Salomon Skintec & Åreguiderna

Salomon Skintec i spåret

Test: Skintec – vallningsfritt från Salomon hos Åreguiderna

De senaste vintrarna har jag fått till alldeles bedrövligt lite längdskidåkning och därför blev jag riktigt glad när jag fick reda på att vi skulle få möjlighet att prova Salomons Skintec-skidor tillsammans med instruktör från Åreguiderna under vår Winter Workation med Influencers of Sweden. 

Jag har ett par riktigt fina skidor hemma att åka på, ett par lätta superskidor som jag fått (eller lånat, det är lite oklart) av min längdspecialist till mamma. Vad jag däremot inte har är tålamod att hålla på med valla och just därför var jag så himla nyfiken på hur det skulle kännas med Skintec-teknologi under spannet.

ÅreguidernaPhilip hälsade välkommen och berättade mer om Åreguiderna innan det var dags att prova pjäxor, dela ut skidor och sticka iväg till spåren.
Bloggare testar skidorSkidsugna bloggare. Annika från Resfredag, Helena Enqvist (japp, hon som cyklar lite), Julia från Daysbyju, Maryem och Erika från Reach your Goal.

Salomon RC Skin och RC pjäxaSkidor & pjäxor redo att plockas ut och testköras.

Fäste utan att valla

Salomon Skintec är en vallningsfri XC-skida för klassisk åkning. Istället för att hålla på med valla för att skapa fäste sitter det en stighud under spannet, nästan som päls, med massor av små, små strån som ligger i samma riktning. Du får fäste uppför och glid nedför.

philip-visar-skintecPhilip berättar hur den gula pälsen funkar. Medhårs ger glid och mothårs fäste – enkelt och smart. Cykel i bakgrunden förresten, pluspoäng på det!

Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk. Kanske mest för att jag per default är skeptisk till allt som är nytt, det är ju sedan gammalt. Jag är inte sen att också erkänna att jag inte alls hade behövt vara skeptisk. Det funkar super och jag gillade verkligen de här skidorna.

Fäste utan att valla
Det skulle passa mig som åker skidor som komplement under vinterträningen perfekt att ha ett par skidor som jag bara kan plocka med mig och köra mig trött på utan att behöva fundera på valla, temperaturer och allt det där kring vetenskapen med att få bra fäste i kombination med perfekt glid. Jag vill komma ut i skidspåret snabbt som attan när snön väl kommer, och jag vill att det ska vara enkelt och kul – och precis så kände jag att de här skidorna var.

Fem kilometer i Björnen

Efter en genomgång och utprovning av pjäxor och koll av stavlängd hos Åreguiderna packade vi in oss i ett par Mini Coopers och åkte till Björnen där vi fick testköra en femkilometare i spåren. Vi fick en liten intro till teknik av Philip Harlaut, VD på Åreguiderna och sedan blev det åka av. Det var riktigt fina och hårda spår och vi fick dessutom en ganska brant uppförsbacke att verkligen testa greppet i. Klockrent, jag upplevde inte att det var bakhalt en enda gång.

utvecklaravdelningen-11Åka skidor i cykelhandskar? Funkish!

Bra glid med vallningsfrittDet blev fem kilometer i Åre Björnen i en vinterskymning som var riktigt vacker.

Rakt in på pryl-önskelistan

Det blir lite sämre glid än om man proffsvallar förstås men jag tyckte inte att det gjorde mig någonting och jag upplevde inte glidet som dåligt. För mig som är motionär när det gäller skidor och kör skidor för att få till riktigt jobbig helkroppsträning vintertid är inte heller glidet det viktigaste, det viktigaste är att jag får ta i, svettas, jobba och göra det utomhus. Det här är en skida som skulle passa mig tokigt fint – den hamnar riktigt högt upp på den pryliga önskelistan.

Prova aldrig bra pjäxor om du inte tänkt köpa dem

En annan grej som hamnar högt upp på önskelistan är pjäxorna, Salomon RC Carbon vi fick låna. Alltså, på riktigt – så himla sköna, önskar så att de var mina egna. Man stoppade ned foten i vad som kan liknas som en nepoprensocka, drog åt snörningen och drog upp en dragkedja och sedan kändes det liksom inte att man hade pjäxor på fötterna. Man brukar ju säga att man inte ska prova bra cyklar om man inte tänkt öppna plånboken, detsamma verkar gälla skidor och pjäxor men nu vet jag ialla fall vad det är jag letar efter inäst jag behöver nya skidor och pjäxor.

Salomon RC Carbon

Det var förresten riktigt härligt att susa fram genom längdspåren i Björnen, det är liksom magiskt att jobba sig varm i ett vackert vinterlandskap, det var extra kul att få åka tillsammans med Helena och det ska ni få läsa mer om alldeles snart.

116
    1. Samma här! Vi kanske har lite fler än tre dagar men inte tillräckligt. Och ofta kommer snön och minusgraderna och ett par dagar senare töar allt bort, så himla trött på det!

  1. Köpte sånna pjäxor i våras. Fantastiskt sköna! Var lite skeptisk först, dom är i mina ögon lite annorlunda att sätta på sig. Men väl på fötterna så! Bästa pjäxorna som jag har haft på fötterna någonsin.

  2. Kul! Jag har också skintech (fast annat märke) och det är ju sååååå smidigt. Håller med om att det inte går att jämföra glidet med proffsvallat men å andra sidan ger det bra träning tänker jag 🙂

  3. Det roligt att få pröva de här grejerna! Även jag som åker typ aldrig blev kär i de. Just för smidigheten att man inte behöver tänka på valla. På min önskelista med? Jupp. Snygga bilder!

  4. Men perfekt om man har dåligt med tid eller bara inte ids valla. Alla är ju inte lagda så att man orkar hålla på. Tar ju en del plats också. Verkar lite mer sofistikierat än gammeldags vallningdfria skidor med räfflor i belaget.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också