Vintercykling: håll dig varm om händerna

Vintercykla varma händer och handskar

Att cykla i minusgrader är härligt, härligt, härligt – men det finns två grejer som verkligen kan förstöra ett bra pass om vintern: att frysa om händerna eller fötterna, och nu ska vi snacka varma händer – det är dags för ett nytt vintercykelinlägg.

Om du har missat det så går jag igenom utrustning för vintriga äventyr på cykel från topp till tå och under vintern har jag skrivit om att välja cykel till vinterträningen, om dubbdäck, cykelbrallor, bibs & cykelshorts, och om olika kombosar av jackor och underställ.

Alla fryser olika – var inte rädd för att prova dig fram

Händer är klurigt för det är så himla olika hur mycket man fryser. En del har fingrar som klarar mycket kyla, andra fryser massor. Det bästa är att prova sig fram för att komma på vad som funkar bäst för just dina händer i olika temperaturer.

Det här är mina favorithandskar* för kallare väder just nu:
Cykelhandskar för minusgrader

 1. GripGrab Windster är en femfingrad, tunt fodrad handske med gelkuddar som passar mina händer om jag ska köra lågintensivt i ett par plusgrader eller högintensivt i ett par minusgrader.
 2. GripGrab Nordic är en fodrad lobsterhandske, eller krabbvante, eller kamelhandske – kärt barn har många namn och det fiffiga med den här typen av handske är uppdelningen där två fingrar får bo i samma sektion gör att de kan värma varandra men man kan ändå växla och bromsa bra. Den har gelkuddar och supersmart dragsko som man kan öppna och stänga enkelt även om man inte har alla fingrar tillgängliga.
 3. Craft Siberian Glove är en varm vind- och vattenavvisande femfingrad handske som passar mig bra för lågintensivt i minusgrader. Den är dessutom knalligt neonig – typiskt bra om man vill synas på vintern.

Batteridriven värme, liners och skidhandskar – testa dig fram

Fryser man riktigt jäkla mycket finns det handskar med batteridrivna värmeslingor i att köpa, och har man inte riktigt budget för cykelhandskar kanske du har något annat i garderoben som kan funka. Jag har cyklat i det mesta från skidhandskar till termotumvantar – även om cykelspecifika handskar förstås är guld så går det med andra vinterhandskar också. Det finns också hanskar med liners – en tunn värmande handske man kan plocka ur om det blir för varmt och tvärtom.

Att få upp värmen i kalla händer

Om man plötsligt börjar frysa om händerna när man är ute och kör kan man prova att veva med armarna och vifta med fingrarna eller liksom pumpa med händerna nedåt. Fungerar inte det kan en tempohöjning eller en skyltspurt göra susen, får kroppen jobba kommer händerna oftast igång igen, det är lättare att rädda upp frusna fingrar än kalla fötter. Det kan vara en bra idé att ha en förpackning hand- & fotvärmare i ryggfickan, sådana där som aktiveras när man bryter förpackningen – att lägga in en sådan i handsken om man fryser för mycket är super.

Har man möjlighet och plats i fickorna är det inte så tokigt att ha med sig ett extra par handskar ut på passet, särskilt om det är blött eller snöar kan det vara gott att ha ett par torra att byta med halvvägs. Att hålla på att ta av sig handskarna för att fota till sin blogg kan medföra hastig nedkylning och rekommenderas inte.**

Vad har du för favorithandskar och bästatips för att inte frysa? Berätta gärna i en kommentar – alla fryser som sagt olika och har olika knep för att hålla sig varma, jag vill jättegärna veta hur du gör!

———-

*Handskarna kommer från GripGrab som sponsrat mig under 2016 och Craft som under vintern är en samarbetspartner på just vintercykling. Inlägget är ett eget initiativ med grejer jag gillar.
**Har man lite värme kvar i nästippen fungerar den bra att öppna kameran med på en iphone, förutsatt att iphone inte tycker det är för kallt och slutat fungera.

 

11
 1. Jag är märkligt varm om händerna (till skillnad från huvudet) så det slutar alltid med att jag byter handskar med mina cykelkompisar efter ett tag så de får varma sköna av mig 😉 Om jag får utse en favvo så är det förstås lobstern – typ som den sista i din bild. Med ylleinläggen i bakfickan så tar man fram dem efter ett par timmar 😉

  1. Fasen vad najs att vara varm om händerna! Jag är däremot himla varm om huvudet och normalfrusen om händerna, alltid något. Lobsters är inte dumt det! Grymt att ha dig som distanskompis med andra ord – ett par varma handskar när det behövs är lite som att vinna på lotto 😀

 2. Liners och skidhandskar funkar oftast för mig. Har precis fått hem ett par tunna batteridrivna handskar och hoppas de funkar. Cyklar inte så mycket på vintern bla av anledningen att jag får vita fingrar. Galet jobbigt när jag åker längd, det tar ju några kilometer innan fingrarna fått tillbaka färgen. Men som sagt, hoppas mina nya batterihandskar funkar!

 3. Allt annat än varma handskar från Hestra är helt otänkbart för mig. Favoriten är deras lobster modell med löstagbart foder i ullfrotte’ och med Windstopper i yttertyget.

 4. Lobstervantar i all ära, problemet med dem – för mig är – att jag får med mig bromsen när jag skall skifta klinga fram med påföljd att framkjulet låser sig. Vad som häder då kan du säkert förstå. Vill helst undvika att använda dem igen, efter att ha landat i backen i januari. Kunde inte cykla förrän i maj. Helt
  kass.
  Värmande är dom iallafall.
  Mvh
  Rolf

  ,

  1. Ouch, det lät verkligen kass, förstår att du vill undvika dem. För mig funkar det super men det finns ju flerfingrade superdupervantar också. Hoppas du har bättre cykellycka den här vintern och inte går i backen. Kram!

Kommentera gärna, då blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du gillar säkert också