sitta ned tillsammans igen vid köksbordet i Ånaryd och prata om livet och världen och nu och då? Aldrig mer fika morfarsbröd med saltrulle och dricka svartvinbärste och mumsa mormorsbullar gjorda på mandelmjölk och skratta tillsammans?

Jag vill inte tro att det är på riktigt men det är det ju. Idag är en dag för det tyngsta av farväl jag någonsin tagit för idag ska vi begrava min morfar och ta de allra finaste minnena och se till att de för all framtid finns med i hjärtat.

 

2

You Might Also Like...

3 kommentarer

 • Svara
  JB
  15 mars, 2017 at 10:39

  Tungt. Snacka om känslomässig bergodalbana.

 • Svara
  Dryden
  15 mars, 2017 at 11:44

  Beklagar. 🙁 Jag kommer ihåg hur det var när min egen morfar gick samma väg. Det går fortfarande, 13 år senare, inte en vecka utan att jag på något sätt tänker på honom. Å andra sidan är det ju en komplimang till de band vi hade. Den gamla klyschan “Saknad, aldrig glömd.” stämmer ganska bra.

 • Svara
  En torsdag när våren kommit - Elna Dahlstrand
  16 mars, 2017 at 09:47

  […] och solen som strålade från en klarblå himmel värmde trots att det blåste lite kyligt när vi följde vår morfar till den sista vilan. Fåglarna kvittrade, katten rullade sig i smuts sådär som katter med vårkänslor gör, jag […]

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.