Hur ska man äta när man cyklar Vätternrundan? Har fått så många frågor nu så det blir ett blogg av det hela. Applicerbart på det mesta som innebär cykla i flera timmar, både i skog och på landsväg, ,men vi får väl börja med en liten disclaimer. Jag har ingen utbildning i träningslära eller kost – men efter att ha motionerat cykel några år har jag lärt mig ganska mycket och kan därför dela med mig av några enkla tips jag plockat upp längs vägen som funkar för mig.
Inspireras, blanda med det någon annan har sagt och leta dig fram till vad som passar för dig.
—
1. Får du chansen att lyssna på Mattias Reck när han snackar cykel, borgsskala och hur man ska äta under långa lopp ska du ta den. Han är väldigt duktig och coachade SubXX-tjejerna inför Vätternrundan 2012 – där lärde jag mig massor!
2. Kolhydrater är en himla bra kompis, det är nämligen ett toppenbränsle till kroppar som jobbar. Kroppen har ett förråd av kolisar som räcker i nästan en timme innan kroppen behöver växla till fettförbränning som bränsle och det måste man ha tränat den att kunna.
(Kolhydratladda då? Alltså, kroppen kan bara ta hand om en viss del kolhydrater – att äta pasta tills du kräks gör ingen nytta, du får mest ont i magen och blir tjock och stinn och knepig. Se till att du inte blir hungrig dagarna innan loppet, ät ordentligt, lite extra men var inte extrem – det räcker!)
3. Fyrtiofem minuter. Nu gör vi det sådär enkelt. Du har ett förråd av kolhydratkompisar som ger dig pangpangben i nästan en timme. Om förrådet tar slut blir du trött och sladdrig som en kylskåpskall pannkaka och det vill du ju inte. Så – håll koll på klockan och se till att du fyller på depåerna innan det tar slut – alltså kring 45 minuter.
4. En gel i timmen funkar för mig. När jag körde Vätternrundan fyllde jag dessutom på med Ahlgrens bilar, gelenappar, lakrits, energikakor och kanelgifflar (ååååh, underbara tid när jag kunde äta kanelgifflar utan att paja magen).
5. Druvsocker i brallan. Det är ju rätt fult men jag stoppar in en förpackning dextrosol i byxbenet på långloppen. “Ät redan i startfållan” sa Mattias Reck till SubXX-tjejerna och därför introducerade jag druvsocker i brallan. Det är lätt att få tag i den där druvsockerförpackningen, och är man så trött och flåsig att man inte orkar tugga kan man peta in tabletten i kinden så ligger den där och smälter av sig själv. Testa tillexempel med pepparmintssmak – gott att få något som bryter av mot allt det traditionellt citrussöta i gel.
6. Koffein kära ni, ni vet hur skakig man blir om man dricker för mycket kaffe? Du behöver inte ha koffein i allt – sockerchockar kommer man långt på. Har du två flaskor på cykeln kan du ha en med vanlig sportdryck och en med en koffeinboostad dryck. Och kanske lika många gel med koffein som utan. Det funkar bäst för mig.
7. Det går upp och det går ner. Det kan göra så ont i kroppen ena stunden att man tror att man ska gå av på mitten för att en stund senare kännas som att du är hur stark och outtröttlig som helst – peta ner lite mental pepp i ett osynligt förråd och lär dig plocka fram det när det känns som värst och kombinera med en sockerchock. Ät, drick, gråt – det gör skitont – men det går över.
8. (Okej, det har inget med mat att göra, men ändå) Ha kul. Glöm inte bort att ha kul. Rätt som det är tar man sig själv på för stort allvar och då brukar man tappa bort kul. Det är ovärt – påminn dig själv om att det ska vara roligt också!
9. Glöm inte tandborsten. Ja – inte på cykeln såklart, men i ditt ombyte. Det är rätt gött att borsta bort all konstgjord sockrig citruswannabesmak och elaka tandtroll från gaddarna efter flera timmars sockerintag.
10. Kör så det ryker – lycka till runt sjön alla ni som ska runt den till helgen. Det är min älsklingssjö, Vättern och lite i smyg är jag en aning sugen på att cykla Vätternrundan en gång till nu när det närmar sig.
4 comments
Bra skrivet!