Cykla MTB på Öland: Ekerum

Cykla MTB på Öland - Ekerum Resort

Öland är ett semesterparadis och alla vi som håller på med cykel vet ju att det inte är semester på riktigt om inte cykeln får följa med. Själv kör jag mycket distans på grusvägarna längs med nordvästra sidan av ön, men ibland vill man ju ut på stigcykling. Här kommer ett tips till dig som vill cykla MTB på Öland: mountainbikeslingorna på Ekerum Resort som ligger på mellersta delen av ön.

Tre MTB-slingor på Ekerum Resort

Ekerum Resort är för de flesta förknippat med golf på solens och vindarnas ö, men i samarbete med Borgholms Cykelklubb har man skyltat upp tre fina MTB-slingor. Vi har provkört den svarta slingan som är ungefär nio kilometer lång och går på fina stigar som slingrar sig genom tallskog och förbi Östersjöns glittriga vatten. Här finns även en grön och en orange slinga – båda två omkring sju kilometer långa. Fina möjligheter att köra sig trött på uppmärkt stig en semesterdag.

Hitta Ekerum & starten på MTB-spåren

Det var enkelt att hitta hit med bil. Följ skyltning till Ekerum och parkera på den stora gräsparkeringen strax innan anläggningen. För att hitta till MTB-slingorna cyklar du enklast över gårdsplanen till Ekerum Resorts huvudbyggnad, svänger ned höger och kikar efter stolpe med svart, grön och orange cykelskylt där golfbanan börjar alldeles en bit nedanför den vita raddan av andelslägenheter. Är du osäker finns det kartor i receptionen och har du inte egen cykel finns det MTB i både barn- & vuxenstorlek att hyra.

Ekerums svarta slinga – ett härligt MTB-spår som passar alla typer av åkare

Vi provkörde den svartmarkerade slingan som är ungefär nio kilometer lång och till stora delar går på härliga stigar genom tallskog full med blåbärsris. En och annan vacker ek finns förstås här också, platsen gör skäl för sitt namn. Trots att Öland är platt har man lyckats lägga in några backar och även om varvet till stora delar är flackt bjussar en kort klättring, en rolig utförslöpa och en avslutande grusvägsslakmota på lite fin omväxling.

Underlaget passar alla typer av cyklister

Underlaget är lättcyklat för en van mtb-cyklist och då passar slingan perfekt om man vill ligga och köra snabba varv, kanske för intervallträning eller för att rensa semesterhjärnan. Vi snackar härligt snabba stigar genom barrskog och förbi stränder med ett och annat inslag av grusväg. För en nybörjare eller lite mer ovan stigcyklist är det här perfekta banor – det finns lite sten och rötter men stigarna är sådana där härliga naturstigar som är en perfekt inkörsport utan att verka avskräckande på något vis. Det är liksom bara att åka oavsett hur mycket eller lite man kört innan, tummen upp för att det passar alla.

Ekerumsslingorna är riktigt fina, stor high five till Borgholms Cykelklubb för att ni fixat bra slingor som passar alla på ön. Oavsett om du vill köra snabbt för dig själv eller cykla MTB med hela familjen funkar Ekerum hur fint som helst. Ett plus i kanten för kartor, cykeluthyrning och fina omklädningsrum och toaletter på Ekerums Resort.

Om ni undrar varför vi bara provade en av slingorna ser ni svaret här ovanför. Undertecknad är gravid, strax i nionde månaden. Jag är van vid tekniska stigar och klarade utan problem att köra hela banan även med mage – men orken däremot höll bara i en mil, sedan var benen trötta och vi kommer tillbaka när jag bebisen är levererad och mamman är smal och snabb igen.

 

Högsäsong – dela stigen

Vi körde på Ekerum kring lunchtid i mitten av juli, då är det högsäsong på Öland och mycket turister på plats. I skogen växer mycket blåbär och vi fick se upp för barnfamiljer som var ute och plockade bär, vi mötte ett gäng tjejer som red och en hel del löpare ute i spåren. MTB-slingan vi körde var skyltad som MTB-spår åt ena hållet och löpspår åt andra hållet, så ett tips är att läsa in sig på vett- & etikettskolan innan du ger dig ut för att inte skrämma slag på andra människor som nyttjar stigarna.

Cykla med locals i Borgholmsområdet

Vi fick massor av fina tips av Thomas Amnér från Borgholms cykelklubb som dessutom lovade att visa oss guldkornen bland de icke uppmärkta stigarna samt banan för Ölandsmästerskapen i näst vi cyklar på ön. Vi hittade honom och andra goa människor som gärna kunde tänka sig att guida via facebookgruppen Vi som cyklar MTB och Racer i Borgholm – att gå med där är en bra grej för dig som vill träna cykel på Öland.

Update: Ekerum Resort har mina varmaste rekommendationer som MTB-destination efter en träningsghelg på anläggningen.

Vill du har mer Ölandstips har jag tidigare skrivit det här inlägget om hur jag cyklar på norra Öland, gärna längs med västra sidan och lite stigar i Bödaskogen. Go’ tur!

 

55
    1. Kul att ni sticker dit, du får gärna berätta om du gillade lederna sedan, alltid nyfiken på vad andra tycker! Hoppas det snabbar till sig med era egna leder, det kan ju vara trögt ibland men värt jobbet!

  1. Hej igen. Nu har vi testat på Ekerums Mountainbike slingor. Det var ju en annorlunda och spännande upplevelse på många sätt tycker jag. Bara själva “näragolf-upplevelsen” var ju fantastisk i sig. 😀 Spåren utgår ju ifrån en golfanläggning så man får kryssa sig fram mellan golfgreener och golfvagnar innan man kommer ut i lite friare natur. Jag var faktiskt lite orolig när jag passerade 10 meter bakom flaggan på vissa hål 😀 Men det gick bra (skönt att hjälmen var på). Väl utanför området var stigarna riktigt fina. Bilderna Elna lagt upp ljuger inte det minsta. Snabba skogsstigar, med rätt få inslag av rötter och stenar. Härliga sträckor precis nere vid havet där man följer strandkanten. Även en del tekniska inslag, och faktiskt lite höga stupande branter i den stora skogen. Tror man ju inte ska finnas på denna platta ö. Upplevelserikt och vackert. Kanske inget bra ställe att ligga och rejsa, och jaga Stravatider, då det var en del gående och cyklande (och en golfbil!) ute i skogen. Man vill ju visa hänsyn trots allt. Restaurangmat och fika fanns det goda möjligheter att få i sig med. Vi tog en salladspaus (men pizzorna såg ännu bättre ut) 😀
    Kanske ett besök till hösten kan ge möjligheter till mera ostörd racing, då jag gissar att golfarna gått i ide. Det var ett bra cykeltips iallafall. Tack för det 😀

    1. Med jämna mellanrum säger ju folk att cykel är den nya golfen 😉 Vi träffade inga golfbilar i skogen men jag håller fullt med om att det är off season man ska dra dit och jaga strava-tider, jag ska absolut ge mig på det i höst och vinter! 😀

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också