Att lära sitt barn att cykla är en fin milstolpe i föräldraskapet. När små barn lär sig cykla skapas frihet och rörelseglädje både för barnet och för föräldrarna.
Jag tänkte dela med mig av hur vi gjorde med vår dotter, hur vi tänkte och vad som fungerade. Alla barn är ju olika och att lära sig cykla tidigt är inte en tävling eller en prestigegrej även om man som förälder känner sig stolt när barnet i tidig ålder tar sina första tramptag på en tvåhjuling.
Börja med balanscykel. Tidigt!
Lovis var ett år när hon fick sin första balanscykel, hon lärde sig gå när hon var åtta månader så det var läge. En superfin Scott Contessa Walker Bike – som var i standardstorlek när det gäller springcyklar och därmed lite för klumpig för vår lilla tjej.
Vi bytte den ganska fort till en liten Frogbikes Tadpole Mini. Ursöt och helt perfekt för vår lilla. I början gick hon mest med cykeln mellan benen, när hon blev lite större började hon rulla den – och när det var läge bytte vi till en normalstor Frogbikes Tadpole. Fördelen med Tadpole var att de hade handbroms – supersmart att barnet tidigt lär sig använda handbroms.
Barn gör som föräldrar gör – cykla tillsammans
Små barn vill göra samma saker som andra i familjen. Lovis har alltid sett oss köra cykel – både i träningssyfte och transportsyfte. Vi har kört många mil med cykelvagn, vi har skjutsat till föris med stol på pakethållaren och med Lovis i lådcykel. Såklart hon också ville cykla och från balanscykelålder uppskattade hon om vi tog med oss cyklarna och cyklade tillsammans. Det innebar inte så mycket cykla för oss föräldrar – cykeln var mest med, men hon upplevde att det var en tillsammansgrej.
Välj en pedalcykel i rätt storlek
Många vill gärna köpa en cykel “att växa i”. Vi fattar tanken – men en för stor cykel är verkligen inte rolig att cykla på. Köp en cykel som passar barnet nu – sälj den och uppgradera till rätt storlek när det behövs. Lovis första pedalcykel var en Frog 40, följt av en Frog 44 och när det var dags för 20″ föll valet på en Woom Original 4. Den byggde vi om så det fick plats lite fetare däck och vi bytte grip shift-växlar mot paddelväxlar. Nörderi. Nu har vi bytt till en Woom Off 4 – den är helt fantasisk.
TIPS: Här hittar du ett inlägg jag skrivit om hur en bra barncykel ska vara.
Inga stödhjul!
Skippa stödhjulen, det gör att det tar längre tid att lära sig – och dessutom blir det en invaggad falsk trygghet eftersom de tillhandahåller ett ganska opålitligt stöd där barnet inte har bra kontroll. Ett barn som har haft en balanscykel har redan lärt sig balansen och behöver fokusera på att lära sig hur det funkar med pedaler.
Behåll balanscykeln – låt barnet välja och växla mellan cyklarna i början
Vi hade balanscykeln och pedalcykeln parallellt ett tag. Lovis fick välja vilken hon ville köra. Att bara få cykla lite springcykel utan att tänka tyckte hon var roligt mellan varven. Vi tror att det signalerade en viktig kravlöshet utan krav på prestation från oss föräldrar. All sorts cykling ska handla om att det är kul, man ska känna sig sugen. En övergång där barnet själv sätter takten är smart – det är lite utmanande att lära sig hur pedalerna funkar.
“Idag kan jag cykla” – låt barnet sätta takten
Vi hade ju hört att barn som kört mycket balanscykel mer eller mindre kunde sätta sig på en vanlig cykel och köra iväg. Och det finns det förstås flera som gör – men vår dotter gjorde inte det. Hon tyckte det var lite omständigt med pedalerna och det tog några veckor innan hon kände sig redo. En morgon vaknade hon, väckte Jimmy och sa “Pappa, idag kan jag cykla!”. Och det kunde hon.
Fram tills dess hade hon fått välja fritt mellan balanscykel och pedalcykel och vi sprang bredvid på grusvägen hemmavid – med en hand i sadeln eller ryggen.
Säkrare cykel utan fotbroms!
Det klurigaste är att lära sig starta cykeln – där underlättade det verkligen att vi valt en cykel utan fotbroms. Då kan barnet enkelt ställa pedalen i rätt läge. Och när barnet sitter på cykeln kan det, precis som vi vuxna, använda ett bakåttramp för att se till att pedalerna är i rätt läge om det ska ställa sig upp eller om det är något stökigt på backen.
När barn blir rädda och osäkra på cykeln tenderar de reflexmässigt att släppa pedalerna och få ned fötterna i backen. Om ditt barn bara har fotbroms då försvinner bromsmöjligheten helt när fötterna inte är på rätt plats – mycket säkrare att kunna knipa åt med handbroms istället.
Det blir färre olyckor om cykeln har handbromsar istället för fotbromsar. Och hur handbromsen funkar, det lärde sig Lovis redan på springcykeln.
Utrustning & säkerhet
Det absolut viktigaste är förstås hjälmen. Och att den sitter bra – många barn har hjälmen för högt upp i pannan och hakremmen för löst åtdragen. Framkanten på hjälmen ska vara positionerad så att den tar smällen istället för pannan om barnet kraschar med huvudet först.
En hjälm som fått en kraftig smäll ska bytas, även om den ser hel ut på utsidan kan materialet vara skadat. Vi har avverkat ett gäng Tec Lelle som sitter väldigt bra och har grönt spänne. Ett grönt spänne löser ut om barnet fastnar och då kan barnet springa och leka i sin hjälm – att komma ihåg att ta av och på är en grej för mycket.
Det är också vanligt att se barn cykla omkring utan ändpluggar på styrena. Det kan bli otäckt – det blir som en äppelurkärnare om barnet ramlar på styre utan ändpluggar. Det gäller även vuxna – en cykel utan ändplugg är inte värt att cykla på innan det är åtgärdat.
Det är också bra med ett par stadiga skor, inte alltför mjuka, med en sula som greppar bra på pedalen. Långfingrade handskar är skönt för barnen när de ramlar och tar emot sig med händerna. Lovis kör med Hestra Bike Guard Long.
Rätt mindset hos oss föräldrar
Det krävs tålamod för att cykling ska vara roligt. Och det krävs att allt runtomkring får ta lika stor eller ännu större plats. För en vuxen hjärna är det viktigt att cykla en runda eller ha ett mål. En minicyklist funkar inte alls på det viset. Det är inte kul att cykla om man inte får stanna och kolla på roliga grejer, prata om saker, klättra upp på en sten, titta på djur eller maskiner – det är inte kul om man inte får upptäcka världen samtidigt.
Alla dessa stopp kan vara lite tålamodskrävande men vår filosofi är att de är superviktiga. Vissa gånger har vi släpat ut alla våra cykelgrejer, kört iväg till en pumptrack och kanske cyklat i fem minuter och gungat, fikat och plockat kottar i två timmar. Barnet tycker att det var ett härligt cykeläventyr och vi har genom att koppla bort vår vuxna uppfattning om bra cykling lagt en bra grund som skapar mer cykel- och utomhuspepp.
Har du några tips? Dela gärna med dig till mig och andra föräldrar i kommentarsfältet ❤️
Läs mer:
->Hur ska en bra barncykel vara?
->När börjar man cykla med bebis i cykelvagn?
->Tips på aktiv semester med barn: Cykla MTB i Tänndalen
->Tips på aktiv semester med barn: Cykla MTB i Idre Fjäll
->När Lovis önskade sig att få cykla till skolan
->Att lyckas med friluftsliv med barn i treårsåldern
->Jimmy och jag leder barncykling – här är några ledartips från oss!
11 comments
Så kul att få vara med barnen när att lära sig cykla, att cykla är frihet! Din historia låter så lik vår med många små Frog-cyklar som övergick till Woom men nu kör de Frog till skolan/aktiviteter och heldämpat i skogen. Helt plötsligt är de de som leder mig ner för stora dropp och röda leder i Järvsö!
Vi pratade om det här med cykla till skolan bara för några dagar sedan och sa att Lovis skulle behöva en “vanlig” cykel att köra sånt med, en som hon kan ställa ifrån sig när det behövs. Vi vill ju liksom inte ha en Woom Off ståendes utanför skolan. UNDERBART att höra att det är barnens hjul som leder nedför, bra jobbat!!!
Precis, ingen Woom utanför skolan, där får deras begagnade Frog vara. Vilken ångest jag kände när vi sålde Woom till en som skulle ge den till ett barn som skolcykel 🙂
Haha, jag förstår. Hoppas de fick ha den kvar, det är så himla irriterande att det inte går att få ha bra cyklar ifred!
Tack för bra tips! Ska bli kul att se tiny på pedalcykel i år, vi har också köpt en Frog 40. 🙂
Vad kul, ni kommer att ha roligt!!!
Jättebra tips! Mycket relevant för våren med treåringen här. Tackar så mycket!
Vår med treåring, vad kul ni ska ha 🤩🤩🤩
Jag har massor med tankar och erfarenheter kring att cykla med barn, och att bygga cykelglädje – både genom mina egna barn och genom att i flera år varit cykelledare för barn i friluftsfrämjandet. Men tror nog att du lyckades få med varenda en av mina tankar i det här inlägget! Mycket bra skrivet Elna! Hoppas det når prick ALLA föräldrar som längtar efter att om några år kunna cykla långa turer med sina barn! 🙂
Åh tack, det var en kommentar som värmde! 🫶🏻