Tjejläger & föreläsning på Isaberg

Tjejläger och föreläsning på Isaberg

Det finns en sak som jag tycker är extra fin på många vis och det är det här med att se andra utvecklas, utmana sig och lära sig nya saker och det fick jag göra i lördags. Jag var med på Isabergs teknikläger för tjejer och fick se hur samma tjejer som försiktigt provade hur fram- och bakbroms fungerade på morgonen några timmar senare hoppade och droppade med sina cyklar. Snacka om cykellycka.

Jag fick vara med tjejerna och cykla precis hela dagen. Vi drog igång klockan nio på morgonen och körde tre teknikpass innan lunch. Förmiddgen innehöll grundläggande teknik med allt från balans, backar, att stanna och cykla vidare utan att sätta ned fötterna, attackpostion, tyngdpunkt till hur man håller i styret, kurvteknik och nedförskörning stod på schemat och jag cirkulerade mellan grupperna. Så kul och jag var så imponerad av Isabergs fantastiska team av coacher, vilket gäng – så grymma på att lära ut.

Efter lunch applicerades nyvunna teknikkunskaper i skarpt läge. Tjejerna fick analysera spårval på stig, testa olika vägval över rötter och stenar, köra tekniska uppförsbackar och nedförsbackar och träna hopp och dropp. Faktiskt tog även jag tag i ett hjärnspöke som jagat mig ända sedan jag blev mamma – jag slutade hoppa med cykel när jag väntade Lovis och har inte vågat lita på att jag kan förrän nu.

Jag gjorde som jag ofta gör när jag är rädd för något – jag kör tätt bakom någon som kan, en av lägrets deltagare, grymma Katja från Linköping körde de större hoppen precis framför mig så jag kunde lägga mig precis efter och göra exakt det hon gjorde. Det gick. Jag spänner mig och behöver mjuka upp armar och ben lite i landningen men alltså, jag hoppar igen. Tänk att jag också fick lära mig något på lägret.

På kvällen hade jag den stora äran att få föreläsa. Jag berättade min fina story om hur det kom sig att jag började cykla och hur cykel har blivit min röda tråd genom livet, och varje gång jag gör det undrar jag faktiskt stilla för mig själv om jag ens levt idag om det inte vore för cykel. Magiskt ändå. Och en ständig påminnelse till mig själv om att ingenting är omöjligt och till andra att alla kan förändra och förbättra, alla kan hitta sin grej och ta den till hjälp när livet krisar.

TACK Isaberg för att jag fick komma och vara med er på läger och grattis till alla er som investerat i en helg för att bli bättre på att cykla – det är inte klokt vilka fina framsteg ni gjorde och det är inte klokt vad kul det var att cykla med er.

Vet ni, jag funderar faktiskt på att boka in en omgång coachning steg 2 på Isaberg för att bli bättre på saker jag behöver bli bättre på, man behöver ju alltid öva. Och, till hösten är jag bokad på Isabergs-läger igen, den gången med både damer och herrar och jag är så pepp på det.

Genomgång inför backtekniken. Vi hade världens aprilväder i maj och det ömsom snöade, duggregnade och så ibland kikade både sol och blå himmel fram. Men att vädret var svajigt spelade ingen roll, det var bara goa miner och kämpaglöd.
Kurvteknik. Visste du att man ska titta med naveln och ha lösa gorillaarmar som bara följer med det som händer? Jag är så imponerad av teamet här för coacherna är inte bara bra på att köra hoj, de är GRYMMA på att förklara hur man gör och det är en konst.
Torben Lisager – är lite mållös över hur duktig han var både på att hantera cykel och förklara hur man ska göra.
Garagevändning. Så himla nyttigt att öva på att hantera sin hoj på små och knixiga ställen. Jag satte det inte på första försöket. Grymma Dan Hansen, endurocyklist, instruerar.
Cykellycka.
Så mycket glädje på cykel, blev varm i hjärtat.
Hur man botar spångest? Öva, öva, öva.
Håll i styret med hela handen, bara ett finger på bromsarna! Nyttigt att öva bromsteknik och testa hur det känns att bromsa med en eller två bromsar och lära sig att hålla reda på vilken som är vilken.
Försommargrönskan påminde om att det ändå var maj.
Här körde jag SM 2015. Det var så kul och så varmt och jag nostalgirullade ett varv på arenan som förändrats en hel del sedan dess. Det var ju här vi hade möhippa för Jenny också – bästaste cykelhippan!
Springa stigen? Jajemen – och det här tyckte jag var kul att de gjorde för ofta om jag är lite osäker så hoppar jag av cykeln och går det spåret jag vill köra med armarna i ett imaginärt styre.
Utmanande backar. Alla kom upp!
Tekniksnack med en av Isabergs grymma coacher.
MIn fina pärla.
Att lära sig hoppa är inte så svårt. Man börjar såhär – ett supersafe insteg.
Och så fortsätter man såhär. Coacherna berättar exakt var du ska sluta bromsa och hur du gör för att komprimera rätt och landa bra. Deltagarna filmades i slow motion och fick hjälp att analysera sin teknik i hoppet efteråt.
Kolla hur smart uppbyggt för att utmana sig – exakt samma typ av hopp på olika nivå. Man börjar lagom och ökar på.
Analys – vad var bra? Vad ska man tänka på? Man ser exakt vad man gör när man får titta på en film i slow motion tillsammans med en grym instruktör.
Det här gillar jag! Rotiga stigar och vägval och analys. Snabbaste vägen eller roligaste vägen?
Att se olika spår och möjligheter är viktigt och kul.
Katja glider uppför. Samma Katja som med grym teknik körde framför mig i hoppen. Tack bästa!
Hopp!
En groupie med några av alla härliga tjejer som var med. Så kul att träffa er.
8
Warning: printf(): Too few arguments in /storage/content/97/174097/elnadahlstrand.se/public_html/wp-content/themes/overflow/comments.php on line 34
  1. Tack själv!!! Jättekul att ses igen, fint skrivet och härliga bilder. Lycka till med små och stora hopp och allt däremellan, och kanske kan du dra med mig genom något tekniskt parti nästa gång vi ses?

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också