Elna Dahlstrand
Salomon Skintec i spåret
Elna testar Träning

Salomon Skintec & Åreguiderna

Test: Skintec – vallningsfritt från Salomon hos Åreguiderna

De senaste vintrarna har jag fått till alldeles bedrövligt lite längdskidåkning och därför blev jag riktigt glad när jag fick reda på att vi skulle få möjlighet att prova Salomons Skintec-skidor tillsammans med instruktör från Åreguiderna under vår Winter Workation med Influencers of Sweden. 

Jag har ett par riktigt fina skidor hemma att åka på, ett par lätta superskidor som jag fått (eller lånat, det är lite oklart) av min längdspecialist till mamma. Vad jag däremot inte har är tålamod att hålla på med valla och just därför var jag så himla nyfiken på hur det skulle kännas med Skintec-teknologi under spannet.

ÅreguidernaPhilip hälsade välkommen och berättade mer om Åreguiderna innan det var dags att prova pjäxor, dela ut skidor och sticka iväg till spåren.
Bloggare testar skidorSkidsugna bloggare. Annika från Resfredag, Helena Enqvist (japp, hon som cyklar lite), Julia från Daysbyju, Maryem och Erika från Reach your Goal.

Salomon RC Skin och RC pjäxaSkidor & pjäxor redo att plockas ut och testköras.

Fäste utan att valla

Salomon Skintec är en vallningsfri XC-skida för klassisk åkning. Istället för att hålla på med valla för att skapa fäste sitter det en stighud under spannet, nästan som päls, med massor av små, små strån som ligger i samma riktning. Du får fäste uppför och glid nedför.

philip-visar-skintecPhilip berättar hur den gula pälsen funkar. Medhårs ger glid och mothårs fäste – enkelt och smart. Cykel i bakgrunden förresten, pluspoäng på det!

Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk. Kanske mest för att jag per default är skeptisk till allt som är nytt, det är ju sedan gammalt. Jag är inte sen att också erkänna att jag inte alls hade behövt vara skeptisk. Det funkar super och jag gillade verkligen de här skidorna.

Fäste utan att valla
Det skulle passa mig som åker skidor som komplement under vinterträningen perfekt att ha ett par skidor som jag bara kan plocka med mig och köra mig trött på utan att behöva fundera på valla, temperaturer och allt det där kring vetenskapen med att få bra fäste i kombination med perfekt glid. Jag vill komma ut i skidspåret snabbt som attan när snön väl kommer, och jag vill att det ska vara enkelt och kul – och precis så kände jag att de här skidorna var.

Fem kilometer i Björnen

Efter en genomgång och utprovning av pjäxor och koll av stavlängd hos Åreguiderna packade vi in oss i ett par Mini Coopers och åkte till Björnen där vi fick testköra en femkilometare i spåren. Vi fick en liten intro till teknik av Philip Harlaut, VD på Åreguiderna och sedan blev det åka av. Det var riktigt fina och hårda spår och vi fick dessutom en ganska brant uppförsbacke att verkligen testa greppet i. Klockrent, jag upplevde inte att det var bakhalt en enda gång.

utvecklaravdelningen-11Åka skidor i cykelhandskar? Funkish!

Bra glid med vallningsfrittDet blev fem kilometer i Åre Björnen i en vinterskymning som var riktigt vacker.

Rakt in på pryl-önskelistan

Det blir lite sämre glid än om man proffsvallar förstås men jag tyckte inte att det gjorde mig någonting och jag upplevde inte glidet som dåligt. För mig som är motionär när det gäller skidor och kör skidor för att få till riktigt jobbig helkroppsträning vintertid är inte heller glidet det viktigaste, det viktigaste är att jag får ta i, svettas, jobba och göra det utomhus. Det här är en skida som skulle passa mig tokigt fint – den hamnar riktigt högt upp på den pryliga önskelistan.

Prova aldrig bra pjäxor om du inte tänkt köpa dem

En annan grej som hamnar högt upp på önskelistan är pjäxorna, Salomon RC Carbon vi fick låna. Alltså, på riktigt – så himla sköna, önskar så att de var mina egna. Man stoppade ned foten i vad som kan liknas som en nepoprensocka, drog åt snörningen och drog upp en dragkedja och sedan kändes det liksom inte att man hade pjäxor på fötterna. Man brukar ju säga att man inte ska prova bra cyklar om man inte tänkt öppna plånboken, detsamma verkar gälla skidor och pjäxor men nu vet jag ialla fall vad det är jag letar efter inäst jag behöver nya skidor och pjäxor.

Salomon RC Carbon

Det var förresten riktigt härligt att susa fram genom längdspåren i Björnen, det är liksom magiskt att jobba sig varm i ett vackert vinterlandskap, det var extra kul att få åka tillsammans med Helena och det ska ni få läsa mer om alldeles snart.

100

You Might Also Like...

17 kommentarer

 • Svara
  Helena Enqvist
  17 januari, 2017 at 18:54

  Som sagt man ska aldrig prova saker! Vilka bra bilder du fick till! Snygg den där på skidorna och den där skidåkaren framför dig 😉

 • Svara
  Camilla
  17 januari, 2017 at 19:27

  Grymt bra inlägg! Blir nog ett köp till nästa vinter!

  • Svara
   Elna
   17 januari, 2017 at 20:10

   Tack, vad kul att du tycker det. Tror jag ska spara ihop till ett par till nästa säsong!

 • Svara
  Trail & Inspiration
  17 januari, 2017 at 21:05

  Det är såå kul att åka längdskidor! Jag önskar jag bodde där det fanns snö. Åtminstone 30 dagar på en vinter, inte bara typ 3… 😉

  • Svara
   Elna
   18 januari, 2017 at 09:40

   Samma här! Vi kanske har lite fler än tre dagar men inte tillräckligt. Och ofta kommer snön och minusgraderna och ett par dagar senare töar allt bort, så himla trött på det!

 • Svara
  JB
  17 januari, 2017 at 21:09

  Köpte sånna pjäxor i våras. Fantastiskt sköna! Var lite skeptisk först, dom är i mina ögon lite annorlunda att sätta på sig. Men väl på fötterna så! Bästa pjäxorna som jag har haft på fötterna någonsin.

  • Svara
   Elna
   18 januari, 2017 at 09:41

   Det var lite som att dra på sig en strumpa, tokigt sköna dock! Skulle verkligen vilja ha ett par!

 • Svara
  Sara Borg
  18 januari, 2017 at 07:28

  Kul! Jag har också skintech (fast annat märke) och det är ju sååååå smidigt. Håller med om att det inte går att jämföra glidet med proffsvallat men å andra sidan ger det bra träning tänker jag 🙂

  • Svara
   Elna
   18 januari, 2017 at 16:19

   Men eller hur, hellre bra fäste och lite mer jobb åt kroppen! 😀

 • Svara
  Julia
  18 januari, 2017 at 10:27

  Det roligt att få pröva de här grejerna! Även jag som åker typ aldrig blev kär i de. Just för smidigheten att man inte behöver tänka på valla. På min önskelista med? Jupp. Snygga bilder!

  • Svara
   Elna
   18 januari, 2017 at 16:20

   Vad kul att du också gillade!!! 😀

 • Svara
  Mari
  18 januari, 2017 at 20:45

  Kul att testa nya grejer 🙂

 • Svara
  Längdskidor i Åre Björnen med Åreguiderna. En härlig tur i skymningen.
  19 januari, 2017 at 12:18

  […] har ju fått en utvärdering av Salomons Skin-skidor som vi fick prova när vi var i Åre med Influencers of Sweden. Nu ska ni få skidmagi, för det var […]

 • Svara
  Så var Influencers of Sweden Winter Workation i Åre
  19 januari, 2017 at 20:53

  […] magiska bilder på det * Lisa har skrivit om hur det var att testa snowbike * Cykelbloggaren Elna testade längdskidorna Salomon Skintec * Och slutligen så har Nevnarien gjort en film som speglar helgens härliga […]

 • Svara
  Anna Munkhammar
  21 januari, 2017 at 23:01

  Men perfekt om man har dåligt med tid eller bara inte ids valla. Alla är ju inte lagda så att man orkar hålla på. Tar ju en del plats också. Verkar lite mer sofistikierat än gammeldags vallningdfria skidor med räfflor i belaget.

 • Svara
  Tio kilometer skidor vecka 12. Hundbajs och beslutsångest inkluderat. - Elna Dahlstrand
  15 februari, 2017 at 09:30

  […] sedan skidor mellan varje arbetsuppgift och hittade ett fasligt bra pris på just sådana där Salomon Skintec som jag provkörde i Åre och så gärna vill ha. Att hålla på med valla gör att jag inte åker skidor, jag vill att det […]

 • Svara
  Nya laggen provkörda - Elna Dahlstrand
  9 mars, 2017 at 12:32

  […] XC-skidor med skinteknik under spannet och fick ett riktigt bra pris. Ända sedan jag testkörde Salomon-skidorna i Åre har jag varit sjukt sugen på att skaffa ett par sådana men då de var slut i butiken fick det bli […]

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.