Elna Dahlstrand
Cykelblogg

Vett & etikett på MTB #2: att möta hästar

Hur gör man när man möter en häst?

Hästar är stora, kloka och vackra djur, men om en häst blir skrämd kan konsekvenserna bli allvarliga. Du kan skada dig om hästen sparkar eller skenar, hästen kan göra sig illa och människan som sitter på hästryggen, leder hästen eller håller i vagnens tömmar kan fara illa, fast det är ganska lätt att se till att ett möte med häst i skog eller på väg inte slutar olyckligt. Tricket är att ta det lugnt och få hästen att förstå att det är människor som sitter på cykeln eftersom lycraufon som kommer farandes på blänkande saker är hyfsat scary om man är häst.

Hur gör man då, när man möter en häst på sitt cykelpass?

1. Sakta ned. Ordentligt. Och i god tid, vare sig du möter eller kör om ett hästekipage.
2. Prata, och gärna lite mer än ett “hej”. Se till att det blir en hel mening istället, testa “hej, hej, vilket härligt/dåligt/blött/fint väder det är att vara ut i idag” följt av någon utläggning om att hästen är fin eller just precis vad som helst. Det är inte säkert att hästens människa svarar och det kan ju kännas lite knäppt att ha en monolog när man möter någon man inte känner men du gör hästen, dig själv och hästmänniskan en tjänst – för om du saktar ned och om du pratar – då förstår såklart hästen att det är en människa den möter och tycker att det är lugnt som havre.
3. Rulla förbi långsamt och utan hetsiga rörelser. Fortsätt gärna småprata även om personen som har hand om hästen inte svarar, bättre att vara på den säkra sidan. Är ni flera som cyklar förbi kan ni ju alltid prata väder med varandra.

Några saker att tänka på:

 • Det kan gå illa om hästen sparkar bakut. Håll god marginal så att inte du råkar illa ut om hästen trots att du är försiktig blir rädd för dig, vi vill ju inte att du ska gå sönder och vi vill ju inte heller ha hästhovar i kolfibret. 
 • Även den lugnaste, snällaste hästen i världen kan bli stressad och irriterad ibland. De kan ha dåliga dagar, vara ur form och störa sig på småsaker, precis som människor. 
 • Lämna utrymme ifall ryttaren vill visa hästen cyklisten – känn av situationen och kommunicera med ryttaren. 
 • Det är extra viktigt att vara lugn och försiktig om man kommer ikapp hästekipage bakifrån. 

Just det här med att sakta in, ta det lugnt och prata för att få hästen att förstå att det är människor som närmar sig är minst lika viktigt på landsvägscykel. Cyklister i klunga + stora djur & ryttare + bilar, ja ni fattar ju – det är så himla värt att vara försiktig och omtänksam. Lägg gärna till i kommentarerna om du tycker att jag missat något viktigt och dela gärna så kan vi hjälpas åt att skapa god stämning mellan ryttare och cyklister genom att förebygga incidenter. Inästa vett och etikett tror jag vi ska prata lite om hat-älskad utrustningsattiralj! 

 

5

You Might Also Like...

12 kommentarer

 • Svara
  Carolin
  14 november, 2014 at 17:29

  Det är alltid värt att tänka på att ja, hästar är kloka, men de är flyktdjur och de kan lika gärna bli rädda för den prasslande plastpåsen i diket och fly mot dig utan att se dig. Därför är det alltid bra att vara uppmärksam på hästen även om den verkar lugn till en början så man har en chans att flytta sig om hästen plötsligt hoppar 2m åt sidan.

  Mycket bra skrivet! 🙂

  • Svara
   elna
   16 november, 2014 at 11:33

   Tack vännen!

 • Svara
  Sara Borg
  16 november, 2014 at 08:59

  Riktigt bra skrivet! Är du gammal ryttare också? 🙂

  • Svara
   elna
   16 november, 2014 at 11:32

   Tack! Njae, jag har provat några gånger och tycker om hästar men blev sldrg hästtjej, men mina systrar har pysslat mycket med hästar.

 • Svara
  Kristina
  16 november, 2014 at 14:01

  Bra skrivet Elna, och helt riktigt. Hörde en otäck berättelse från i somras. Ett par tjejer rider hem sina hästar, efter ett pass i skogen, på långa tyglar. Några cyklister dyker upp i full fart, bakifrån, saktar inte in eller nåt utan rejsar förbi och mellan hästarna som går i bredd… Ryttarna har inte kontakt via bettet och katastrofen är ett faktum! Det gick bra som tur var trots pang i backen och hästar som flydde i panik åt alla håll.

  • Svara
   elna
   16 november, 2014 at 17:46

   Just precis därför har jag skrivit det här – det finns en kunskapslucka att fylla om hur man ska bära sig åt med hästar och jag hoppas att det här inlägget hjälpt till. Den där incidenten låter inte alls kul, vilken tur att det gick bra trots allt.

 • Svara
  Karla
  17 november, 2014 at 13:39

  Så himla bra att du tar upp sånt här, vett och etikett bland såväl fotgängare som hästar. Bra skrivet, hade jag fortfarande varit hästmänniska och inte skolat om till cyklist hade jag varit mycket glad för detta inlägg. =)

 • Svara
  Vett & etikett på MTB: möta fotgängare - Elna Dahlstrand
  11 april, 2016 at 14:39

  […] Vad tycker du? Fyll gärna på i kommentarsfältet. Nästa avsnitt kommer att handla om hästar – hoppla! […]

 • Svara
  Marie Larsson
  26 april, 2016 at 08:36

  Tack för mycket bra tipps. Är även tidigare ryttare och känner till hästens beteende. Viktigt att vi alla visar hänsyn mot varandra.

 • Svara
  Cykla MTB i Gränna: Grännaberget - Elna Dahlstrand
  26 juni, 2017 at 13:17

  […] Vet du vad som mer finns i Gränna? Jo, ett berg och det berget är som en stor lekstuga för mountainbike – här finns massvis av kul stigcykling i trolsk Bauerskog med branta uppförsbackar, härliga utförsåkningar och storslagna vyer. Vill du cykla MTB på Grännaberget föreslår jag att du parkerar vid GBOK-stugan och börjar med ett par varv på den permanent uppmärkta MTB-banan innan du ger dig ut på stigfinnartur. Grännaberget är ett populärt strövområde för både lokalbefolkning och turister och det är förstås väldigt viktigt att du tänker på vett och etikett när du tillexempel möter fotgängare eller hästfolk. […]

 • Svara
  Anders Hjelmare
  30 augusti, 2018 at 21:55

  Det skulle också vara mycket uppskattat om alla cyklister tog det så lugnt som vissa gör över vår gårdsplan och förbi vårt stall. Vi har ju en aktiv bondgård med många levande djur och när stalldörren öppnas får man inte många tiondelar på sig.

  • Svara
   Elna
   31 augusti, 2018 at 09:22

   Verkligen, för mig är det en självklarhet att ta det lugnt på en sådan plats.

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.